Velmi zaujímavá téma, fotky po takom čase som nevidel, ale nechcem si ich ani predstavit.
Ak by niekto hladal odpoved, vystuž ma krytie v strope vždy min. 20mm zdola aj zhora, ak hodnotu krytia nijak inak neurčuje výkres tvaru stropu, platí aj pre iné konstrukcie. Existuju nato plastove dištančne listy dlžky 2 metre ktore su v hrubkach 15,20,25,30 mm atd., prípadne špeciálne betonové podložky, ale to nie je obvykle u RD, nikdy sa nepoužíva polystyren, drevo, ani pruty betonarskej vystuže-roxory. Dostatočné krytie vystuže zabezpečuje aby vystuž nekorodovala, korodujuca vystuž naberá časom ako oxiduje objem, a sposobuje praskanie betónu. Krytie je hodnota najbližsieho povrchu betonu od prútov výstuže. Pozor aj na vrchné krytie, jeho nedostatocná hodnota sposobi navyše prerysovanie prútov a popraskanie betonu v tvare ako ma vystuž.
Bednenie sa samozrejme ako som cital v jednom z prispevkov pri vačších doskách pridvíhovať, kvoli tomu že betón zataží celu konštrukciu bednenia statočne.
Rád by som videl toho inteligenta ktorý tvrdil že obnažená výstuž je v poriadku a ma byt co najbližšie k spodnemu povrchu betonu ( blbost-spominane krytie) a blbost je aj tvrdenie ze praskliny na takom nedolezitom mieste ako je priestor nad nosnými stenami su neskodne a ze v prostriedku niesu, co je dobré. Dotyčný vobec nevie o čom točí, nepozná ani zakladné schémy namahaní ktoré posobia na dosku, inak by taku blbost v živote netresol.
Betón sa uplne moze odbednit po 28 dnoch a nieje potrebné mat ani stojky, po 14 dnoch by sa strop nezosypal pravdaže, ale hrozí riziko možnosti dotvarovania dosky.
O vybrovaní sa nemá ani cenu baviť, a uz vobec nie o riedení betonovej zmesi vodou, vedome si tým zhoršujeme výslednú pevnost betónu.
Po zatuhnutí betónu, výdatne dažde ničomu neuškodia, a prve dni je dobré ho polievat a prikryt bud fóliou aleb geotextíliou.
Netreba sa báť prasklín, bez nich ŽB nemoze fungovat, kedze len vtedy je iste ze je výstuž využitá, ale neplatí to o všetkých trhlinách...pri neistote a zvacsovaní sa trhlín je lepsie konzultovat s dozorom, pripadne projektantom statiky.
Ospravedlnujem sa za chybajuce makcene a dlzne, nechce sa mi ich písat
btw. mam ing. stavebné vzdelanie a mám za sebou vedenie stavieb kde bolo monolitov pozehnane, vyrobné haly a stavby občianskeho vybavenia.