kukučka nie je toho masla veľa?
Moze sa to zdat, ale maslom v takej polievke nic nepokazis. Dalsi dobry priklad je potage à la grande tante:
Potrebujes nejaky kuraci alebo zeleninovy vyvar, jeden karfiol, mlieko, zltky, maslo. V jednom litri vyvaru, osoleneho, uvaris karfiol domakka, pomixujes, pridas pohar mlieka, zahustis styrmi zltkami a nakoniec v nej roztopis jedno male maslo a osolis.
Elizabeth David cituje niekoho, kto spomina, ze tato polievka sa vzdy jedavala u pratety nejakeho kamarata, ked bol maly. Vraj to bola velmi oblubena polievka u vsetkych hosti a vzdy sa stazovali, ked bola vymenena za inu. Citovany zdroj je zo zaciatku 20. storocia, takze ten clovek bol maly a ta prateta varila tu polievku niekedy hlboko v 19. storoci.
Osobne karfiol nemusim, ale tuto polievku mam velmi rad.