Zavrieť

Porady

Recepty z rýb

Ahojte, poznáte voľaké recepty na prípravu rybacích špecialít? Ďakujem.
Usporiadat
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

To je všetko, čo mám v svojej kuchárke. Odskúšané. Vyskúšaj aj ty.
0 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
andrej_rv andrej_rv

andrej_rv je offline (nepripojený) andrej_rv

AntekaK
Ahojte, poznáte voľaké recepty na prípravu rybacích špecialít? Ďakujem.
Tak napríklad rybacie chrumky:

Zo sladkovodnej cca 2 kg ryby (najlepší je amur, kapor, alebo tolstolobik) urobíme 2 filety - odrežeme z oboch strán svalovinu od chrbtice a rebier. Filet položíme kožou na dosku a ostrým nožom priečne režeme plátky hrubé asi 4-5 mm. Ak sú príliš dlhé, priečne ich prerežeme (zhruba na rozmer 3 x 4 cm - netreba to zato merať pravítkom ). Nakrájané kúsky okoreníme zmesou soli, mletej rasce, červenej papriky, čierneho korenia (ale môže byť aj mletá šalvia, zázvor atď. - podľa fantázie). Potom jednotlivé kúsky obalíme v hladkej múke a necháme asi polhodinu postáť. Nakoniec ich upečieme na horúcom oleji do zlatista a chrumkava. Takéto "chrumky" sú výbornou prílohou k bielemu suchému vínu. Určite sa budú míňať rýchlejšie, ako ich budete stačiť piecť, to mám overené .
0 0
Bubika Bubika

Bubika je offline (nepripojený) Bubika

Neviete, pri akej teplote sa pecenim z kapra "vyparia" kosti? Ja som to raz skusala, je to fakt super, akurat som zabudla pri akej teplote a ako dlho to bolo. Som si to nepoznacila. Viete niekto poradit?
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Ja pridám len netradičnú kombináciu - vyskúšajte, je to dobré a aj to na tanieri dobre vyzerá Na plátky vykostenej kyslej ryby alebo roztočeného zavináča naložíme šalát - tresku a veľa nakrájaných paradajok, posypeme petržlenom.
0 0
tonkat tonkat

tonkat je offline (nepripojený) tonkat

To by aj mňa potešilo, máme kapra veľmi radi. Ďakujem.
0 0
ala13 ala13

ala13 je offline (nepripojený) ala13

pehy na nose
FALOŠNÁ TRESKA V MÁJONÉZE

Mlynčekom na mäso pomelieme 2 tvarohy, 2-3 uvarené mrkvy, 2-3
uhorky, 2 vajcia natvrdo a 1 väčšiu cibuľu. Túto masu dochu-
tíme majolkou, soľou a citrónovou šťavou.

FAŠÍRKA

Mlynčekom na mäso pomelieme zvyšky rýb (750 g) a 1 cibuľu,
pridáme 1 dl mlieka, 1/2 PL hl.m., 1 vajce, vytvarujeme veľkú
šišku, obalíme v strúhanke, uložíme do vymastenej zapekacej
misy, podlejeme troškou vriacej vody a za občasného polieva-
nia vlastnou šťavou upečieme dočervena.


FILÉ GUĽKY (3 porcie)

500 g filé, 1 pór, niekoľko vlašských orechov pomelieme, pri-
dáme 2 vajcia, 2 ČL mletej zázvoru, 1 ČL vegety, 1/2 ČL mle-
tej rasce, vytvarujeme guľky, obalíme v hladkej múke a vypra-
žíme v rozpálenom oleji. Podávame so zeleninou alebo v para-
dajkovej omáčke: 70 g paradajkového pretlaku, 1 PL oleja pre-
hrejeme, pridáme 2 naberačky vody, 3/2 ČL cukru, štipku vege-
ty a soli a krátko povaríme. Zahustíme solamylom rozmiešaným
v troške vody a dovaríme.

FILÉ KOCKY (3 porcie)

500 g na kocky nakrájaného filé obalíme v cestíčku z 2 vajec,
hl.m., 7 rozotretých strúčikov cesnaku, 1/2 ČL mletej rasce,
1/2 ČL soli a trošky vody. Opečieme na rozpálenom oleji a po-
dávame so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.

FILÉ NA CESNAKU (2 porcie) DIA

4 porcie zmrazeného filé, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL oleja,
soľ, msp, 1 cibuľa, 3 paradajky
Čiastočne rozmrazené filé osolíme, vložíme do vymasteného
pekáča, posypeme tenkými plátkami cesnaku a paprikou a krátko
v rúre zapečieme. Potom ho obložíme plátkami paradajok a ko-
lieskami cibule, mierne osolíme a dopečieme domäkka. Podávame
so zemiakovou ryžou alebo kašou.

FILÉ SO SYROM NA VÍNE

Pekáč alebo zapekaciu misu vymažeme tukom, vysypeme strúhan-
kou a vrstvíme plátky filé a nastrúhaný tvrdý syr (alebo aj
polouvarené zemiakové vrstvy), poslednú vrstvu tvorí syr.
Pokvapkáme olejom alebo obložíme maslom a zalejeme šálkou
vína. Pečieme v stredne vyhriatej rúre 30 min. až zhnedne syr.

FILÉ V KARI CESTÍČKU

750 g filé, 2 ČL kari, 1 ČL práškového cesnaku, 1 ČL sumahu
alebo citrónovej šťavy, 2 vajcia, 3 PL múky, 1 ČL škrobovej
múčky, 1 dl bieleho vína, olej, soľ
Tenké plátky filé potrieme zmesou z 2 PL oleja, 1 PL kari,
cesnaku a sumahu a necháme 30 min. v chlade odležať. Z vajec,
múky, škrobovej múčky, vína a 1 PL kari rozmiešame cestíčko,
obalíme v ňou filé a vypražíme v rozpálenom oleji.

FILÉ V ŠUNKOVOM CESTÍČKU

4 porcie zmrazeného filé, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL oleja,
soľ, kari korenie, msp
cestíčko: 1 vajce, 3-4 PL polohr. múky, 1 dl bieleho vína,
soľ, 20 g jemne nasekanej šunky, 2 jemne nasekané šampiňóny
Čiastočne rozmrazené filé potrieme cesnakom rozotretým so
soľou a korením, obalíme v cestíčku a vypražíme v rozpálenom
oleji.

GRILOVANÉ MAKRELY (2 porcie) DIA

2 menšie alebo 1 väčšiu makrelu očistíme a vykucháme, pokvap-
káme citrónovou šťavou, okoreníme, posypeme nadrobno naseka-
ným cesnakom, vegetou a necháme 1/4 hodiny preležať. Na 2 PL
oleja opražíme 40 g cibule a 60 g mrkvy nakrájané na drobné
kúsky, pridáme makrely, soľ, sójovú omáčku a grilujeme (alebo
pečime v rúre) asi 7 min., obrátime, polejeme 2 PL paradajko-
vého pretlaku rozmiešaného s 2 PL vody a dopečieme domäkka.
Podávame so zemiakmi a šalátom.

GRILOVANÝ PSTRUH

4 menšie pstruhy, citrón, 3-4 PL oleja, 2-3 PL citrónovej
šťavy, soľ, mčk, polievkové korenie, 1 bobkový list, 1 cibuľa
nakrájaná na kocky, 1 PL sekanej petržlenovej vňate
Mäso marinujeme 2 hodiny v marináde zo všetkých surovín. Gri-
lujeme asi 7 min. z každej strany a podávame s plátkom citró-
na a vňaťou.

GUĽÔČKY

400 g filé umyjeme, pomelieme alebo rozmixejeme, pridáme 2 PL
kyslej smotany, nasekaný kôpor, 1 žĺtok, 2 PL hladkej múky,
rozmiešame a zľahka zapracujeme sneh z 1 bielka. 2 litre
slanej vody uvedieme do varu, pridáme nakrájaného 1/2 citró-
na, 6 guľôčok čierneho korenia, 2 jalovca, bobkový list.
Z rybacej hmoty vytvarujeme 12 malých guľôčok a 15 min. varí-
me v ochutenej vode. Podávame s dusenou fazuľkou, ryžou a s
kaparovou omáčkou: Na oleji speníme nakrájanú cibuľku, prile-
jeme 4 dl vývaru, povaríme, vmiešame 1 dl kyslej smotany a 1
PL sterilizovaných kapár. Dochutíme soľou a mčk.

HALÁSZLE

800 až 1000 g rýb (zvyšky, aj čerstvé vnútornosti a hlavy),
koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen), cibuľa, zmes ko-
renia na ryby, soľ, celé čierne korenie, mletá paprika sladká
aj štipľavá, (feferónky)
Na tuku speníme cibuľu, pridáme pokrájané ryby a zeleninu,
opražíme ochutíme korením, zalejeme vodou a varíme domäkka.
Celkom na záver vložíme ozdobné kúsky ryby a povaríme tak,
aby sa nerozpadli. Vyberieme ich, vývar prepasírujeme a ešte
raz necháme prejsť varom. Kúsky uložíme na taniere a zalejeme
polievkou.

HEIK NA PÓRE A NA HUBÁCH

300 g vykosteného na kocky nakrájaného heika, 1 PL sójovej
omáčky, 1 PL worčestrovej omáčky, chilli, 1 ČL pr.c., 1 PL
solamylu zmiešame a necháme hodinu postáť. Na 1 PL oleja
podusíme 1 nakrájaný pór a 50 g nakrájaných očistených čerst-
vých húb. Pridáme ryby a udusíme domäkka. Podávame s hrozien-
kovou ryžou.

KAPOR DIA

4 porcie kapra, 3 paradajky, 1 paprika, 1 stredne veľké
jablko, 1 menšia cibuľa, drvená rasca, soľ, štipka majoránky
alebo oregana, 2 PL oleja, hladká múka, citrónová šťava
Cibuľu speníme na oleji, pridáme citrónom pokvapkané, múkou
poprášené porcie ryby a z oboch strán rýchle opečieme. Pridá-
me pokrájanú zeleninu, okoreníme, nepatrne podlejeme a pod
pokrievkou dusíme domäkka. Podávame so zemiakmi.

KAPOR GRATINOVANÝ

1 kapor (1 kg), soľ, 40 g slaniny, 2 tvrdšie žemle, 30 g tu-
ku, 2 vajcia, 1,5 dl smotany, 2 PL paradajkového pretlaku, 20
g masla na vymastenie pekáča
Očisteného, šupín zbaveného kapra rozpolíme, čiastočne vykos-
tíme, osolíme, uložíme na vymastený pekáč a obložíme plátkami
slaniny a na rozpálenom tuku opečenými kockami zo žemlí.
Vajce rozšľaháme so smotanou a pretlakom, nalejeme na kapra a
pečieme vo vyhriatej rúre asi 30 min.

KAPOR NA HORČICI

Porcie kapra nasolíme, obalíme v múke a namiesto do vajíčka
ponoríme do plnotučnej horčice, v ktorej sme rozmiešali
trochu soli, mčk a citrónovej šťavy. Ešte obalíme v strúhanke
a opražíme na oleji.

KAPOR NA JOGURTE

Porcie kapra nasolíme, obalíme v hladkej múke, v rozšľahanom
1 vajíčku a 1 bielku, v strúhanke a opražíme na oleji. Zvlášť
na oleji speníme cibuľu, na nej opražíme nastrúhanú mrkvu a
zeler, pokvapkáme worčestrom, pridáme mčk, zázvor a soľ, pod-
lejeme a krátko podusíme. Pridáme ryby, pokvapkáme citrónovou
šťavou, podlejeme 2 PL jogurtu s 2 PL vody a niekoľko min.
dusíme pod pokrievkou na miernom ohni. Podávame posypané pe-
tržlenovou vňaťou so zemiakmi alebo s chlebom.

KAPOR NA MASLE A RASCI

1 kapor, 1 PL mletej rasce, 80 g masla, soľ, petržlenová
vňať, citrónová šťava
Očisteného, vykuchaného, šupín zbaveného kapra pokvapkáme
citrónovou šťavou, osolíme, orascujeme a vložíme do pekáča
vymasteného polovicou rozpusteného masla. Potom rybu posypeme
hoblinkami zvyšného masla a upečieme v rúre za občasného pod-
lievania vodou. Podávame na nahriatej mise, posypeme vňaťou a
obložíme z jednej strany zemiakmi a z druhej zeleninou.

KAPOR NA PIVE

1 kapor (1 kg), mletý ďumbier, soľ, 100 g tuku, 1,5 dl svet-
lého piva, 1 PL strúhanky z čierneho chleba, 15 g masla
Očisteného, vykuchaného, šupín zbaveného kapra osušíme, oso-
líme, posypeme ďumbierom, múkou a v rozpálenom tuku opečieme
dozlata. Podlejeme pivom, pridáme strúhanku, maslo, trochu
vody a dodusíme.

KAPOR NA ŠAMPIıÓNOCH (DIA)

8 porcií očisteného kapra, 2 cibule, 350 g šampňónov, 2 strú-
čiky cesnaku, šťava z 1 citróna, hladká múka na obaľovanie,
olej, soľ, mčk, 1 PL masla
Porcie ryby pokvapkáme citrónovou šťavou, potrieme cesnakom
utreným so soľou, okoreníme a necháme chvíľu odležať. Očiste-
né šampiňóny pokrájame na plátky. Posekanú cibuľu speníme na
oleji vo väčšou kastróli. Pridáme porcie ryby obalené v múke
a po oboch stranách prudko opečieme. Podlejeme trochou vody
alebo rybieho vývaru a prikryjeme. Na masle udusíme šampiňóny
a pridáme ku kaprovi, spoločne dodusíme. Kapra už neobracia-
me, aby sa nerozpadol. Podávame so zemiakmi a zeleninou.

KAPOR NASTUDENO (4 porcie)

4 porcie kapra, 1 dl bieleho vína alebo 2 PL citrónovej šťa-
vy, 1 cibuľa, 1 bobkový list, 2 zrnká čierneho korenia, soľ,
citrón, 50 g cibule, 20 g oleja, 100 g paradajkového pretlaku
alebo 500 g olúpaných nakrájaných paradajok, soľ, mčk, cukor,
cesnak, papriková vegeta, bazalka alebo tymián
Porcie kapra zalejeme vínom alebo citrónovou šťavou a dopníme
vodou, aby porcie boli práve ponorené, pridáme koreniny,
plátky cibule, 2 plátky olúpaného citróna a dusíme na miernom
plameni domäkka. Jemne nakrájanú cibuľu speníme na oleji,
pridáme pretlak, vývar z kapra, cesnak, vegetu, bazalku a
vodu podľa potreby. Krátko podusíme a precedené nalejeme na
porcie kapra. V chladničke necháme 1-2 hodiny.

KAPOR PEČENÝ V ALOBALE (1 porcia)

200 g kapra, 5 g masla, soľ, rasca a msp alebo kôpor a mčk
alebo citrónová šťava a sekané bylinky
Kapra polejeme rozpusteným maslom, posypeme niektorou kombi-
náciou korenín, môžeme pridať plátok slaniny, zabalíme do
alobalu a 12 až 20 min. pečieme najlepšie v horúcom popoli.

KRABIA OMÁČKA

1 PL masla, 50 g krabieho mäsa (valčeky), 1 PL hl.m., 1/2 dl
bieleho vína alebo jemného hydinového vývaru, 1 dl kyslej
smotany, soľ, petržlenová vňať
Mäso necháme rozmrznúť, nakrájame na jemné kúsky, ľahko ope-
čieme na masle a hneď zaprášime múkou. Po opražení pridáme
víno alebo vývar, povaríme na potrebnú hustotu, zalejeme smo-
tanou, ale už nevaríme. Osolíme a zdobíme vňaťou. Používame
na preliatie varených a pečených rýb, varenej špargle, vare-
ného karfiolu alebo varených vajec.

KRABIE MÄSO

125 g krabieho mäsa (valčeky), 4 PL majolky, soľ, mčk, šťava
z 1 citróna
Mäso necháme rozmrznúť, sparíme vo vriacej vode a nakrájame
na jemné kúsky. Pridáme všetky ostatné suroviny a vidličkou
rozotrieme. Natierame na kolieska rohlíkov a zdobíme vňaťou.

KRABÍ ŠALÁT (2 porcie)

100 g krabieho mäsa (valčeky), 100 g pekingskej kapusty alebo
hlávkového šalátu
zálievka: 4 PL vody, 2 PL oleja, 1 citrón alebo vínny ocot,
soľ, mčk, všetko vyšľaháme
Mäso necháme rozmrznúť, nakrájame na jemné kúsky. Šalát rozo-
berieme, zalajeme zálievkou a obložíme krabím mäsom. Zdobíme
výsekmi citróna alebo iným ovocím.

KRABÍ ŠALÁT II (2 porcie)

100 g krabieho mäsa (valčeky), 100 g pekingskej kapusty alebo
hlávkového šalátu, 50 g nahrubo nastrúhaných reďkoviek alebo
50 g jemen nastrúhaného zeleru.
zálievka: 100 g majonézy a 2 PL bieleho jogurtu zmiešame
Mäso necháme rozmrznúť, nakrájame na jemné kúsky. Zeleninu
zmiešame, zalajeme zálievkou a obložíme krabím mäsom.

KRABÍ ŠALÁT III (2 porcie)

100 g krabieho mäsa (valčeky) necháme rozmrznúť, nakrájame na
jemné kúsky a zalajeme šťavou z 2 pomarančov. Môžeme primie-
šať ľubovoľnú zeleninu.

KRABÍ ŠALÁT DIA (2-4 porcie)

100 g krabieho mäsa (valčeky), 100 g nahrubo nastrúhaných ja-
bĺk, 100 g majonézy, 2 PL bieleho jogurtu, soľ, mbk, petržle-
nová vňať, citrón alebo pomaranč na ozdobu
Mäso necháme rozmrznúť, nakrájame na jemné kúsky. Pridáme ja-
blká a jogurt, premiešame a pridáme všetky ostatné suroviny.
Podávame v pohári na sekt a zdobíme vňaťou a ovocím.

KREVETOVÁ OMELETA

50 g kreviet, 30 g masla, 2 vajcia, soľ, 1 cibuľa, kari
korenie
Na masle speníme cibuľu a podusíme krevety. Zalejeme mierne
osolenými a okorenenými vajcami a necháme stuhnúť. Podávame
so zeleninou.

KREVETOVÉ PAŠTIČKY S ANANÁSOM

1 PL masla, 200 g krevet (mrazené), 1 lístkové cesto, 1 vaj-
ce, 2-3 cibuľky, 1 strúčik cesnaku, malý ananásový kompót,
1,25 dl bieleho jogurtu, soľ, mčk, citrónová šťava
Z vyvaľkaného cesta vykrojíme kolieska, polovici vykrojíme v
strede dierku, zlepíme bielkom po dvoch (jedno s dierkou,
jedno bez), povrch potrieme rozšlahaným žĺtkom a na plech
opláchnutom studenou vodou prudko upečieme vo vyhriatej rúre.
Mäso podusíme na masle, pridáme nakrájanú cibuľku, rozotretý
cesnak, kocky ananásu, soľ, mčk, jogurt a nakoniec citrónovú
šťavu. Naplníme mierne vychladnuté paštičky a podávame ako
predkrm alebo ľahkú večeru.

KREVETOVÝ KOKTAIL

250 g kreviet z konzervy, 90 g tuniaka v oleji, 160 g tatár-
skej omáčky, 100 g paradajok, 100 g papriky, 100 g uhorky, 15
g petržlenovej vňate, 1 hlávkový šalát, 1 citrón
Šalát rozoberieme, obložíme nakrájanou zeleninou a krevetami.
Zalejeme omáčkou rozmixovanou s tuniakom a vňaťou a zdobíme
výsekmi citróna.

KREVETY PIKANTNÉ

100 g kreviet, 50 g masla, 50 g šampiňónov, 50 g olív v
slanom náleve, 80 g póru, strúčik cesnaku, 30 g strúhaného
syra, 1 PL kečupu, 2 PL bieleho vína, soľ, mčk
Na masle opečieme krevety, pridáme všetky ostatné suroviny
okrem syra a podusíme. Podávame s varenou ryžou posypané syrom.

KRABÍ ŠALÁT II (2 porcie)

100 g krabieho mäsa (valčeky), 100 g pekingskej kapusty alebo
hlávkového šalátu, 50 g nahrubo nastrúhaných reďkoviek alebo
50 g jemen nastrúhaného zeleru.
zálievka: 100 g majonézy a 2 PL bieleho jogurtu zmiešame
Mäso necháme rozmrznúť, nakrájame na jemné kúsky. Zeleninu
zmiešame, zalajeme zálievkou a obložíme krabím mäsom.

LOSOS NA ČÍNSKY SPÔSOB

750 g filet z lososa, 1 pór, 1 surová kápia, olej
marináda: 1 PL horčice, 2 PL dezertného vína, 1 PL sójovej
omáčky, 1 PL zmesi korenia, soľ
Lososa nakrájame na plátky a na kúsky 2x3 cm, naložíme do na-
šľahanej marinády a necháme aspoň na 1/2 hodiny odležať v
chlade. Opečieme po oboch stranách na rozpálenom oleji, vybe-
rieme, v oleji opečieme nakrájaný pór a papriku, zalejeme
zvyškom marinády a krátko povaríme. Podávame s ryžou a zele-
ninou.

LOSOS NA MASLE S BROKOLICOU (2 porcie)

2 porcie vykosteného lososa, 1 PL masla, 1 dl bieleho neslad-
kého vína, soľ, 250 g brokolice, čerstvý kôpor alebo petržle-
nová vňať, citrón
Lososa osolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme víno a
trochu rybieho vývaru, maslo a kôpor. Uvedieme do varu, potom
už len blanšírujeme (pod bodom varu). Podávame s brokolicou
uvarenou v slanej vriacej vode, zemiakovou kašou a krabiou
omáčkou.

LOSOS V PIKANTNEJ SMOTANOVEJ OMÁČKE (1 porcia)

200 g vykosteného lososa, 2 dl smotany, 1/2 dl olivového
oleja, 3 strúčiky cesnaku, štipka bazalky a oregana, rez
citróna, sekaná petržlenová vňať, 1 ČL kečupu, 2 dl bieleho
vína
Lososa nakrájame na plátky, prudko opečieme po oboch stranách
na rozpálenom oleji, na mise prelejeme omáčkou, obložíme
zeleninou a citrónom a podávame s ryžou alebo zemiakmi.
Omáčka: Vňať a cesnak speníme v rozpálenom olivovom oleji,
zalejeme kečupom a vínom, okoreníme, povaríme, pridáme smota-
nu, necháme prejsť varom a ihneď podávame.

LOSOSÍ QUICHE (4 porcie)

Z 200 g hl.m., 100 g rozpusteného a vychladnutého tuku Hera,
3 PL vody, 1/2 ČL soli vypracujeme cesto a necháme ho asi ho-
dinu v chladničke. Vyšľaháme kelímok kyslej smotany, 3 vaj-
cia, 150 g nastrúhaného syra, soľ a mčk. Cesto vyvaľkáme,
vložíme do vymastenej guľatej formy s priemerom 26 cm, okraje
vytlačíme a dno popicháme vidličkou. Vo vyhriatej rúre 10
min. predpečieme. 200 g natenko nakrájaného lososa a 250 g na
ružičky rozobranej brokolice uložíme na predpečené cesto,
prelejeme syrovou zmesou a 30 min. pečieme pri 200 C.

MARINOVANÝ LOSOS V SEZAMOVOM OBALE (4 porcie)

8 ks menších rezov lososa (á 50 g), 1 vajce, 100 g sezamových
semien, 1 cibuľa, 1-2 PL oleja, 1,5 dl bieleho vína, šťava z
1/2 citróna, soľ, biele korenie, hladká múka
Rezy lososa osolíme, okoreníme, obalíme v múke, rozšľahanom
vajci, posypeme sezamom, zľahka opečieme na oleji, preložíme
do menšej misky a zalejeme citrónovou šťavou. Vo výpeku osma-
žíme na krúžky nakrájanú cibuľu, zalejeme vínom, mierne pova-
ríme a zalejeme lososa. Prikryjeme pokrievkou a necháme deň
marinovať na chladnom mieste.

PARADAJKY PLNENÉ SARDINKOVÝM KRÉMOM (Zepter)

6 paradajok, 200 g sardiniek v oleji, 1 dl majonézy, citrón,
kúsok masla, petržlen, čierne korenie
K zliatym a rozmačkaným sardinkám pridáme toľko masla, až
vznikne penový krém. Pridáme majonézu, soľ, korenie, trochu
citrónovej šťavy a naplníme tým umyté a vydlabané paradajky,
ktoré zapečieme 10 min. v predhriatej rúre na panvici Zepter.
Ozdobíme petržlenom.

PEČENÁ TRESKA

Porcie tresky osolíme, uložíme na dno vymasteného pekáča, po-
sypeme rascou, a do medzier vsypeme sójové vločky. Pečieme vo
vyhriatej rúre dozlata a na záver pokvapkáme olejom. Podávame
so zemiakmi posypané petržlenovou vňaťou.

PEČENÉ FILÉ V ALOBALE (1 porcia)

120 g filé, 5 g masla, 1/8 citróna
Filé zabalíme do alobalu, vložíme do nádoby, podlejeme vodou
a upečieme. Podávame pokvapkané čerstvým maslom a ozdobené
citrónom so zemiakovou ryžou.

PLATÍZ S LEČOM

4 porcie očisteného platíza, 4 paradajky, 3 papriky, 1 cibu-
ľa, hladká múka, 1 PL kečupu, soľ, mčk, olej
Cibuľu speníme na oleji, v ktorom sme opiekli po oboch stra-
nách mierne nasolené ryby, pridáme nakrájanú zeleninu, zaprá-
šime múkou, podusíme, ochutíme, k takmer hotovému pridáme
opečené porcie ryby a prehrejeme. Podávame ozdobené plátkom
citróna a petržlenovou vňaťou so zemiakmi.

PSTRUH PLNENÝ (1 porcia)

1 stredne veľký očistený, vypitvaný pstruh, soľ, mleté čierne
korenie, citrón, tuk
Plnka: trochu masla, 30 g olív bez kôstok, 50 g očistených
nakrájaných šampiňónov, 30 g mandlí, 1/2 dl bieleho vína
Rybu osušíme, narežeme pozdĺž chrbtovej kosti, opatrne ju vy-
berieme, zvnútra i zvonka osolíme a okoreníme, zľahka obalíme
v hladkej múke, opečieme, vyberieme a naplníme. Na grile
alebo na plechu v rúre upečieme. Na masle orestujeme huby,
pridáme všetky ostatné suroviny a podusíme.

PSTRUHY PLNENÉ (4 porcie)

4 pstruhy, soľ, mletá červená paprika, citrón, maslo
Plnka: 60 g masla, trochu preosiatej strúhanky, soľ, 250 g
očistených nadrobno nakrájaných húb, 1 jemne nakrájanú cibu-
ľu, jemne nasekanú petržlenovú vňať zmiešame.
Očistené a vypitvané pstruhy naplníme, zašijeme, osolíme a
opaprikujeme a jednotlivo zabalíme do maslom vymasteného alo-
balu. Na grile alebo na plechu v rúre pečieme 15 až 20 min.

PSTRUHY PLNENÉ II (4 porcie)

4 pstruhy, soľ, mletá červená paprika, citrón, maslo, 1 dl
bieleho vína
Plnka: 1 rozdrobená žemľa, 1 kalíštek brandy-vínovice, 30 g
opraných a osušených hrozienok, posekaná petržlenová vňať
Očistené a vypitvané pstruhy naplníme, zašijeme, osolíme a o-
paprikujeme a na masle a víne zapekáme 30 min.

PSTRUH ZAPEKANÝ NA ČERVENOM VÍNE

1 kg pstruhov, soľ, 2,5 dl rybieho vývaru, 2,5 dl červeného
vína, 80 g masla, 25 g hl.m.
Očistené a umyté pstruhy rozdelíme na porcie a osolíme. Vývar
s vínom necháme prejsť varom, vložíme ryby a pomaly varíme
asi 10 min. Uvarené pstruhy opatrne preložíme do zapekacej
misy. Vývar precedíme a povaríme, kým sa neodparí polovica
objemu. Pridáme maslo vymiešané s múkou, chvíľu povaríme, na-
lejeme na pstruhy a zapečieme vo vyhriatej rúre.

RYBA NA KORIANDRI (6 porcií) FRANCÚZSKO

1 pleskáč (1,5 kg), 5 citrónov, 2 dl olivového oleja, 1 PL
čerstvej posekanej vňate koriandra (alebo 2 KL koriandrových
zrniek), soľ, mčk, msp
Očistenú, vykuchanú, šupín zbavenú, umytú a osušenú rybu
osolíme, okoreníme aj polovicou koriandra aj zvnútra, kožu
priečne narežeme, vložíme do pekáča vyloženého kolieskami
citrónov. Potom rybu osolíme, okoreníme, poprášime paprikou,
obložíme koleskami citróna, posypeme zvyškom koriandra, pole-
jeme olejom a upečieme v rúre pri 200 C. Po 15 min. znížime
teplotu na 160 C. Môžeme podliať vodou. Dopečieme za občasné-
ho polievania výpekom.

RYBA NA ZÁZVORE

Čerstvú rybu očistíme, ľahko osolíme a málinko posypeme záz-
vorom. Môžeme pokvapkať olejom zmiešaným so sójovou omáčkou.
Vložíme na vymastený pekáč, chvíľu necháme postáť a upečieme
v rúre domäkka.

RYBA PEČENÁ NA CESNAKU (4-5 porcií)

1 kg ryby, hlavička cesnaku, citrónová šťava alebo ocot, soľ,
mčk, 1/2 šálky rastlinného oleja
Rybu hodinu marinujeme v citrónovej šťave alebo octe, soli,
korení, oleji a cesnaku utrenému so soľou. Potom vložíme do
vymasteného pekáča a večieme vo veľmi vyhriatej rúre 10 min.,
obrátime, zalejeme trochou rastl. tuku a dopečieme ešte 10
min., až zmizne charakteristický zápach cesnaku. Podávame so
zemiakovým šalátom, kyslými uhorkami, so šalátom alebo nakla-
danou zeleninou.

RYBACIA NÁTIERKA

Vykostenú makrelu, 2 lučiny, 1 nátierkové maslo, 1 PL kečupu,
1 PL horčice rozmixujeme, pridáme nasekanú cibuľu, soľ, mčk a
vmiešame malú majolku a citrónovú šťavu. Necháme vychladiť a
posypeme petržlenovou vňaťou.

RYBACIE RAŽNIČI SO ŠAMPIıÓNMI (2 porcie)

väčšia ryba, 100 g údenej slaniny, 100 g šampiňónov, 1-2 pre-
lisované strúčiky cesnaku, soľ, olej
Rybu nakrájame na rovnaké kúsky a potrieme cesnakom. Na rov-
nako veľké kúsky nakrájame slaninu a striedavo s rybou a hla-
vičkami húb napichujeme na grilovacie ihly. Posolíme, potrie-
me olejom a grilujeme na rozohriatom grilovacom rošte, na
ražni alebo na panvici na sporáku.

RYBACIE ŠATÔČKY

2 balíky (800 g) lístkového cesta, 600 g ryby (treščie filé),
1 vajce, 3 PL citrónovej šťavy, 4 cibule, 2 jablká, 4 steri-
lizované uhorky, 4 PL masla, soľ, mčk, 3 ČL kari, 4 PL hl.m.,
1/2 l vývaru, 125 g smotany
Na horúcom tuku podusíme nakrájané jablká, cibule a uhorky,
posypeme múkou, opražíme, podlejeme vývarom a smotanou a 5
min. povaríme. Pridáme rybu a ďalších 5 min. varíme. Ochutíme
bylinkami a korením. Cesto rozvaľkáme, vykrojíme 4 kruhy o
priemere 25 cm, naplníme ich plnkou, rozšľahanými bielkami
potrieme okraje a prehnuté pritisneme k sebe. Povrch potrieme
rozšľahaným žĺtkom a popicháme vidličkou. Pečieme na studenou
vodou opláchnutom plechu pri teplote 200 C (plyn stupeň 3)
15-18 min. Podávame s paradajkovým šalátom.

RYBACÍ POLNOČNÝ SEN (4 porcie)

4 porcie rybieho filé (alebo iná ryba), 3 prelisované strúči-
ky cesnaku, 3 papariky, 4 paradajky, 2 cibule, 2 dl bieleho
jogurtu, 3 bielky, 100 g tvrdého syra, soľ, mčk, olej
Osolenú, okorenenú a ocesnakovanú rybu uložíme na dno vymas-
teného pekáča, obložíme zeleninou pokrájanou na kolieska a
strúhaným syrom a pomaly zapekáme v rúre.

RYBACÍ ŠALÁT

4 väčšie zavináče aj s kapustou, 4 vajcia uvarené natvrdo, 1
surová mrkva, 3 cibule, 4 sterilizované uhorky jemne nakrája-
me a pridáme 1 majolku, 1 PL horčice, soľ, mčk cukor. Môžeme
pridať aj uvarený zemiak. Vychladíme a podávame ako samostat-
ný pokrm s čiernym chlebom.

RYBACÍ ŠALÁT JARNÝ

1 väčší hlávkový šalát, 3 vajcia uvarené natvrdo, 2 haringy,
3-4 sterilizované uhorky, 250 g ementálu, 1 viazanička mladej
cibuľky, 1 PL horčice, 3-4 PL kvalitného oleja, 1/8 l sladkej
smotany na šľahanie, soľ, mčk, šťava z 1 citróna
Umytý šalát uložíme po obvode misy, vajcia, ryby, uhorky,
syr, cibuľku jemne nakrájame a zalejeme nálevom zo smotany,
oleja, horčice, soli, mčk a citrónovej šťavy. Vychladíme a
podávame ako samostatný pokrm s čiernym chlebom.

RYBÁROVA ZMES NA IHLE

400 g kapra, 400 g pstruha (alebo iné), 1 stredne veľká cibu-
ľa, 2 zelené papriky, soľ, mleté čierne korenie, olej
Ryby zbavíme kože a kostí, nakrájame na "sústa", osolíme,
okoreníme, pokvapkáme olejom a necháme krátko odležať. Potom
ich striedavo s cibuľou,paradajkami a paprikou napichujeme na
ihlu. Takto pripravené opekáme na panvici na malom množstve
oleja alebo grilujeme. Podávame so zemiakmi.

RYBIA ZMES Z TUNIAKA A ŽRALOKA

40 g slaniny, 150-200 g zmrazeného tuniaka, 150-200 g zmraze-
ného filé zo žraloka alebo 300-400 g ľubovoľnej vykostenej
morskej ryby, soľ, mčk, petržlen. vňať
Takmer rozmrazené rybie mäso pokrájame na kocôčky, osolíme,
okoreníme a opečieme na rozškvarenej slanine. Podlejeme,
dusíme 15 min., pridáme nadrobno nakrájanú vňať alebo pažítku
a kápiu nakrájanú na malé kúsky. Dochutíme koreninami a ešte
horúce natierame na placky röstikos alebo tousty alebo
na plátky chleba.

RYBIE FILÉ S ČERVENOU ŠOŠOVICOU (1 porcia)

30 g červenej šošovice, 100 g rybieho filé, 1 PL rastlinného
masla, 1 cibuľka, 50 g na plátky nakrájaných šampiňónov (aj
sterilizované, ale tie najprv opláchneme), 100 g zeleninového
vývaru z kocky, soľ, korenie, citrónová šťava
V oslenej vode uvaríme domäkka šošovicu. Filé pokvapkáme cit-
rónom, osolíme, okoreníme. Na masle opražíme nakrájanú cibuľ-
ku aj s vňaťou, pridáme šampiňóny, orestujeme, pridáme filé a
vývar a 8 min. pod pokrievkou dusíme. Podávame so šošovicou a
posypeme nasekaným kôprom.

RYBIE KROKETY

500 g uvareného rybieho filé, 4 prelisované strúčiky cesnaku,
1 väčšia cibuľa, 2 vajcia, 1 ČL kurkumy, 1/2 ČL zázvoru, soľ,
1/2 ČL mčk, strúhanka na obalenie
Filé a cibuľu pomelieme, pridáme všetky ostatné prísady, dob-
re premiešame, vytvarujeme guľôčky o priemere 3 cm a obalíme
v strúhanke. Opečieme ich vo väčšom množstve oleja alebo vo
fritéze. Podávame teplé so zemiakovou kašou alebo studené,
rozkrojené na polovicu, položené na koliesko rohlíka a ozdo-
bené majonézou a na kolieska nakrájanou cibuľkou.

RYBIE TEFTELY

Pomelieme 400 g rybieho mäsa, pridáme 3 PL strúhanky zvlhče-
nej mliekom, osmaženú cibuľu a soľ, dobre premiešame, rozde-
líme na 4 porcie, ktoré obalíme v múke, dáme na pekáč s ole-
jom a po oboch stranách upečieme v rúre. Upečené môžme pre-
liať paradajkovou omáčkou alebo riedeným kečupom s prelisova-
ným cesnakom a udusiť.

RYBÍ GULÁŠ

750 g rybieho mäsa, 3/4 l rybieho vývaru, 75 g údenej
slaniny, 2 cibule, 2 PL oleja, 2 PL múky, 1 PL paradajkového
pretlaku, 2 paradajky, 1 zelená parika, cesnakový prášok,
majorán, mčk, soľ
Rybu nakrájame na kocky, okoreníme a osolíme. Pokrájanú sla-
ninu kráťko opečieme s jemne nakrájanou cibuľou, poprášime
múkou a necháme zhnednúť. Pridáme rybí vývar zmiešaný s pre-
tlakom, povaríme, ochutíme, pridáme rybu a prúžky papriky, 15
min. povaríme. Pred dokončením pridáme nakrájané paradajky.
Podávame s varenými zemiakmi alebo s čiernym chlebom.

RYBÍ HAMM AND EGGS (Zepter)

Na nahriatej panvici opražíme plátky filé, posypeme cibuľkou
a šampiňónmi, zalejeme vajíčkom. Vypneme zdroj, po chvíľke
posypeme syrom. Necháme dovariť.

RYBÍ NÁKYP ZO ZVYŠKOV

Vnútornosti z 2 kaprov bez čriev, žlče a mechúra uvaríme v
slanej vode. Zvlášť v slanej vode uvaríme hlavy bez očí a
žiabier a zvlášť očistenú a nakrájanú mrkvu, petržlen, zeler
a cibuľu s muškátovým kvetom. Hlavu vykostíme a s vnútornos-
ťami pomelieme, pridáme scedenú zeleninu, strúhanku, vajce,
soľ, korenie, premiešame a na vymastenom pekáči upečieme. Po-
dávame s ostrým alebo cesnakovým kečupom a uhorkovým šalátom.
Z vývaru zo zeleniny, bujónovej kocky a niťoviek dostaneme
zas chutnú polievku.

RYBÍ VÝVAR S HALUŠKAMI

600 až 800 g rýb (zmes kapra, pstruha a candáta), 150 - 200 g
koreňovej zeleniny (karotka, zeler, petržlen), 1/2 alebo 1
vajce, soľ, celé čierne korenie, pažítka
Ryby zbavíme kože a kostí a so zeleninou vložíme do studenej
vody, pridáme korenie a soľ a zvoľna varíme. Čisté mäso jemne
zomelieme, pridáme soľ, vajce a dôkladne premiešame. Rybí vý-
var precedíme do hrnca a privedieme do varu. Z mäsovej zmesi
vykrajujeme lyžičkou halušky a vkladáme do vývaru. Krátko
povaríme, pridáme na kocky nakrájanú zeleninu a pažítku.

SÉPIA PLNENÁ (Zepter)

1 kg sépie, 150 g ryže, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 2
vajcia, 1 dl olivového oleja, 1 dl bieleho vína, petržlen,
soľ, čierne korenie
Sépiu očistíme, hlavu a nožičky nakrájame na malé kúsky. Za-
hrejeme hrniec Zepter podľa všeobecných pravidiel na pečenie.
Cibuľu a cesnak podusíme s jemne nakrájanou sépiou, stiahneme
na najnižší stupeň, pridáme ryžu, zalejeme vodou a bielym
vínom a dusíme 20 min. Pridáme petržlen a vajcia. Touto hmo-
tou naplníme sépiu. Otvor uzavrieme špáratkom. Pečieme na
panvici Zepter v rúre, počas pečenia sépiu potierame olivovým
olejom. Hotovú sépiu posypeme petržlenom a cesnakom.

ŠPÍZ Z MORSKÉHO OVOCIA

15 g masla, 30 g krevet, 60 g lososa, 60 g krevet, 20 g cibu-
le, 30 g farebných paprík, 20 g šunky, 20 g slaniny, soľ,
mčk, citrónová šťava, rybie korenie
omáčka: 1 žĺtok, 50 g masla, 5 g kečupu, 30 g morského ovo-
cia, soľ, citrónová šťava
Všetky suroviny nakrájame na rovnaké diely a striedavo napi-
cháme na ihlu. Pokvapkáme citrónovou šťavou, ochutíme korením
a osolíme. Na masle krátko opečieme a v rozohrietej rúre do-
pečieme. Za stáleho šľahania nad parou pridáme k žĺtku pár
kvapiek citrónovej šťavy, soľ, lyžicu vývaru a po kvapkách
rozpustené maslo. Nakoniec pridáme kečup a morské ovocie. Po-
dávame so zemiakovými skrutkami.

ŠŤUKA NA RAŽNI

Vyprané a osušené porcie šťuky pokvapkáme citrónovou šťavou,
necháme vsiaknuť, osolíme, potrieme rozpusteným maslom,
zabalíme do alobalu a grilujeme z oboch strán. Podávame s
plátkom citróna a petržlenovou vňaťou k zemiakom.

TRESKA SO SMOTANOVOU OMÁČKOU (4 porcie)

4 plátky tresky bez kože, kôpor, soľ, olej na opekanie
omáčka: 2 dl mlieka, 1 dl smotany na šľahanie, 1 ČL
polohr.m., soľ, 1 PL masla, citrón, cesnak, kôpor
Na masle opražíme múku, ale nesmie zhnednúť. Za stáleho šľa-
hania pomaly postupne prilievame mlieko a za stáleho miešania
uvaríme na hladkú kašu. Pridáme šľahačku, soľ a citrónovú
šťavu. Necháme prebublať a vmiešame prelisovaný cesnak a na-
krájaný kôpor. Touto omáčkou na tanieri polejeme osolenú a po
oboch stranách na oleji opečenú rybu.

ného špenátu, 1 malá cibuľa, 20 g margarínu, 1 dl vody, 1
väčšia paradajka, štipka mbk, štipka strúhaného muškátového
orieška, 1 PL strúhaného tvrdého syra
Filé umyjeme usušíme a pocitrónujeme. Na polovici margarínu
speníme cibuľu, pridáme špenát a vodu, krátko povaríme a
ochutíme soľou, korením. Špenát dáme do vymastenej ohňovzdor-
nej misy, naň poukladáme kolieska olúpaných paradajok, porcie
filé a zvyškom margarínu. Formu zakryjeme a 25 min. pečieme
v rúre pri 200 C. Posypeme strúhaným syrom a ešte 5 min. za-
pekáme. Podávame so zemiakovou ryžou alebo kašou.

TREŠČIE FILÉ SO ŠPENÁTOM (2 porcie) (DIA)

2 treščie filé po 150 g, 2 PL citrónovej šťavy, 300 g mraze-
ného špenátu, 1 malá cibuľa, 20 g margarínu, 1 dl vody, 1
väčšia paradajka, štipka mbk, štipka strúhaného muškátového
orieška, 1 PL strúhaného tvrdého syra
Filé umyjeme usušíme a pocitrónujeme. Na polovici margarínu
speníme cibuľu, pridáme špenát a vodu, krátko povaríme a
ochutíme soľou, korením. Špenát dáme do vymastenej ohňovzdor-
nej misy, naň poukladáme kolieska olúpaných paradajok, porcie
filé a zvyškom margarínu. Formu zakryjeme a 25 min. pečieme
v rúre pri 200 C. Posypeme strúhaným syrom a ešte 5 min. za-
pekáme. Podávame so zemiakovou ryžou alebo kašou.

ÚDENÉ ŠPROTY V ŽUPANE

1 konzerva údených šprotov, 2 vajcia, 3 PL hl.m., soľ, olej
Odkvapkané rybičky obalíme v múke. Ušľaháme sneh z bielkov,
osolíme, prišľaháme žĺtky a nakoniec 2 PL múky. Do cestíčka
namáčame rybičky. Vyprážame v rozpálenom oleji. Podávame na
sendvičoch s horčicou, natvrdo vareným vajíčkom, cibuľou a
jemne nasekanou vňaťou.

VARENÉ FILÉ Z PSTRUHA

2 pstruhy ( 200-220 g), 200 g koreňovej zeleniny (karotka,
zeler, petržlen), 100 g pórku, soľ, ocot, divoké korenie
(bobkový list, celé korenie, nové korenie), kôpor, pikantná
omáčka (napríklad tatárska alebo remuládová).
Pstruhy rozpolíme, zbavíme kože a kostí. Zeleninu nakrájame,
vložíme do hrnca, pridáme soľ, ocot, divoké korenie a prive-
dieme do varu. potom vložíme polovičky pstruhov a krátko
zvoľna povaríme. Podávame so zeleninou, zemiakmi a omáčkou.

VYPRÁŽANÉ RYBIE PRSTY (Zepter)

10 ks prstov, olej
Každý kúsok potrieme olejom. Panvicu zahrejeme na pečenie a
do zlatista opečieme. Pokvapkáme citrónovou šťavou.

ZUBÁČ S ČUČORIEDKOVOU OMÁČKOU (4 porcie)

1 filetovaný zubáč (800-1000 g), soľ, mčk, mčp, zmes korenia
na ryby, 100-150 g hl.m., olej, citrón
Omáčka: 3 dl mlieka (smotany), hl.m. na zahustenie, soľ,
čučoriedky (mrazené, kompót, čerstvé), trochu masla
Zubáča osolíme, obalíme v zmesi múky, červenej papriky a ko-
renín a opečieme na rozpálenom tuku doružova. Na masle opra-
žíme múku, zalejeme mliekom a za stáleho miešania urobíme
hladký bešamel. Do vriaceho pridáme čučoriedky, krátko preva-
ríme a odstavíme. Na tanieroch polejeme omáčkou porcie zubá-
ča. Podávame so zemiakmi bez zeleniny.

ŽRALOČÍ CHRBÁT PO MEXICKY

600 g žraločieho chrbta, soľ, mčk, 2 pL hladkej múky, 1/2 ČL
štipľavej papriky, olej na pečenie, 1 vrecúško mexickej omáč-
ky Maggi, 4 PL kukurice z konzervy, 120 g uvarenej farebnej
fazule, 1 feferónka
Žraločí chrbát osolíme, okoreníme, obalíme v paprikovej múke
a opečieme na oleji po oboch stranách domäkka. Omáčku pripra-
víme podľa návodu, ochutíme posekanou feferónkou a ohrejeme
v nej fazuľu a kukuricu. Omáčkou prelejeme žraločí chrbát na
tanieri a podávame so zemiakmi.
Naposledy upravil ala13 : 18.07.05 at 11:21 Dôvod: je to to iste, len opravene
1 0
Bubika Bubika

Bubika je offline (nepripojený) Bubika

Presne to sme potrebovali, tolko rybyciek "na hromade" ......ale aj tak by som chcela vediet tu teplotu, pri ktorej sa z kapra kosticky "vyparia" ........nevie nik?
0 0
liba2 liba2

liba2 je offline (nepripojený) liba2

Bubika
Presne to sme potrebovali, tolko rybyciek "na hromade" ......ale aj tak by som chcela vediet tu teplotu, pri ktorej sa z kapra kosticky "vyparia" ........nevie nik?
Bubika, ja som myslela že žartuješ - a ty to myslíš s tými kostičkami vážne?
Je vôbec niečo také možné aby sa kosti vyparili?
0 0
Bubika Bubika

Bubika je offline (nepripojený) Bubika

liba2
Bubika, ja som myslela že žartuješ - a ty to myslíš s tými kostičkami vážne?
Je vôbec niečo také možné aby sa kosti vyparili?
Nie, nezartujem..........aj to mam vyskusane, ale nejako som to v tom "zivotnom zhone" zabudla. Potrebuje to urcitu teplotu a dlzku pecenia. Otazka je AKU ???? Myslim, ze som to niekde aj mala zapisane, ale sme sa stahovali a nemozem si vobec spomenut, kde by to mohlo byt a ci vobec to zapisane mam.
0 0
Paula Paula

Paula je offline (nepripojený) Paula

ala113: to je úžasný kopec receptov. Príšerky morské nemusím, ostatné vďačne.Ďakujem
0595.gif  
0 0
Paula Paula

Paula je offline (nepripojený) Paula

Nestihla som prečítať od Ali všetko....musím Vevey znova tlačiť , alebo je to to isté?
0 0
Paula Paula

Paula je offline (nepripojený) Paula

Mäkčene mi nechýbajú .....len som túžila vedieť, či mám všetko (do budúcnosti , lebo teraz nestíham). Dík Vevey.
0 0
dari1 dari1

dari1 je offline (nepripojený) dari1

ako zmiznú z kapra kosti by ma tiež veľmi zaujímalo, nemáte náhodou niekto recept na "zavináče" na malé ryby, v doterajších receptoch som to nenašla... diky
0 0
ondrejvla ondrejvla

ondrejvla je offline (nepripojený) ondrejvla

Podstatné, že zatiaľ to viem... Ale zajtra už možno bude inak. ...viac
dari1
ako zmiznú z kapra kosti by ma tiež veľmi zaujímalo, nemáte náhodou niekto recept na "zavináče" na malé ryby, v doterajších receptoch som to nenašla... diky
Ak sa mi to podarí, prilepím :
Treska



Ryby biele, môžu byť aj kvalitnejšie, tatárska omáčka, cibuľa, soľ,1/2 citróna, ocot, mrkva, kyslá uhorka(alebo Moravanka).

Postup:

Ryby očistené nasolíme a necháme odležať 6 – 12 hodín v chlade. V primeranej nádobe, podľa dĺžky rýb, uvaríme vodu a okyslíme octom. Do vriacej vody dáme ryby a povaríme 10 – 15 minút. Potom ryby odkostíme a stiahneme z nich kožu. Pomelieme ich s moravankou a kyslou uhorkou na jemno, postrúhame prevarenú mrkvu, nadrobno nastrúhame cibuľu, kyslú uhorku, pridáme tatársku omáčku a necháme postáť 6 hodín. Dochutíme soľou a citrónovou šťavou.

Trvanlivosť : 4 – 5 dní v chlade.

Pomer :

3 jalce cca 1 kg, 2 tatárske omáčky, 3 cibule, 1 väčšia mrkva, 2 kyslé uhorky.





Kyslé ryby ( zavináče )



Všetky druhy rýb, hlavne kostnaté.

Suroviny :

Ryby, voda ocot, cibuľa, kyslá uhorka, mrkva, soľ, horč.semeno, celé čierne korenie, rasca, nové korenie, DEKO, bob.list.

Nálev č. 1 :

(na 1 rybu 0,5 dcl octu, 1 polievková lyžica soli na 2 ryby)

3 – 5 dcl octu, 4 – polievkových lyžíc soli, 7,5 dcl vody rozmiešať, kým sa soľ nerozpustí.

Nálev č. 2 :

Pripravíme podľa návodu DEKO na sladkokyslé uhorky, necháme vychladnúť a ocedíme.

Postup :

Ryby dobré očistené, zbavené hlavne krvi, odplutvené, hrubšie ryby rozrežeme po dĺžke ( napr. jalec ), dáme do fľaše alebo inej nádoby a zalejeme nálevom č. 1 a necháme ryby 5 – 7 dní tak, aby bolo mäso pekne vybielené, nie ružové. Potom ryby vyberieme, dobre premyjeme pod studenou tečúcou vodou . Necháme odkvapkať a plníme do fliaš striedavo so zmesou nakrájaná cibuľa, nastrúhaná mrkva, nakrájaná kyslá uhorka ( môžeme pridať, ale nie je podstatné 1 malá lyžička rasce, 10 zrniek celé čierne korenie, 2 – 3 zrnká nové korenie, feferón, lyžica horčičného semena), ak ideme robiť zavináče, ryby odkostíme, plníme tou istou zmesou a ryby spevníme špáradlom. Na vrch dáme bobkový list, zalejeme nálevom č. 2 a necháme odstáť 2 dni.

Trvácnosť v chladničke 7 – 10 dní.

Ryby v nálevoch č. 1 a č. 2 držíme v chlade a tme.


Podarilo sa, vyskúšajte.
















0 0
ala13 ala13

ala13 je offline (nepripojený) ala13

pehy na nose
Mne sa zda, ze sa kosti da zbavit ozaj len marinovanim v octe.
0 0
STRELEC STRELEC

STRELEC je offline (nepripojený) STRELEC

Tie recepty (ala13, vlasta) ma inšpirovali. Dnes som sice griloval filety z makrely na rošte na spôsob klasického pstruha, ale veľmi radi máme:

Guľôčky z pleskáča. Pleskáče 3-4 min. obvariť v slanej vode _ čo najlepšie odkostiť _ pomlieť _ pridať vajce,suchý rožok,čierne mleté,soľ, trochu čípoš papriky _ obaliť _ fritovať nie moc do tmava.

Výborné, ale pracné.
0 0
andrej_rv andrej_rv

andrej_rv je offline (nepripojený) andrej_rv

ala13
Mne sa zda, ze sa kosti da zbavit ozaj len marinovanim v octe.
To je najľahší spôsob, ale možnosti ďalšej prípravy takýchto rýb sú dosť obmedzené. U menších kaprov a bielych rýb (pleskáč, jalec a ostatné kaprovité ryby) sa dajú nepríjemné drobné kostičky odstrániť aj ich priečnym narezaním. Je to pracnejšie, ale dá sa to zvládnuť. Postup pripnem do prílohy.
(v prílohe je aj obrázok - načítavanie môže trvať dlhšie)
Naposledy upravil andrej_rv : 10.11.07 at 23:35
0 0
Bionda Bionda

Bionda je offline (nepripojený) Bionda

som taká aká som
Chcem sa podeliť o naozaj dobrý recept : JE na prípravu čerstvej chobotnice!
Takže kúpime si v Metre čerstvú chobotnicu alias octopus. , doma ju dobre poumývame, do hrnca dáme (veľký tak aby bola kompletne ponorená) vodu, víno , bobk. listy, korenie čierne celé, nové celé, rajčiny nakrájané na štvrťky, soľ. Keď voda začne vrieť vložíme chobotnicu a varíme do mäkka ..cca 1 hod.. závisí od veľkosti.
Do misky si nakrájame stopkový zeler , spravíme naň zálievku z oliv. oleja, citrón. šťavy a soli. Po uvarení chotonicu nakrájame na kúsky, pridáme zeler z nálievkou a necháme prepojiť chute . Mňam. Sú aj iné receprty na finál... závisí ako to máte radi....
0 0
ala13 ala13

ala13 je offline (nepripojený) ala13

pehy na nose
Bionda, ta chobotnica z metra sa uz nemusi omlatit na skale? Uz ju predavaju omlatenu? Aj zmrazenu? Nas ucili pri mori, ze chobotnicu pred varenim musime poriadne uplieskat o skalu, aby zmakla.
0 0
Bionda Bionda

Bionda je offline (nepripojený) Bionda

som taká aká som
Ala... chobotnica... omlátená.. nemrazená.. len na ľade sedí
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať