Pasta con i broccoli arriminati
Dnes na veceru tato sicilska klasika. Jeden stredne velky karfiol rozdelime na ''kytice'' a uvarime vo velkom mnozstve osolenej vody , kym nie je uplne makky. Vodu nevylievame. Na olivovom oleji sa orestuje jedna cibula posekana nadrobno. Prida sa stipka safranu, ktoru sme namocili do trochy teplej vody, aj s tou vodou, pravdaze, hrst susenych ribezli, ktore sme tiez namocili do horucej vody, tie ale bez vody, asi dve lyzice piniovych orieskov a sest sardelovych filet, ktore sme nadrobno posekali a potom nad parou roztopili/rozpucili v troche olivoveho oleja na kasu. Toto restujeme asi minutu, potom pridame karfiol a ten miesame asi 10-15 minut, kym sa nerozpadne na kasu. Osolime, dame varit jeden balik cestovin do tej istej vody, v ktorej sme varili karfiol, pricom treba asi pridat aj trochu soli, a ked su al dente, pridame naberacku tej vody do omacky. Pridame cestoviny, premiesame. Tato omacka je asi vynimka potvrdzujuca pravidlo, lebo jej nezaskodi niekolko minut po premiesani postat, aby presli chute. Posypavame zobrackym parmezanom, cize struhankou osmazenou v olivovom oleji.
Najlepsie je pouzit bucatini, ale mozu byt aj ine dlhe cestoviny, aj spagety. Ribezle som nemal, tak som pouzil brusnice a bolo to vyborne.