Zavrieť

Porady

Kapustniky, kapustniaky - proste kolac s kapustou

Ahojte,

pokusala som sa najst na porade tento recept, no neuspesne..

svagrina uz dlho hlada recept na kysnute kapustove kolace, ale zakazdym ked najde na internete a vyskusa urobit, tak su tvrde, ze s nim moze klince zatlkat pritom nie je kucharske drevo.

podeli sa niekto o recept, kt. vysledkom budu kapustniaky ako od babicky?

dakujem
Naposledy upravil andreaS : 28.05.09 at 11:07
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Stina je offline (nepripojený) Stina

    Stina
    Kapustníčky

    300 g múky, 10 g droždia, 1-2 dl mlieka, 20 g cukru, 40 g tuku, 1 žĺtok, pol lyžičky soli, 30 g tuku n, vymastenie plechov; plnka: 30 g masti, 350 g bielej kapusty, soľ, škorica, 30 g cukru.

    Do misky dáme múku, tuk, cukor, soľ, vykysnuté droždie, žĺtok a podľa potreby trochu vlažného mlieka. Cesto dobre vypracujem na necháme na teplom mieste vykysnúť. Potom ho dáme na pomúčenú dosku, radielkom pokrájame na rovnaké štvorčeky, urobím z nich guľky a necháme kysnúť. Potom každú prstami trochu roztlačíme, dáme do nej trochu vychladnutú plnku, okraje dobre spojíme natenko rozvaľkáme, pomastíme a vykysnuté upečieme. Plnka: Do rozpustenej masti dáme cukor a upražíme ho na karamel. Potom pridáme nadrobno posekanú kapustu, osolíme a dusíme do mäkka. Nakoniec pridáme cukor a tlčenú škoricu.

    Kapustníky

    600 g hrubej múky, 2 až 3 dl mlieka, 25 g droždia, 30 g práškového cukru, 80 g obyčajného masla, 2 žĺtky, soľ. Plnka: 700 g bielej hlávkovej kapusty, 60 g cukru, 60 g masti, hrozienka, mletú škoricu, mleté čierne korenie, soľ, žĺtky na potretie.

    Plnka: hlávkovú kapustu (bez hlúbu) posekáme nadrobno, na masti podusíme domäkka. Pridáme soľ, škoricu, mleté čierne korenie, cukor a hrozienka. Cesto: múku, soľ, nakysnutý kvások, žĺtky, rozpustené maslo a mlieko spracujeme na vláčne cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste. Vykysnuté rozvaľkáme na pomúčenej doske, nakrájame na rovnaké kúsky, urobíme bochníčky a necháme znova kysnúť. Bochníčky roztlačíme, naplníme vychladnutou kapustovou plnkou, uzavrieme a obrátime ich na druhú stranu. Potom ich natenko rozvaľkáme na veľkosť dezertného tanierika. Poukladáme ich na plech, pomastíme a po opätovnom kysnutí upečieme.

    Kapustová štrúdľa

    Olivový olej, 100 g prerasteného údeného bôčika, 1 menšiu hlávku kapusty, 4 lyžice cukru, 1 lyžicu mletého čierneho korenia, rascu, 1 cibuľu, polievkové korenie, 1 vajce na potretie, 1 lístkové cesto.

    Na oleji osmažíme na malé kúsky pokrájanú bôčik, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme tretinu na rezance pokrájanej kapusty, 1 lyžičku mletého čierneho korenia, 1 lyžičku polievkového korenia, 1 lyžičku cukru, všetko premiešame. Po chvíli pridáme ďalšiu časť kapusty, 1 lyžičku mletého čierneho korenia, 1 lyžičku polievkového korenia, 1 lyžičku cukru, všetko premiešame a zasa, kapustu, 1 lyžičku mletého čierneho korenia, 1 lyžičku polievkového korenia, 1 lyžičku cukru, všetko premiešame. Dusíme, pokým sa šťava neodparí. Kapusta musí zostať hnedá od skaramelizovaného cukru. Cesto rozvaľkáme, posypeme polievkovým korením, navrstvíme naň kapustu a vytvoríme závin. Potriem vajcom vyšľahaným s polievkovým korením a s rascou. Preložíme na pekáč a upečieme.

    Kapustové posúchy

    500 g hrubej múky, droždie, soľ, mlieko, 1 žĺtok, 50 g oleja. Plnka: 500 g hlávkovej kapusty, 50 g oškvarkov, mleté čierne korenie.

    Z múky, kvásku, oleja a žĺtku vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Kapustu postrúhame, osolíme a na masti podusíme do polomäkka. Pridáme oškvarky posekané na drobno, okoreníme a necháme vychladnúť. Vychladnuté zmiesime s vykysnutým cestom. Na vymastený plech kladieme z cesta malé kôpky, ktoré roztlačíme na tenké posúchy. Upečieme. Podávame s kyslím mliekom.

    Maruška54 je offline (nepripojený) Maruška54

    Maruška54
    Ja mám tieto overené

    500 g hladkej múky,1 vajce, 100g rastlinného tuku, 30 gdroždia, 2,5 dl mlieka, 20 g cukru, soľ

    Z uvedených prísad vypracujeme cesto, necháme vykysnúť, po vykysnutí vyvaľkáme, povykrajujeme kolieska, do stredu položíme kapustovú plnku, prikryjeme daľším kolieskom, okraje stlačíme a znova vykrojíme. Naplnené kolieska poukladáme na pomastený plech, necháme podkysnúť potrieme maslom a v dobre vyhriatej rúre upečieme do zlata. Po upečení znova potrieme maslom a vychladnuté posypeme cukrom.Ja som piekla pri 180 stupňoch asi 20 minút. Namiesto masla je dobre použiť kvalitnú bravčovú masť.
    Plnka: Postrúhanú kapustu dusíme na masle, osladíme, pridáme mletú škoricu a hrozienka.

    andreaS je offline (nepripojený) andreaS

    andreaS
    a s kyslou kapustou?

    svagrina mi pise, ze jej starka ich robievala s kyslou kapustou aj so slaninkou

    ste zlate kocky

    dakujeme

    Maruška54 je offline (nepripojený) Maruška54

    Maruška54
    myslím že tie moje môže robiť aj s kyslou kapustou a slaninkou, to cesto nie je veľmi sladké, skutočne sú lahodné

    andreaS je offline (nepripojený) andreaS

    andreaS
    jara: myslela si tuto temu, vsak?:

    http://www.porada.sk/t8656-moravske-...apustniky.html

    uz som zistila preco mi nenaslo ziadny recept vo vyhladavaci... davala som totiz kapustniaky alebo kapustniky ale bez dlzna... tak mi vyhodilo nula moznosti...

    kocky dakujem...

    svagrina si ich uz vytlacila, potom dam vediet, kt. sa jej podaril a ci chutilo ako od starkej

    Bionda je offline (nepripojený) Bionda

    som taká aká som Bionda
    andreaS Pozri príspevok
    jara: myslela si tuto temu, vsak?:

    http://www.porada.sk/t8656-moravske-...apustniky.html

    uz som zistila preco mi nenaslo ziadny recept vo vyhladavaci... davala som totiz kapustniaky alebo kapustniky ale bez dlzna... tak mi vyhodilo nula moznosti...

    kocky dakujem...

    svagrina si ich uz vytlacila, potom dam vediet, kt. sa jej podaril a ci chutilo ako od starkej
    Ja tie kapustníky- na sladko čo sú tam uvedené mám oskúšané a doporučujem urobiť pol moravské, pol kapustníky jedno cesto a je to

    andreaS je offline (nepripojený) andreaS

    andreaS
    bionda: vidis to je dobre pre mna, lebo ja osobne kapustniky nelubim... ale moj muz o nich tiez basni ... o tych od starkej tak by som zabila dve muchy jednou ranou

    Bionda je offline (nepripojený) Bionda

    som taká aká som Bionda
    ak urobíš cesto podľa receptu na str.3 prísp.21 - vláčnejšie ako hustejšie, budeš spokojná, budú mäkké a ak ich ešte po vybratí moravské potrieš maslom a kapustníky olejom- budú vynikajúce aj na druhý deň- ak čosi zostane

    andreaS je offline (nepripojený) andreaS

    andreaS
    bionda: dakujem za tvoj recept! kapustniky zozali velky uspech

    len som chvilu stresovala so samotnym cestom, bolo doooost riedke, ale zvladla som to... ale keby ste videli prvy kapustnik... vyzera (este existuje, lebo manzo si ho odklada na ranajky) ako taky mensi bochnik chleba

    urobila som "batozkovym" systemom aj zopar s dzemom, lebo som nemala dost kapustovej plnky a zaujimave, ze iba tie sa mi potrhali... ale aj tak su dobre :P

    a prisli sme aj so svagrinou na chybu, preco ona ich mala tvrde... tajomstvo je v natreti olejom pred pecenim a druhym natretim na horuce kapustniky... potom su nadherne jemne a vlacne...

    no a robila som ich vlastne preto, lebo mi zo vcera ostala dost velka hlavka cerstvej kapusty... tak som ju pokrajala najemno, osolila, ocukrila, bobkovy list, nove korenie, podusila, neskor podliala 2dcl bieleho vinka a dala trocha octu, osobitne trosku osmahla masitu slaninku a ta plnka bola bozska!!!! sama som sa chvalila, lebo mi chutila aj sama o sebe... a s takou dobrou plnkou som aj prvy krat vo svojom zivote ochutnala kapustnik.. uznavam ze je to vcelku zaujimavy slany kolac

    bionda este raz vdaka

    suhela je offline (nepripojený) suhela

    suhela
    Moja svokra robila kapustníky tak že urobila klasické kysnuté cesto
    rozvaľkala ho nakrájala na kocky naplnila ako buchty dusenou kapustou s čiernym korením a tieto buchty potom opatrne rozvaľkala a piekla na platni z oboch strán .Potom sa potreli masťou alebo maslom a sú ozaj dobré.Jedli sa k polievkam ako je zemiaková
    fazuľková na zeleno .

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.