iskander Ahoj, myslis 4mm - teda 0,4 cm? lebo 0,4 mm by bolo dost miniaturne..moja najhrubsia trhlina ma okolo 3 mm. Uz sme to rozsalovali, nastastie to nepadlo:-)Ale co sa mi nepaci je ze sme asi dobre nepodlozili roxory, kedze z dolu na viacerych miestach vytrcaju a pri otvoroch vidiet ze su velmi nizko-na spodku betonu, drzi ich asi len centimeter betonu...ze nam to nemoze padnut na hlavu?samozrejme boli ulozen cez nosne mury a este idu priecky,ale aj tak ma napada ci to bude pod tou dekou 100 percentne bezpecne?
Za predpokladu, že pod tou dekou bude vnútorný priestor je to OK. Následna omietka stropu armatúru zakryje. Staticky to nemá okamžitý vplyv, ide o konzerváciu kôli hrdzaveniu (oslabovaniu profilu).
Ak sa nebude robiť omietka, ale podhľad, treba obnažené roxory "schovať" minimálne cementovým mliekom. Existujú na to špeciálne nátery.
K tomu koľko pracuje betón dodávam,
že je to až 10 rokov. Toto obdobie človek svojou činnosťou prakticky neovplyvní. Sú to také zmeny ako zmršťovanie, alebo vysiachanie pórov bez toho v akom prostredí betón je a pod. Podstatný vplyv to má pri nosných konštrukciách mostov a nie pri RD.
CIMOM
p.mac priecky nie su nosne steny a ani sa nedotykaju zdola k stropu. no kde ti niekde vytrca roxor, no co uz , ale padnut by to nemalo, vlastne ta vrstva betonu pod roxorom je kvoli poveternostným podmienka- vlastne chrani roxor. Ak su tam spravne prierezy roxorov, tak to padnut nemoze. ta 3mm trhlinka nie je problem, lebo je urcite z rychleho vysusovaniu betonu.
K 1. tmavému :
- priečky nie, že sa majú dotýkať stropu, ale podľa technologického postupu sa musia aj "kailovať", teda zafixovať voči stropu; má to vplyv na ich statiku nakoľko sú samonosné (nielen vertikálne ale aj horizontálne) - môžu pod horizontálnym tlakom padnúť
- u priečok dokončenie po strop má vplyv aj na protipožiarnu odolnosť
K 2. tmavému :
- spodná vrstva betónu pri ŽB doske (krytie) nemá vpylv len na poveternostné podmienky, ale aj na samotnú nosnosť dosky;spodná armatúra je väčšinou namáhaná tlakom a najmä ťahom a jej obbetónovanie má svoj význam