Moje ruky nie sú šikovné ako vaše, ale mám veľmi dobrý a viac krát odskúšaný recept s ktorým sa chcem podeliť. Je to recept ako stvorený zvlášť na vianočné pečenie.
Perníčky.
Uvaríme 1/4 l vody s 5OOg kr.cukru.Po zovretí pridáme 1/2 KL sódy bicarbóny a varíme 5 minút. Odstavíme, prelejeme do nádoby v ktorej neskôr urobíme cesto a necháme chladnúť 4 hodiny. Pozor, po pridaní sódy zmes kypí. Pridáme:
1 kg hladkej múky špeciál
1/2 bal salajky
1/2 bal prášku na pečenie
14 dkg medu (7 PL)
2 celé vajcia.
Všetko dobre vymiešame (odporúčam ruky potrieť olejom, cesto je lepkavé)a necháme odstáť do druhého dňa. Vtedy sa s cestom už pracuje dobre. Vyváľkame na hrúbku 4 mm a vykrajujeme, alebo môžeme aj narezať na obdĺžniky. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 150 st. asi 7 minút. Po upečení sú mäkké a neskôr stuhnú. Pripálené alebo nevydarené tvary dáme do sparíme a zmiešame s lekvárom alebo džemom a touto zmesou zliepame perníčky spolu. Hotové namáčame v čokoláde. Druhý deň sú už mäkké.