Zavrieť

Porady

Čo dnes na obed?

som
Ja už fakt neviem čo variť!
Mám dojem, že varíme doma dookola tie isté jedlá. Nejako nás opustila fantázia.
Tak ma napadlo, že by bolo dobre, keby do tejto rubriky (kto chce) napísal, čo dnes varí, aby som dostala nejakú inšpiráciu - čo môžem asi tak dnes navariť. Samozrejme normálne domácke slovenské jedlá.
Nie recepty, ale názov jedla.
Čo dnes na obed?
dnes: vyprážaný karfiól

P.S.
A čo zajtra na obed? a Každý deň na obed?
Naposledy upravil mysimis : 19.11.10 at 19:38 Dôvod: doplnenie P.S.
Téma je uzavretá.
KEJKA KEJKA

KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

audítor, účtovník, odborný poradca ...viac
ja mám hrstkovú polievku od včera a dcera mi doniesla čerstvý špenát-listy tak urobím ten.
zmenila som poradie, pôvodne mal byť špenát včera - mrazený, no dopadlo to inak.
4 0
asedma asedma

asedma je offline (nepripojený) asedma

..kedze vcera nebolo maso a sb bazi po nom, tak dnes bude aspon gulas a mozno aj palacinky..
5 0
verkaz verkaz

verkaz je offline (nepripojený) verkaz

Polienka ostala zo včerajška šalátová a dnes ešte dukátové buchtičky s krémom (buchtičky nepečiem, kúpila som hotové).
5 0
Ivana Š Ivana Š

Ivana Š je offline (nepripojený) Ivana Š

zemiakové placky
6 0
veruska veruska

veruska je offline (nepripojený) veruska

u nás budú kuracie srdiečka na paprike a k tomu kôprová omáčka - z čerstvého voňavého kôpru; je ho plná záhrada. A prílohu zrejme cestoviny, knedľa sa mi nechce robiť, záhrada volá.
4 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
...hm dnes , takpovediac , niečo ľahké .......čo dom dá...

Zajtra .....hm , šak sa uvidí .......že veľkou lyžicou ....čo podnik dá , čo sa objednalo ...
Slávnostná tabuľa je celkom pekná....
Tabula 1.jpg  
4 0
Ivana Š Ivana Š

Ivana Š je offline (nepripojený) Ivana Š

juraj, budeš musieť veľkou lyžicou zajtra jesť
1 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
Ivana Š Pozri príspevok
juraj, budeš veľkou lyžicou zajtra jesť
...kua ....šak by sa aj patrilo svadobnému fotrovi .........či .....??????????
0 0
erzet erzet

erzet je offline (nepripojený) erzet

Dôchodca
Hubová polievka, lievance s džemom
2012.05.04 2.jpg  
3 0
erzet erzet

erzet je offline (nepripojený) erzet

Dôchodca
19. týždeň
0 0
jb0863 jb0863

jb0863 je offline (nepripojený) jb0863

dnes zeleninova polievka-vyvar z bravcovych kosti a francuzske zemiaky. Zajtra ked bude pekne pocasie uvarime gulas a ugrilujeme vykostene kuracie nozky, k nim urobim kysnute picove kolaciky a k tomu caciky.
1 0
hnedoočka hnedoočka

hnedoočka je offline (nepripojený) hnedoočka

snažím sa brať prácu zodpovedne,ale ináč som veselá kopa ...viac
verkaz Pozri príspevok
Polienka ostala zo včerajška šalátová a dnes ešte dukátové buchtičky s krémom (buchtičky nepečiem, kúpila som hotové).
viem, že "chybička se vloudila" len som dvakrát čítala, že aké polienka sa jedia
0 0
Zitulda Zitulda

Zitulda je offline (nepripojený) Zitulda

Dnes polievka z medvedieho cesnaku...je famózna, potom bravčové karé Natur - na prírodno zemiačky mastené maslom a šalát podľa voľby.
6 0
Slayer666 Slayer666

Slayer666 je offline (nepripojený) Slayer666

Linguine s pestom. Je to jednoduche, ale kvalitny olivovy olej je nutnost, lebo ked pouzijete ten obycajny benzinovy z obchodu, v lepsom pripade to nebude chutit najlepsie, mozno to bude uplne nejedle. Dalsou nutnostou je dobry kamenny maziar.

Zoberieme jeden strucik cesnaku, ten v maziari rozdrvime s trochou soli, pridame piniove oriesky, asi tak tri lyzice, a tiez rozdrvime. Pesto sa robieva aj s vlasskymi a u nas je niekedy problem najst kvalitne piniove oriesky (byvaju zoxidovane), takze mozeme pouzit aj vlasske. Potom pridame velku hrst bazalkovych listov, najlepsie este mladych, a podrvime na kasu, postupne pridavajuc olivovy olej, ktoreho nakoniec prilejeme asi tak 8 lyzic. Pridame postruhany parmezan a postruhany pecorino, malu hrst z kazdeho, pricom pecorino by mal byt nejaky ten jemnejsi typ. V Janove davaju sardinsky, ale moze byt aj toskansky alebo iny jemnejsi typ. Samozrejme, mozete pouzit aj rimsky, ale treba ho pouzit menej vtedy. Ked su cestoviny uvarene, pridame lyzicu tej vody do pesta a ihned vsetko spolu premiesame. Ak treba, pridame este viac oleja.

Kedze oleja tu ide naozaj dost, musi byt kvalitny. Po prve kvoli chuti. Nekvalitny olivovy olej tak akurat pokazi chut jedla. A potom tu mozu byt zdravotne rizika. Jedine kvalitny extra panensky olej. Ziaden rafinovany, lebo je vraj na varenie. To je nezmysel. Zneuzivanie nevedomosti ludi z krajin, kde olivovnikov niet. A okrem toho vacsina flias u nas s napisom extra panensky neobsahuje extra panensky olej, ale nieco, co keby si urady robili svoju robotu poriadne, by sa mohlo predavat iba ako palivo.
4 0
lofr lofr

lofr je offline (nepripojený) lofr

Slayer, co hovoris na olivovy olej znacky Carapelli? Ja kupujem ten, lepsi som v nizkej cenovej kategorii nemal, ale niesom ziaden znalec, tak mozno sa mylim. Je dost kvalitny?
Je to tento Delizia http://oneshop.ho.ua/opis_oliodioliv...li_delizia.htm
0 0
Slayer666 Slayer666

Slayer666 je offline (nepripojený) Slayer666

lofr Pozri príspevok
Slayer, co hovoris na olivovy olej znacky Carapelli? Ja kupujem ten, lepsi som v nizkej cenovej kategorii nemal, ale niesom ziaden znalec, tak mozno sa mylim. Je dost kvalitny?
Je to tento Delizia http://oneshop.ho.ua/opis_oliodioliv...li_delizia.htm
Neviem, nemal som ho este. Ani ja nie som odbornik, len sa zaujimam. Ako chuti? Napr. ten od Teanum, co som spominal, sa da opisat asi takto: v arome zelene jablko (co sa v tom peste nadherne prejavilo) a cerstvo pokosena trava, v chuti horka listova zelenina (pupava a tak) pri troche fantazie blansirovane mandle, ked ich posekas v mixeri, v ustach plnsie telo, ale prijemny pocit, po prehltnuti v krku stipe. Samozrejme, chutovy profil sa moze lisit kazdym rokom.
Minuly rok som mal jeden lokalny zo Zakynthosu, ktory aj vyhras dajaku medajlu. V chuti aj arome boli hrozienka, trocha pripominal zemlovku. Blizsie ale neviem nic povedat, bol to moj prvy skutocny olivovy olej.

Potom vsetky tie bezne olivove oleje z obchodu (vsetky deklarovane ako extra panenske - HAHAHA). Vyskusal som Franz Josef, Monini Umbria, Minerva, BIO Agia Triada (k tomu este pozri poznamky), Farchioni, Lidl a co ja viem co. V arome voskove pastely ci ako sa to vola (=znak oxidacie), chut odporna, neopisatelna. Jednak taka nijaka a akoby to bol motorovy olej alebo co. V ustach je to odporny pocit, mas chut to vyplut. Daj si jablko alebo mineralku, potom do maleho trochu vyhriateho poharika (stamperlik alebo este lepsie taky tvar ako na vino) nalej trochu oleja, zakry rukou a potras s tym, nech sa olej zahreje o steny. Potom odkry, ovonaj, daj si maly glg, s olejom v ustach zacni srkat. Potom povedz, ako chuti a vonia/pachne.

Ale vykaslal by som sa na vsetky tie velke znacky, kde nevies, odkial presne pochadza, z akej je odrody. Prelozil som par odstavcov z knihy Extra Virginity: The Sublime and Scandalous World of Olive Oil, zalozim temu a tam si to vsetci mozu precitat. Je to poucne.

Cital som teraz par recenzii, ale tazko povedat. Totiz faktom ostava, ze olivovy olej sa kazi a to dost rychlo. Napr. pri spravnom skladovani moze olej z nezrelych oliv vydrzat aj dva roky, ale zo zrelych moze byt pokazeny za sest mesiacov. Spravne ma byt v nepriehladnej flasi, ma byt ihned po zbere vylisovany (do 24h), ihned plneny a drzany mimo priameho svetla a v chladnejsom prostredi (teda nie pri sporaku). Bohuzial tieto podmienky malokedy olej splna.

Taliani zvyknu podvadzat. Napr. dovedzu obrovske mnozstvo lacneho oleja z Turecka, ktory uz tam mohol sediet v blbych podmienkach, na lodi moze byt v ocelovych cisternach (+ slnko = teplo), potom plneny v Taliansku a podvodne ozaceny ako 100% taliansky. Potom je v priehladnej flasi v obchode par mesiacov, mozno dokonca v Nemecku a az potom ho hodia nam a my blbci ho kupime. To uz je takmer urcite pokazeny.

EDIT: Zabudol som dodat k tomu Agia Triada. Verim, ze olej je poctivy, ale moj bol uz len par mesiacov pred koncom dvojrocnej zaruky (tak to vychadza, tipujem, ze zber na Krete je niekedy v auguste a septembri), v priehladnej flasi, 4€ za 250ml, takze asi sa ludia velmi nehrnuli ho kupovat. Avsak aj napriek pokrocilej oxidacii si zachoval naznak prijemnej ovocnej aromy podobnej tej u toho Zakynthosskeho.
Naposledy upravil Slayer666 : 04.05.12 at 20:24
2 0
evaj63 evaj63

evaj63 je offline (nepripojený) evaj63

Zeleninová polievka, grilovaná klobása so zeleninou, a na večeru nové pečené zemiaky s cesnakom.
2 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

rybie file,opekane zemiaky,parena biela spargla a mlada mrkva
1 0
Ivenka Ivenka

Ivenka je offline (nepripojený) Ivenka

Zitka, ten Medvedí cesnák som začula pred týždňom, a Ti poviem že to ma šmrnc.....
0 0
KEJKA KEJKA

KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

audítor, účtovník, odborný poradca ...viac
kuracia polievka, a potom nejaký výmysel z mletého mäsa - narýchlo orestujem, s cibuľkou, zeleninou, nové zemiaky s maslom.
Tiež ma volá záhrada, po tých daždoch budem likvidovať zanedbanú burinu v kútoch.
na večeru sa teším, môj obľúbený ovčí syr, paradajky, reďkovka.
3 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať