MULAMPOS
Na toto ostré jižanské jídlo nám od našich zvídavých čtenářů přišly četné dotazy. Pro ty, kdo rádi žijí nebezpečně (nebo jsou už životem unaveni), uveřejňujeme recept. Byl převzat z Dikflyho knihy Okem jehly - aterská kuchařka pro začátečníky, kterou vydalo nakladatelství Succubi (Ilex) a stojí 8 tablonů.
ATERSKÉ KOŘENÍ
K jeho přípravě budete potřebovat:
4 lžíce římského kmínu
12 lžic usušených snítek anthie (12 sušených červených chilli papriček)
3 čajové lžičky černého pepře
3 čajové lžičky kardamonu
7,5 cm dlouhý kousek skořice (rozdrtit)
4 čajové lžičky černých hořčičných semínek
3 čajové lžičky valdianského máku (pískavice řecké seno)
Všecno výšše uvedené koření nasypte na litinovou pánev s tlustším dnem a 5 - 10 minut je pražte na středním ohni, až začne hnědnout. Vychlaďte je a pak rozdrťte v moždíři na jemný prášek. Směs se dá skladovat asi dva měsíce.
( Varování - s anthií je třeba zacházet opatrně, asi jako s chilli. Po práci s ní si okamžitě umyjte ruce a dávejte si pozor, abyste se jimi nedotkli očí, rtů nebo jiných intimních částí své anatomie. Vlastně ani intimních částí anatomie nikoho jiného.)
MULAMPOS - 4 PORCE
K přípravě budete potřebovat:
75 dkg vykostěné alaxlí kýty
6 lžic rostlinného oleje
2 šťastné cibule, nadrobno nakrájené
10 lžic aterského koření (viz výšše)
60 ml bílého vinného octa
1 čajovou lžičku hnědého cukru
2,5 cm čerstvého kořene taboghee, strouhaný
6 paliček česneku, rozmačkaný
1 čajovou lžičku kurkumy
1 čajovou lžičku drceného koriandru
1 květ taboghee, na přizdobení
(poznámka: činí-li vám problémy sehnat čerstvé maso z alaxla, postačí i vepřové; kořen zázvoru zase uspokojivě nahradí kořen taboghee. Pokud je ve vaší zemi nedostupná nebo protizákonná šťastná cibule, můžete použít cibuli normální, ale při jejím krájení si neužijete zdaleka tolik legrace.)
Stáhněte alaxlí kýtu a maso nakrájejte na cca 2,5 cm kostičky. Polovinu oleje rozehřejte na litinové pánvi s tlustším dnem, přidejte cibuli a za stálého míchání ji 10 minut smažte, dokud nezačne hnědnout. Pak ji vyjměte a dejte stranou.
Smíchejte ocet, cukr, kořen taboghee, aterské koření, česnek, kurkumu, papriku a koriandr a rozetřete vše na pastu. Přidejte na pánev zbývající olej a smažte alaxlí maso, až začne lehce hnědnout, pak je vyjměte a dejte stranou.
Na pánev dejte směs koření a 2 - 3 minuty duste. Přidejte maso a šťávu, která z něj vytekla. Vmíchejte do toho čtvrt litru vody a přiveďte vše do varu, pak nechte asi 45 minut pod pokličkou dusit. Přimíchejte tři čtvrtiny osmažené cibulky a duste dalších 13 - 30 minut, až maso změkne a je dobře propečené. Podávejte horké, ozdobené zbývající cibulkou a květem taboghee.
Příští den budete potřebovat:
dva záchody
8 rolek toaletního papíru (možná víc)
2 průmyslové domovní deodorizační rozprašovače
tolerantní sousedy
Zapřísahám Vás tohle fakt nezkoušejte..je to docela hodně děs ...a fakt to pročistí střeva