vratnik
Za svojim si plne stojim, je to len dalsie zbytocne vytahovanie penazi. Konkurencny boj je vyrazne obmedzeny, nakolko certifikaciu nemoze robit hocikto. Cena sa da stlacit pri normalnych RD aj pod 5000 starych korun, takze najdite si zoznam "certifikatoristov", telefonicky sa spojte a ziadajte najnizsiu cenu a z tej ceny este zlavu.
Inak nie ste vy Ján Fašanga - Ak ano, tak vy sa na to pozerate pohladom lobistu, zivite sa tym, ja som ten co musi platit a v tomto pripade nedostavam ziadnu pridanu hodnotu. Dokonca nedostanem ani termosnimku - potencionalne nedostaky. V lepsom pripade na zaklade projektu vyhotoveny, v horsom na zaklade udajov z on-line dotaznika zaveseneho na internete dostanem teoreticky papier, tzv. energeticky certifikat, ktory mi realne v nicom nepomoze.
Zdravim, nechcem to príliš rozpytvávať, s mnohými vecami, ktoré píšete plne súhlasím, s niektorými nie. Každý môže robiť energetickú certifikáciu budov (aj Vy), kto má nato kvalifikáciu, spraví skúšky na komore, platí za členstvo atď. Máte pravdu, že ja to vidím aj z iného pohľadu, ale možno práve preto je môj názor o to objektívnejší (alebo možno nie

). Na jednej strane chcete, aby Váš stavebný inžinier robil za smiešnu cenu, a na druhej strane odneho očakávate, aby bol vyzbrojený s termokamerou (ktorá stojí aj 6-8 tisíc eur a viac). Alebo napíšem to ináč: chcete mať projekt za pár halierov a potom sa sťažujete, že nie sú vňom kvalitne vyriešené detaily. Verte mi, že čoraz viac ľudí chápe význam energetickej certifikácie budov a venujú tejto problematike pozornosť už vo fáze spracovania projektu. Chodia knám na konzultáciu (bezplatnú!), optimalizujeme ich projekt, spracujeme projektové hodnotenie energetickej hospodárnosti a pri kolaudácii ich nečaká žiadne nepríjemné prekvapenie. EC je len formalita a výsledok je presne taký, ako sme to navrhli.
Na druhejn strane ale s Vami plne súhlasím, že nútiť stavebníka pred kolaudáciou objednať si energetický certifikát, ktorý si postavil dom pre seba, nechce ho predať, je mu jedno, akú bude mať spotrebu a nezaujíma ho ako by mohol ušetriť, je dosť nešťasné, mohlo sa to zaviesť legislatívne možno trocha ináč... Ale na tom mi dvaja už nič nezmeníme, môžeme stým jedine nesúhlasiť