Ahojte poradaci. Dakujem, ze som nasla tuto temu avsak po dnesnych skusenostiach s notarom tomu uplne nerozumiem. Zacnem od zaciatku:
Po st. rodicoch zostal 3 surodencom byt. 2 sestry dedia a ja dedim prava po svojej mame. Jedna zo sestier kratko pred dedkovou smrtou s nim za pochybnych podmienok spisala ZAVET a LISTINU O VYDEDENI formou not. zapisnice ... Druha sestra to na sude napadla a sud vyhrala. Ja som nic nenapadla kedze som mala informaciu, ze ked vyhra jedna sestra a zavet sa povazuje za neplatny a je cely zruseny. Na sude vyhrala a vsetci sme sa stretli u notara.
Teraz mam otazky:
1) Mam v ruke rozsudok, ktory okrem sv. vypovede sa ma nijako netyka, akurat som si vsimla, ze v rozsudku sa zavet nikde nespomina, iba listina o vydedeni. Je mozne aby pravnik spravil taku chybu, ze napadol iba jednu cast tej listiny a to listinu o vydedeni, pricom zavet zostava v platnosti?
2) Pokial by to tak bolo, ze zavet je platny,ale listina o vydedeni nie, stavam sa neopomenutelnym dedicom? V akej % vyske mi prinalezi podiel? Ak spravne ratam tak 16,5%
kedze by to mala byt 1/2 mojho podielu?
3) Ak som ten dokument aj ja nenapadla sudnou cestou a notar si to vylozi ako, ze rozsudok pre mna nieje platny a mna sa listina o vydedeni nadalej tyka, znamena to, ze som mimo a delia sa obidve sestry, pricom jedna dostane 75% a druha 25%?
Citujem z rozsudku: Súd určuje, že dôvody vydedenia navrhovateľky poručiteľkou XY uvedené v
listine o vydedení zo dna XY, nie sú dané.
(nikde nieje spomenuty zavet, preto si myslim, ze ten ostava v platnosti aj ked to bola u notara jedna listina)
Dakujem, dakujem, dakujem a budem vdacna za kazdu radu.