Zavrieť

Porady

Usporiadat
jana32 jana32

jana32 je offline (nepripojený) jana32

Melnick Pozri príspevok
Janka, Ty si teraz, keď sa firma stala platiteľom DPH musíš "otvoriť" predkontácie a tam si zadať správne typy DPH. Ináč Ti to samozrejme DPH neovplyvní ak máš " Nezaradiť".
Melnick, tie predkontácie otvorím v účtovnom denníku? Ja som tam nejaké predkontácie našla ale mám pocit, že to je skôr len o účtovaní na príslušných účtoch a nie DPH, asi to nebude ono?
zk24 zk24

zk24 je offline (nepripojený) zk24

Ahojte,

ako uctujete faktury z pracovnej cesty? Napriklad konatel donesie fakturu z hotela z Ciech z pracovnej cesty. Vytvorila som novy ID - Cestovny prikaz (resp.Vyuctovanie pracovnej cesty), a asi budem uctovat takto:

Doklad: CP-01
518 (hotel) / 365

VPD:
365 / 211

Davate faktury z pracovnych ciest cez knihu zavazkov?
Rozmyslala som ze to spravim ako Vyuctovanie pracovnej cesty a k tomu pripnem vsetky blocky a vedlajsie vydavky z pracovnej cesty a zauctujem tak ako pisem hore.
Alebo to davate 518 / 321?

A ake mate skusenosti s kurzami ktore stahuje OBERON? Da sa ne spolahnut, alebo to radsej opisujete z nbs.sk?

dakujem
Melnick Melnick

Melnick je offline (nepripojený) Melnick

človek čo opustil Poradu.
Zuzka, priznám sa, že služobku mala konateľka 1x, ale tak neskoro som dostala doklady ,že som jej to ani nezaúčtovala - mohla som si to dovoliť

Ale viac by som sa prikláňala k tomu prvému zaúčtovaniu.
Ja kurzom dôverujem, ale iba z lenivosti. Tvrdili mi, že sú správne .
Napriek tomu, že buzerujem takmer za všetko, kurzy ignorujem, lebo sa mi nechce stále porovnávať s NBS , dúfam, že raz mňa niekto odignoruje tak, že ma to bude bolieť. Teda moju peňaženku.
Naposledy upravil Melnick : 20.04.11 at 22:13
zk24 zk24

Ďakujem.

Tak checkovala som vcera nahodne kurzy s NBS a vyslo mi ze ked zadam datum vyuctovania pracovnej cesty trebars 17.9.2010, tak automaticky dotiahne 16.9.2010 kurz, tak snad je to OK

A este som sa naucila ako si dotiahnut dalsie meny do uctovneho dennika.

Jedine co mi ale robilo velky problem je ked mam z jednej pracovnej cesty blocky rozlicnych mien. Ked isiel konatel do chorvatska cez slovinsko a madarsko, tak donesie blocky v HUF, v EUR a aj v HRK. A v OBERON dovolujem pracovat naraz iba s jednou menou. Tak som si to musela prepocitat na papieriku konecnu sumu v EUR a zadat uctovny zapis ako v domacej mene.
To mi trosku strpcovalo zivot, ale dalo sa to dobojovat
Melnick Melnick

Zuzka, tak si v pokladni zadaj tú menu, ktorú chceš, ide to v pohode . Ja mám momentálne tiež viac cudzích mien.
Len tie meny musíš predtým zadefinovať v zozname cudzích mien ,že budeš s nimi pracovať. Potom Ti kurzový lístok bude stiahnutý aj týmto menám.
zk24 zk24

Melnick Pozri príspevok
Zuzka, tak si v pokladni zadaj tú menu, ktorú chceš, ide to v pohode . Ja mám momentálne tiež viac cudzích mien.
Len tie meny musíš predtým zadefinovať v zozname cudzích mien ,že budeš s nimi pracovať. Potom Ti kurzový lístok bude stiahnutý aj týmto menám.
Jasne, to mam, mam cudzie meny nadefinovane, robim ale iba s eurovou pokladnicou. Ale problem mi robilo ked som chcela zauctovat toto:

518 (fa za hotel v HUF)
518 (listocek z parkovania v EUR)
518 (prejazd chorvatskom - poplatky v HRK)
/
365

Chcela som to dat jednym uctovnym zapisom, jednym dokladom. V jednom doklade pouzit tri meny.

Ci ide aj toto?
plavčík plavčík

plavčík je offline (nepripojený) plavčík

človek s dušou
Prosím...kamarát začal robiť v Oberone a nevie si nahodiť Interné doklady napríklad na predpis miezd / mzdy mu robí extrená spoločnosť...dostane ich vypočítané/. Alebo nenašli sme klasickú pokladňu...keď chce nahrať na jeden pokladničný doklad viac položiek tak sa to nedá. Ja robím v Datalocu a tomu Oberonu fakt nerozumiem.

Prosím poradíte?

VĎAKA
zk24 zk24

plavčík Pozri príspevok
Prosím...kamarát začal robiť v Oberone a nevie si nahodiť Interné doklady napríklad na predpis miezd / mzdy mu robí extrená spoločnosť...dostane ich vypočítané/. Alebo nenašli sme klasickú pokladňu...keď chce nahrať na jeden pokladničný doklad viac položiek tak sa to nedá. Ja robím v Datalocu a tomu Oberonu fakt nerozumiem.

Prosím poradíte?

VĎAKA
Ahoj,

ak by som dostavala spracovane mzdy externe, tak si spravim podla jednotlivych zloziek mzdy predkontacie a davam to manualne, vzdy pod ten isty doklad (rovnaky nazov dokladu), aby sa to potom dalo vytlacit ako jeden doklad.

Ked otvorim v uctovnom denniku jednoducho novy uctovny pripad, vyberiem dajme tomu 31.3.2011, Typ - Mzdy a pod predkontáciami by som si navolila rozne typy, napr.:

900: Hrubé mzdy: 521/331
901: Sociálne poistenie: 331/336.AE
902: Zdravotné poistenie: 331/336.AE (inac sa mi mari ze tam su nejake taketo predkontacie by default)

A tak dalej. Alebo podla potreby. A do nazvu dokladu, by som vzdy dala ten isty, napriklad za marec: M1103, aby ked sa v uctovnom denniku postavim na uvedeny doklad a dam Tlacit - uctovny doklad, tak to tam zhrnie vsetky mzdove operacie pod tymto dokladom.

Druhej otazke o pokladnici som neporozumela.
KKatika KKatika

KKatika je offline (nepripojený) KKatika

Dobrý deň,
mohol by mi, prosím, niekto vysvetliť rekapituláciu miezd.
V mesiaci február som vyplatila z RZ preplatok na dani 63,69 a DB 20,02. V rekapitulácii bol uvedený preplatok 83,71 ale do riadku daňový bonus, vyplatenie mi sumu 20,02 nenapísal. Táto suma bola pripočítaná v marcovej rekapitulácii. Tam som mala preplatok spolu 659,76 a z toho bol DB 240,24. Program mi uviedol sumu 240,24 + 20,02 = 260,26.
Ďakujem.
Melnick Melnick

KKatika Pozri príspevok
Dobrý deň,
mohol by mi, prosím, niekto vysvetliť rekapituláciu miezd.
V mesiaci február som vyplatila z RZ preplatok na dani 63,69 a DB 20,02. V rekapitulácii bol uvedený preplatok 83,71 ale do riadku daňový bonus, vyplatenie mi sumu 20,02 nenapísal. Táto suma bola pripočítaná v marcovej rekapitulácii. Tam som mala preplatok spolu 659,76 a z toho bol DB 240,24. Program mi uviedol sumu 240,24 + 20,02 = 260,26.
Ďakujem.
Katika označ si v Q.prehľade krížikom v malom štvorčeku dole vľavo " neprepočítavať riadky ....." a rekapituláciu si urob sama, tak ako si myslíš, že má byť. Ja sa na Q.prehľady "vypľuté" z programu Oberon nespolieham, preratujem si vždy sama.
KKatika KKatika

KKatika je offline (nepripojený) KKatika

Melnick vďaka za odpoveď. Aj som si myslela, že je to len nejaký blud, ale začínam, tak sa radšej pýtam skúsenejších.
Danielam Danielam

Danielam je offline (nepripojený) Danielam

ahojte, prosím vás ako evidujete došlé faktúry v oberone??
dátum vystavenia 15.5.2011
dátum dodania 30.4.2011
faktúra mi došla 24.5.2011
OBERON??????
Dátum evidencie:???? neviem
dátum dodania: 30.4.2011
Dátum DPH: 30.4.2011
Dátum splat: taký ako je na fa
Poprosila by som keby niekto poradil aký tam dávate dátum evidencie došlej faktúry (deň uskutočnenia učt.prípadu čiže deň dodania tovaru?? v tomto prípade 30.4.2011) Pýtam sa to z dôvodu toho že mi potom nesedí DP DPH za dané obdobie s účtom hlavnej knihy 343 za dané obdobie lebo ked tam dam dátum kedy mi fa došla tak do hlavnej knihy potiahne dátum evidencie.Veľmi pekne dakujem za každú radu
zk24 zk24

Danielam Pozri príspevok
ahojte, prosím vás ako evidujete došlé faktúry v oberone??
dátum vystavenia 15.5.2011
dátum dodania 30.4.2011
faktúra mi došla 24.5.2011
OBERON??????
Dátum evidencie:???? neviem
dátum dodania: 30.4.2011
Dátum DPH: 30.4.2011
Dátum splat: taký ako je na fa
Poprosila by som keby niekto poradil aký tam dávate dátum evidencie došlej faktúry (deň uskutočnenia učt.prípadu čiže deň dodania tovaru?? v tomto prípade 30.4.2011) Pýtam sa to z dôvodu toho že mi potom nesedí DP DPH za dané obdobie s účtom hlavnej knihy 343 za dané obdobie lebo ked tam dam dátum kedy mi fa došla tak do hlavnej knihy potiahne dátum evidencie.Veľmi pekne dakujem za každú radu
ja vzhladom k tomu ze keby som mala datum evidencie pisat realne kedy som dostala fakutru do ruky, tak by to bol vzdy februar nasledujuceho roka tak pisem ako datum evidencie zhodny s datumom vystavenia.
Danielam Danielam

zk24 Pozri príspevok
ja vzhladom k tomu ze keby som mala datum evidencie pisat realne kedy som dostala fakutru do ruky, tak by to bol vzdy februar nasledujuceho roka tak pisem ako datum evidencie zhodny s datumom vystavenia.
Chápem ale dátum vystavenia tiež može byť rozdielny od dátumu dodania ako som uviedla dátum dodania može byť apríl a dátum vystavenia od dodávateľa máj (do 15 dní) a vtedy mi DP DPH nesedí s účtom 343 v hlavnej knihe lebo tie faktúry ktoré sa základe dátumu dodania dostanú do DP DPH za apríl sa mi ale v hlavnej knihe na účte 343 posúvajú do mája...DPHčka správna účet 343 nesedí o tie faktúry ktoré majú dátum evidencie v máji a dátum dodania v apríli....Mám niečo zle nastavené alebo????
zk24 zk24

Danielam Pozri príspevok
Chápem ale dátum vystavenia tiež može byť rozdielny od dátumu dodania ako som uviedla dátum dodania može byť apríl a dátum vystavenia od dodávateľa máj (do 15 dní) a vtedy mi DP DPH nesedí s účtom 343 v hlavnej knihe lebo tie faktúry ktoré sa základe dátumu dodania dostanú do DP DPH za apríl sa mi ale v hlavnej knihe na účte 343 posúvajú do mája...DPHčka správna účet 343 nesedí o tie faktúry ktoré majú dátum evidencie v máji a dátum dodania v apríli....Mám niečo zle nastavené alebo????
Ved DPH-cka ide do toho mesiaca, kedy bol datum dodania. Tak ako hovoris, dodavatel je povinny vystavit fakturu do 15 dni. Ked mam datum dodania 30.3.2011, a datum vystavenia 15.4.2011, tak zaevidujem fakturu 15.4.2011, ale OBERON tu DPH aj tak zapocita do 1Q/2011. On berie datum dodania ako rozhodujuci. Aj keby si ju zaevidovala v oktobri, stale ti ju v reportoch bude davat do mesiaca marec alebo do 1.kvartalu (podla toho ci si mesacny alebo kvartalny platca). Datum evidencie nie je v tomto pripade rozhodujuci.
Danielam Danielam

zk24 Pozri príspevok
Ved DPH-cka ide do toho mesiaca, kedy bol datum dodania. Tak ako hovoris, dodavatel je povinny vystavit fakturu do 15 dni. Ked mam datum dodania 30.3.2011, a datum vystavenia 15.4.2011, tak zaevidujem fakturu 15.4.2011, ale OBERON tu DPH aj tak zapocita do 1Q/2011. On berie datum dodania ako rozhodujuci. Aj keby si ju zaevidovala v oktobri, stale ti ju v reportoch bude davat do mesiaca marec alebo do 1.kvartalu (podla toho ci si mesacny alebo kvartalny platca). Datum evidencie nie je v tomto pripade rozhodujuci.

Asi sa trošku nechápeme DP DPH za príslušné obdobie mám dobré.To mi je jasné.ale v hlavnej knihe účtovného denníka účet 343 za príslušné obdobie je iný.Dám tlačové výstupy syntetický účet za určité obdobie je iný lebo tam potiahne dátum evidencie. tzn. že sa je tam rozdiel o tie faktúry, ktoré mám zaevidované že došli v nasledujúcom období ale dátum dodania je v predchádzajúcom mesiaci.Uvediem príklad lebo možno to píšem ako mongol!

Evidencia DPH: (DP DPH)
Dátum vystavenia: 12.5.2011
Dátum dodania: 30.4.2011
Základ dane: 100,00
DPH: 20,00
Mám to v DP DPH za mesiac apríl čo je správne lebo ako píšeš tam potiahne ten dátum dodania. vzniká mi daň.povinnosť 20,00 toto mi je úplne jasné.

Účtovný denník - idem faktúru došlu zaučtovať. Nastavím sa na uvedenú faktúru. Pokračujem možnosti-zaučtovať doklad - zápis do denníka a tu mi hned automaticky dá dátum zaučtovania kedy som faktúru zaevidovala v mojom príklade 12.5.2011.zaučtovanie hotové.Pokračujem na konci mesiaca idem si skontrolovať DP DPH s účtom 343...čo by mala byť rovnaká suma.
V tomto príklade by sa mi to ukázalo takto:
DP DPH za apríl 20,00 daňová povinnosť
účet 343 za apríl 0,00 mám to na 343 až v máji...čo robím zle???alebo prosím ťa vysvetlí mi to ako to robíš ty.
anithocka anithocka

anithocka je offline (nepripojený) anithocka

ja som to zo začiatku tak isto účtovala ako Danielam a keďže každý mesiac som riešila ten istý problém pristúpila som k tomu, že dátum dodania a dátum vystavenia ak je v rôznom mesiaci tak dávam posledný deň v mesiaci kedy mi bol tovar dodaný napríklad v Tvojom prípade by som dala 30.04.2011
zk24 zk24

Danielam Pozri príspevok
Asi sa trošku nechápeme DP DPH za príslušné obdobie mám dobré.To mi je jasné.ale v hlavnej knihe účtovného denníka účet 343 za príslušné obdobie je iný.Dám tlačové výstupy syntetický účet za určité obdobie je iný lebo tam potiahne dátum evidencie. tzn. že sa je tam rozdiel o tie faktúry, ktoré mám zaevidované že došli v nasledujúcom období ale dátum dodania je v predchádzajúcom mesiaci.Uvediem príklad lebo možno to píšem ako mongol!

Evidencia DPH: (DP DPH)
Dátum vystavenia: 12.5.2011
Dátum dodania: 30.4.2011
Základ dane: 100,00
DPH: 20,00
Mám to v DP DPH za mesiac apríl čo je správne lebo ako píšeš tam potiahne ten dátum dodania. vzniká mi daň.povinnosť 20,00 toto mi je úplne jasné.

Účtovný denník - idem faktúru došlu zaučtovať. Nastavím sa na uvedenú faktúru. Pokračujem možnosti-zaučtovať doklad - zápis do denníka a tu mi hned automaticky dá dátum zaučtovania kedy som faktúru zaevidovala v mojom príklade 12.5.2011.zaučtovanie hotové.Pokračujem na konci mesiaca idem si skontrolovať DP DPH s účtom 343...čo by mala byť rovnaká suma.
V tomto príklade by sa mi to ukázalo takto:
DP DPH za apríl 20,00 daňová povinnosť
účet 343 za apríl 0,00 mám to na 343 až v máji...čo robím zle???alebo prosím ťa vysvetlí mi to ako to robíš ty.

Uz chapem co myslis. No pravdu povediac, neviem ze co je spravne. Ja davam datum evidencie zhodny s datumom vystavenia FA. Ja si vsak robim na 343 analyticku evidenciu takto (klient je kvartalny platca) :

1Q/2010: 343101
2Q/2010: 343102
3Q/2010: 343103
4Q/2010: 343104

1Q/2011: 343111
2Q/2011: 343112

A preto potom vzdy robim obraty na konkretnom ucte. A vsetky veci co sa tykaju DPH-cky netlacim z uctovneho dennika (teda iba obrat na ucte ano), ale z knihy DPH, kde si tlacim zvlast DPH na vstupe, na vystupe a tak... Podla toho to kontrolujem...

Ak ma ale presvedcite, ze sa ma davat posledny den v mesiaci, kam DPH-cka patri a nie datum faktury, tak si rada necham poradit. Moc sa mi to ale nepozdava. Nepaci sa mi zauctovat nieco v denniku 30.4.2011, ked to bolo fyzicky vystavene trebars 12.5.2011... Neviem. Kludne dajte argumenty, rada sa priucim.
Danielam Danielam

zk24 Pozri príspevok
Uz chapem co myslis. No pravdu povediac, neviem ze co je spravne. Ja davam datum evidencie zhodny s datumom vystavenia FA. Ja si vsak robim na 343 analyticku evidenciu takto (klient je kvartalny platca) :

1Q/2010: 343101
2Q/2010: 343102
3Q/2010: 343103
4Q/2010: 343104

1Q/2011: 343111
2Q/2011: 343112

A preto potom vzdy robim obraty na konkretnom ucte. A vsetky veci co sa tykaju DPH-cky netlacim z uctovneho dennika (teda iba obrat na ucte ano), ale z knihy DPH, kde si tlacim zvlast DPH na vstupe, na vystupe a tak... Podla toho to kontrolujem...

Ak ma ale presvedcite, ze sa ma davat posledny den v mesiaci, kam DPH-cka patri a nie datum faktury, tak si rada necham poradit. Moc sa mi to ale nepozdava. Nepaci sa mi zauctovat nieco v denniku 30.4.2011, ked to bolo fyzicky vystavene trebars 12.5.2011... Neviem. Kludne dajte argumenty, rada sa priucim.
Pochopili sme sa ďakujem za trpezlivosť. Ved preto sa na toto pýtam lebo ani mne sa nepáči učtovať niečo čo ešte nemám....My sme mesačný platca DPH.Tiež všetko kontrolujem z výstupov čo sa DPHačky týka - kniha evidencie DPH (to všetko je vždy v poriadku) ale potom si idem skonrolovať obraty na 343 (analytika vedená) s DP DPH a tu vzniká ten problém -na tomto účte mám vždy za mesiac rozdiel o tie faktúry, ktoré sa mi vlastne posúvajú do dalšieho mesiaca vzhľadom na to že ich evidujem kedy došli. Naposledy sme toto riešili s kolegyňou z inej firmy a ta ma odkázala na knihu Anna Cenigova kde je písané : Zostatok analytického účtu 343 ...(nadm.odpoč. alebo daňová povinnosť) zo zaučtovanej dane za zdaňovacie obdobie vyjadruje vlastnú daňovú povinnosť alebo nadm.odpočet, ktorý je totožný s daňovým priznaním za zdaň.obdobie. Ja viem že to ma byť takto ale ked tam budem zadávať dátum kedy mi faktúra došla a dátum dodania je z predchádzajúceho obdobia tak sa mi to zhodovať nikdy nebude a pritom viem že DP DPH mám určite správne.Ako to robíte ostatní aby vám sedela 343... s priznaním?????
anithocka anithocka

anithocka je offline (nepripojený) anithocka

no ja argumentovať neviem ja som sa len o tom poradila z daňovákmi a oni mi poradili toto riešenie presne kôli obratu 343 v hlavnej knihe a výstupom na vstupe a výstupe v DPH-čke..používam ešte íný soft tam mi to pekne počíta na základe dátumu DPH a nie na základe dátumu zúčtovania ako v Oberone...mne to prešlo aj daňovou kontrolou no nechám to na uvážení každého z Vás pekný víkend prajem
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať