Zavrieť

Porady

Rôzne zákusky-overené

Ponúkam vám zopár z množstva, ktoré mám, už overených receptov z našej domácnosti. Dobrú chuť!
Ešte dopĺňam skratky v receptoch -
- PDP = prášok do pečiva
- VC = vanilkový cukor
- KL = kávová lyžička
- PL = polievková lyžica


Makový koláč/výborný/
Cesto: 7 vajec, 400 ml kryšt. cukru, 6 PL teplej vody, 400 ml polohr. múky, 200 ml nepomletého maku, 1/2 PDP
Plnka: 400 ml mlieka, 200 ml cukru, 1 žĺtok, 1 Zlatý klas, 250 g masla
Posýpka: 100 g posekaných orechov, 1 PL masla, 1/2 VC, 2 PL kryšt. cukru
Cukor, 6 žĺtkov a teplú vodu vymiešame do penista, postupne pridáme múku s PDP, mak a sneh zo siedmich bielkov. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme.
V mlieku rozmiešame žĺtok, cukor a Zlatý klas a uvaríme hustú kašu. Do vychladnutej dáme zmäknuté maslo a spolu dobre rozmiešame v mixéri. Plnku natrieme na koláč.
Posýpka: Orechy opražíme na 1 PL masla, pridáme VC a kryšt. cukor. Za stáleho miešania necháme cukor rozpustiť(mierne skaramelizovať). Vychladnutú posýpku rovnomerne rozdelíme na celý povrch koláča.

Krémeš juhoslovanský
Biele cesto: Lístkové cesto rozdelíme na 2 časti, rozvaľkáme a pečieme na suchom obrátenom plechu.
Tmavé cesto: 5 vajec, 15-20 dkg prášk. cukru, 5 dkg mletých orechov, 1 PDP, 4-5 PL hladkej múky
Vymiešame žĺtky s cukrom do peny, pridáme orechy, múku s PDP a sneh z bielkov. Pečieme na vymastenom a múkou vysypanom plechu.
Krém: 5 dcl mlieka a 5 PL hladkej múky uvaríme. Do vychladnutej kaše zamiešame 1 Heru vymiešanú s 15 dkg cukru a prilejeme štipku rumu.
Lístkové cesto+krém+orechové cesto+krém+lístkové cesto+posypať práškovým cukrom

Harlekýn
Cesto: 5 vajec, 5 PL kryšt. cukru, 5 PL polohr. múky, štipka soli, 1/2 PDP
Ušľahať bielka, pridať cukor a žĺtky. Do múky pridať PDP a zľahka zamiešať do snehu
Plnky pripravíme deň vopred
Tmavá plnka: 125 g masla(Palmarín) a 10 dkg varovej čokolády rozpustíme nad parou v 2 dl mlieka. Dáme do mixéra a mixujeme 3 minúty. Odložíme do chladničky a na druhý deň šľaháme elektrickým šľahačom do zhustnutia.
Biela plnka: 4 dl plnotučného mlieka, 20 dkg Cery, 10 dkg Palmarín, 1 VC, 9 dkg kryšt. cukor, 1 žĺtok. V mlieku rozhabarkujeme žĺtok a všetko spolu nad parou roztopíme, Mixujeme tri minúty. Odložiť do chladničky. Na druhý deň šľahať elektrickým šľahačom do zhustnutia.
Na cesto navrstvíme tmavú plnku, svetlú plnku a postrúhame čokoládu.
Cesto môžeme robiť aj tak, že najprv žĺtky s cukrom,...
Tmavej plnky je dosť málo, takže sa môže urobiť takmer dvojnásobné množstvo, alebo ak nemáme radi veľa plnky, urobíme 1/2 množstvo plnky bielej

Klobásové koláčiky
350g hladkej múky, 250g Hery, 2 dl kyslej smotany, domáca klobása, 1 vajce, môže byť aj syr na strúhanie, vegeta alebo soľ
Z múky, tuku, smotany vypracujeme cesto. Necháme ho 12 hodín odpočívať. Rozvaľkáme na 3-4 mm, vykrajujeme malé kolieska, potrieme vajcom, posypeme vegetou alebo soľou. Na každé koliesko vtlačíme koliesko klobásy, potrieme vajcom a na to ešte maličké koliesko z cesta, ktoré tiež potrieme vajcom. Môžeme posypať aj postrúhaným syrom. Na suchom plechu upečieme.

Langoše
1200g polohr. múky, 1 PL prášk. cukru, 1 rovná PL soli, 3 vajcia, 4 PL oleja, 1 KL sódy bikarbóny, 2 kyslé smotany, 2,5 dcl mlieka, 1 droždie
Do teplého mlieka dáme cukor a droždie. Necháme vykysnúť. Vymiešame cesto. Miešanie s odstupom času zamiesime 3x. Ak chceme cesto odložiť do chladničky, potrieme olejom a dáme do sáčka z mikroténu. Vydrží zopár dní.
(Stačí robiť z 1/2 dávky. Je toho dosť veľa)

Jablká vyprážané v pivovom cestíčku
250g polohr. múky, 50g hladkej múky, 2dl piva, 2-3 vajcia, 1dl vody, štipka soli, VC, škoricový cukor, 600g jabĺk, olej
Vymiešame pivo, vodu, žĺtky, soľ, VC, polohr. múku, Nakoniec pridáme sneh z bielkov. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníka, nakrájame na plátky, obaľujeme v hladkej múke a namočené v cestíčku vyprážame. Posypeme škoricovým cukrom.

Mrkvové šatôčky
250 g masla, 400 g polohr. múky, 280 g postrúhanej surovej mrkvy, 1 vajce, 1 VC, 1 PDP, pikantný lekvár
Zo všetkých surovín vypracovať cesto, dať ho na chvíľu odpočinúť do chladu. Robíme šatôčky plnené lekvárom, potrieme rozšľahaným žĺtkom v mlieku a pečieme doružova. Posypeme prášk. cukrom.

Kysnuté rožky od Palky
1 kg hladkej alebo polohr. múky, 1 droždie, cca 6-7 dcl mlieka, 3 PL kryšt. cukru, štipka soli, 3 dcl oleja, 1 PDP
Droždie rozmrvíme do cca 1 dcl vlažného mlieka s pridaním 1 PL cukru a 1 KL múky. Necháme vykysnúť. Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, kým sa nám neodlepuje od nádoby. Na pomúčenej doske ho jemne vytiahneme do valca, ihneď rozdelíme na 5 bochníkov. Každý vyvaľkáme do kruhu s priemerom cca 25 cm
a rozdelíme na 8 trojuholníkov. Cesto nevaľkáme na príliš tenko. Má byť cca 0,5 cm hrubé. Plníme lekvárom(najlepšie slivkovým). Stáčame od najširšej časti po špic trojuholníka. Na vymastenom plechu necháme kysnúť cca 1 hodinu. Potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme cca 10 minút pri 180˚C, potom teplotu znížime na 160˚C a dopečieme do ružova. Po upečení môžeme posypať práškovým cukrom.
Rožky môžeme naplniť aj makovou alebo orechovou plnkou. Môžeme ich plniť syrom a vrch osoliť a posypať rascou alebo inými semiačkami.

Deň – noc
6 žĺtkov miešame s 1 tukom(Hera, Palmarín, Visa, ...), 25dkg prášk.cukru do peny. Pridáme 40dkg polohr. alebo hrubej múky, trošku mlieka, 1 PDP a sneh zo 6 bielkov. Do polovice cesta pridáme kakao. Polievkovou lyžicou dávame striedavo na vymastený a vysypaný pekáč. Cesto uhladíme. Po upečení polejeme čokoládou(nad parou rozpustíme 10 dkg varovej čokolády a 5-10 dkg Cery).

Kokosové rezy
Cesto1: 6 celých vajec vyšľaháme s 180g prášk. cukru, pridáme 90g orechov, 90g hrubej múky, štipku PDP a 1 PL kakaa
Cesto2: 6 bielkov vyšľaháme s 160g kryšt. cukru, pridáme 6 PL studenej vody a šľaháme ďalej. Pridáme 200g kokosu a 30g hrubej múky
Krém: Vymiešame 250g masla s 250g prášk. cukru. Uvaríme krém z 1 hrnčeka mlieka, 1 Zlatého klasu, 1 žĺtka, 3 PL kryšt. cukru. Miešame na miernom ohni do zhustnutia. Po vychladnutí zmiešame s maslom a 50g kokosu.
Čokoládová poleva: 100g varovej čokolády a 50-100g cery rozpustíme nad parou.
Dávame cesto1+krém+cesto2+čokoláda

Banánový zákusok
Cesto: 6 bielkov, 6 PL kryšt. cukru vyšľahať nad parou. Po stuhnutí a vychladnutí pridať 6 žĺtkov, 4 dkg kakaa, 2 PL hrubej múky. Upiecť na vymastenom a vysypanom plechu.
Krém: 6 vajec, 25 dkg prášk. cukru, 2 PL hr. múky, 2-3 PL kakaa. Varíme nad parou na hustý krém. Po vychladnutí pridáme 1 Heru.
Cesto potrieme džemom, poukladáme banány, potrieme krémom a polejeme čokoládou.

Bielkove kanadské sucháre
4 bielka vyšľahať. Postupne pridať 12 dkg pr. cukru, 12 dkg polohrubej múky, štipku PDP. Vmiešať 10 dkg celých jadier – orechy, lieskovce, mandle. Pečieme v chlebíkovej forme(vymastenej a vysypanej). Upečený chlebík má byť gumennej konzistencie. Na druhý deň ho ostrým nožom pokrájame na 1/2 cm plátky, porozkladáme ich na plech a v pootvorenej rúre usuší do stvrdnutia. Je to trvanlivé pečivo.

Ovocná bublanina
Mierka: 2,5dcl
5 vajec, 2 poháre polohr. múky, 1 pohár kryšt. cukru, 1/2 pohára oleja, 1/2 pohára mlieka, 1PDP, ovocie, 2 VC
Vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme olej a mlieko, múku s PDP. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, poprášime jemne múkou, pokladieme ovocie, posypeme VC a pečieme.

Bielkove rezy
8 bielkov, 200g prášk. cukru, 150g orechov, 20g strúhanky, 1KL maizeny
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme cukor a znova šľaháme. Do tuhého snehu pridáme mleté opražené orechy, preosiatu strúhanku, maizenu. Plech vymastíme a vysypeme strúhankou a vylejeme cesto. Vo vyhriatej rúre pečieme v mierne vyhriatej rúre. Upečené prekrojíme na 3 pozdĺžne pláty. Prvý pás potrieme marhuľovým džemom, plnkou a preložíme druhým plátom, ktorý tak isto potrieme ako prvý. Preložíme tretím plátom a celý zákusok potrieme krémom a posypeme mletými praženými orechami.
Krém: 8 žĺtkov, 2 PL čiernej kávy, 120g prášk. cukru, 1VC, 200g masla, marhuľový džem
Žĺtky, cukor, VC a kávu za stáleho miešania uvaríme dohusta. Necháme vychladnúť, primiešame maslo a vymiešame do peny.

Prikladám súbor na stiahnutie
Naposledy upravil Marína : 10.12.05 at 15:39
Usporiadat
maturantka maturantka

maturantka je offline (nepripojený) maturantka

nie som dokonalá
Marínka, ďakujem. Keď porobím mzdy a DPH niečo vyskúšam. Ale toho harlekýna som kedysi robila, a ten krém nie a nie stuhnúť. Tebe sa vydarí vždy? Aj kolegyňa - od nej mám ten recept - to má vždy také úhľadné a ja som musela nakoniec na cesto dať klasickú šľahačku a parížsku šľahačku... Neviem, kde robím chybu.
0 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

To mi je ľúto, že sa ti nevydaril. Doteraz sa mi vždy vydaril. Len poriadne ten krém vychlaď. Prajem veľa zdaru v pečení aj v účtovaní.
0 0
maturantka maturantka

maturantka je offline (nepripojený) maturantka

nie som dokonalá
Ď a k u j e m .
0 0
lenkak lenkak

lenkak je offline (nepripojený) lenkak

Lenka
Klobásové koláčiky - vyzerá to dobre, určite vyskúšam.
0 0
ondrejvla ondrejvla

ondrejvla je offline (nepripojený) ondrejvla

Podstatné, že zatiaľ to viem... Ale zajtra už možno bude inak. ...viac
lenkak
Klobásové koláčiky - vyzerá to dobre, určite vyskúšam.
Júj, zase na noc pečiete? Ale ja aj tak mám najradšej zo všetkých koláčikov dobrú domácu klobásu! A nech sú raz aj v pekle hody!
0 0
durisovad durisovad

durisovad je offline (nepripojený) durisovad

uctovnicka na dochodku
Ani doma vyudena sukna nie je na zahodenie.
0 0
ondrejvla ondrejvla

ondrejvla je offline (nepripojený) ondrejvla

Podstatné, že zatiaľ to viem... Ale zajtra už možno bude inak. ...viac
durisovad
Ani doma vyudena sukna nie je na zahodenie.
???????????????????? Sukňa?
Ja ti mám radšej šunku!
0 0
lenkak lenkak

lenkak je offline (nepripojený) lenkak

Lenka
Že šunka, iba chute mi robíte, a takto na noc, ale momentálne ani nemám doma šunku, iba ak svoju?
0 0
durisovad durisovad

durisovad je offline (nepripojený) durisovad

uctovnicka na dochodku
ondrejvla
???????????????????? Sukňa?
Ja ti mám radšej šunku!
Jaj, pardon, to bol preklep, samozrejme, ze ŠUNKA.
P.S. Velmi sa mi paci tvoj slogan. Ja sa zasa drzim toho, ze chybu neurobi len ten, kto nic nerobi.
Ale sme mimo temy, neviem, ci nam to nevymazu.
0 0
Paula Paula

Paula je offline (nepripojený) Paula

durisovad
Ani doma vyudena sukna nie je na zahodenie.
Tak to sa naozaj vydarilo
0084.gif  
0 0
ondrejvla ondrejvla

ondrejvla je offline (nepripojený) ondrejvla

Podstatné, že zatiaľ to viem... Ale zajtra už možno bude inak. ...viac
Paula
Tak to sa naozaj vydarilo
Pauli, kto je bez viny, nech hodí kameňom!
Ale tá vyúdená sukňa nemá chybu! Ešte aj pri zaspávaní sa budem chichotať!
0 0
durisovad durisovad

durisovad je offline (nepripojený) durisovad

uctovnicka na dochodku
Som rada, ze som, aj ked nechtiac, navodila usmev pred spanim.
0 0
Paula Paula

Paula je offline (nepripojený) Paula

durisovad
Jaj, pardon, to bol preklep, samozrejme, ze ŠUNKA.

Ale sme mimo temy, neviem, ci nam to nevymazu.
Škoda by bolo vymazať, možno raz budeme mať "kýblik", kam nám dobrý škriatok sústredí takéto výnimočne úsmevné preklepy .
0063.gif  
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

lenkak
Klobásové koláčiky - vyzerá to dobre, určite vyskúšam.
Lenka, určite vyskúšaj a k tomu si daj kvalitné vínko. Paráda.
0 0
lenkak lenkak

lenkak je offline (nepripojený) lenkak

Lenka
Marína
Lenka, určite vyskúšaj a k tomu si daj kvalitné vínko. Paráda.
Vyskúšam, ale radšej bez toho vínka, víno neobľubujem.
0 0
ilona ilona

ilona je offline (nepripojený) ilona

Ja som klobásové koláčiky vyskúšala cez víkend a mali fakt úspech,boli výborné.Ďakujem za recept.
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Rado sa stalo.
0 0
urs urs

urs je offline (nepripojený) urs

Kočky, poraďte nejaký dobrý odskúšný čokoládový koláčik.
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Recepty som doplnila(ako som sľúbila v téme Štrúdľa) v príspevku č. 1. Ďalej už nebudem doplňať, ale dávať ako nové príspevky, lebo doplnenie ostáva vždy pod pôvodným dátumom a nevedeli by ste, kedy som doplnila.
Naposledy upravil Marína : 05.12.05 at 14:29
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

Pokračujeme ďalšou várkou.

Tvarohové taštičky lístkované
cca 500-600g hladkej alebo polohr. múky, cca 3 dcl mlieka, 3-4 žĺtky, štipka soli, 1 droždie, 1-1,5 dcl mlieka do kvásku, 1 Hera(Palmarín,...)
Plnka: cca 500g tvarohu, 2 žĺtky, 4-5 PL cukru, hrozienka, citrónová kôra(keďže u nás sa predávajú len chemicky ošetrené citróny, ja kupujem sušenú citrónovú kôru zn. Kotányi cca 16 Sk), 1 VC
Kvasnice+1KL múky rozmiešame v cca 1-1,5 dcl mlieka. Do misy preosejeme múku, prdáme žĺtky, štipku soli, môžeme pridať aj trošku práškového cukru a vykysnutý kvások. Vypracujeme cesto.
Cesto ihneď po vypracovaní vyvaľkáme, postrúhame na neho 1/2 Hery, preložíme ako obálku, znova vyvaľkáme, postrúhame druhú 1/2 Hery, znova preložíme ako obálku a vyvaľkáme. Cesto rozrežeme na štvorce, do stredu každého dáme tvarohovú plnku, rohy štvorcov preložíme cez plnku a navzájom spojíme. Kladieme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom. V predhriatej rúre na cca 180˚C upečieme do ružova. Po cca 15 minútach môžeme teplotu v rúre trošku znížiť.
P.S.: Môžeme plniť aj lekvárom, makovou alebo orechovou plnkou.

Chriapky

Cesto: 240g sekaných alebo mletých orechov, 240g prášk. cukru, 30g strúhanky, 1-2 vajcia
Plnka: 150g prášk. cukru, 200g masla, 3 vajcia, 10g kakaa
Čokoláda: na 100g čokolády 50-70g tuku
Oblátky
Všetky suroviny na cesto zmiesime rukou. Na vymastený a vysypaný plech robíme kôpky. Pečieme pri 175ºC pečieme cca 8-12 minút.
Vo vodnom kúpeli vymiešame cukor, vajcia a kakao do zhustnutia. V studenom vodnom kúpeli vychladíme za stáleho miešania. Primiešame maslo.
Z oblátky pohárom s ostrejším okrajom vykrajujeme kolieska, natierame krémom, prilepíme upečené kôpky a máčame v čokoláde.

Šuhajdy

2 varové čokolády a 140 g Cery rozpustíme nad parou. Čokoládou pooblievame väčšie papierove košíčky. 300 g kryšt. cukru, 150 g opražených orechov, 1 maslo, 1 šľahačková smotana, 50 g kakaa uvaríme. Kávovou lyžičkou dávame do košíčkou. Ak sa vám čokoláda v košíčkoch zlieva, nevadí, krém ju vytlačí na boky. Vrch polejeme čokoládou. Dáme do chladu.

Parížske rezy

150 g prášk. cukru, 3 vajcia, 3 žĺtky, 1 VC, 100 g hrubej múky, 20 g kakaa, 50 g masla, 3 bielka. Cukor, vajcia, žĺtky a VC šľaháme nad parou, kým trochu nezhustne. Zoberieme z ohňa a šľaháme do vychladnutia. Primiešame múku, kakao, rozpustené(nie horúce) maslo a ušľahaný sneh z bielkov. V mierne teplej rúre upečieme na vymastenom a múkou vysypanom plechu. Upečené cesto vyklopíme, rozrežeme pozdĺžne na tri pláty, potrieme krémom(aj vrch) a polejeme čokoládou. Najlepšie je plniť na druhý deň.
Plnka: ˝ l hustej smotany na šľahanie, 2 žĺtky, 150 g čokolády. Do sladkej smotany primiešame žĺtky, postrúhanú čokoládu a na miernom ohni varíme do zhustnutia. Uvarený krém necháme vychladnúť.

Opitý Izidor

Cesto: 150 g masla, 150 g prášk. cukru, 4 žĺtky vymiešame a pridáme 1 PL kakaa, 1/2 PDP, 120 g mletých orechov, 70 g hrubej múky. Pridáme zo 4 bielkov sneh. Upečieme na vymastenom a múkou vysypanom plechu.
Plnka 1: 250 g orechov, 2 hrste prášk. cukru, 1 VC, 2 dcl rumu(aj menej). Vymiešať.
Plnka 2: Zo 4 bielkov sneh, 100 g prášk. cukru vyšľahať nad parou. Pridáme 3 PL kakaa. Vymiešame 200 g masla a pridáme k vychladnutej mase.
Cesto + pikantný džem + plnka 1 + plnka 2 + čokoládová poleva

Súbor na stiahnutie:
Naposledy upravil Marína : 11.03.07 at 20:33
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať