Dobrý večer poradáci, dlho som tu hladala tuto problematiku, ale nikde som to nenašla, preto sa chcem opýtat skúsenejších
Prenajímel fakturuje energie /elektrina, plyn, voda/ svojím nájomcom osobitne, podla skutočnej spotreby, každý nájomca má svoje meradlá a podľa toho mu fakturuje.
Elektrika mi je jasná, príde od SSE faktúra, kde je vyfakturovana skutočna spotreba za celý dom, ja ju rozfakturujem podľa spotreby jednotlivých prevádzok - toto je jasné.
Ale plyn - faktúra chodí od plynární stále tá istá teda na tú istú sumu, konkretne chodí fa na 601,80€ a spotreba je tam 10 100, ale to je je len predpokladaná spotreba, potom chodí vyučtovanie a to je vždy preplatok.
A teraz vlastne problém : neviem či postupujem správne, / kedže viem, že prenajímatel nesmie vlastne na energiach zarabat teda nesmie vyfakturovat viac € ako ma naklady/ ale nemal by teda logicky ani prerobit!
Ja to robím tak s tým plynom, že: spotreba na fa je 10 100, ale skutočná spotreba za celý dom, teda za prenajímatelov bola v maji, kedže sa už nekúri, len 500. Ja im ale vyfakturujem celých tých 601,80 a ked prídu preplatky, všetkým im v podstate vrátim, teda keby som mala uviest presny vypočet tak vlastne vydelím sumu na fa čo je 601,80 : skutočna spotreba teda 500 rovná sa 1,2036 € a touto sumou vynasobim každému ich skutočnú spotrebu. teda každý mesiac mi výjde iná suma, pretože každý mesiac je iná spotreba, raz mi v podstate ten plyn vychádza drahší, raz lacnejší. Ked mi príde preplatok, tak prevádzakam budem plyn dobropisovat. Myslíte že je to takto správne????

Dufam že som to napísala dost zrozumitelne, prosím POMOŽTE niekto