Karin25 Mne aj vstupnú cenu aj odpisy prepočítal program. Problém mám ale teraz v tom, že predmet leasingu nám predčasne odobrali a teraz neviem zaúčtovať rozdiel. Na 022 mám omnoho menšiu sumu než akú mi ukazuje evidencia HIM. Ako zaúčtovať predčasné ukončenie leasingu?
Ja robím v Pohode. Tento soft nevie urobiť lízingy od roku 2004. Vypočítať odpisy by vedel aj ich zaúčtovať. Keď poviem, že nevie robiť lízingy tak mám na mysli to, že nemá funkciu, ktorá by nasala celý splátkový kalendár a každý mesiac by táto funkcia urobila zaúčtovanie úrokov, poistného, odpočet DPH a nakoniec aj mesačný odpis, a na prelome rokov by zaúčtovala časové rozlíšenie úrokov a poistného ako aj zaúčtovala k 31.12. z dlhodobého záväzku z nájmu záväzok krátkodobý splatný v priebehu nasledovného roka.
Toto všetko sa musí udiať s každým lízingom, tieto funkcie sa dajú poloautomatizovať v exeli.
Čo sa týka Tvojho nesúladu účtu 022 a evidenciou lízovaného majetku neviem poradiť. Jednoducho ak bola zhoda k 31.12.2008 tak musí byť zhoda aj 1.1.2009, ak to tak nie je terba zistiť v čom to je a urobiť nápravu.
Ja som poukázal na problém, že ak bol lízing v Eurách a do účtovníctva sa prepočítal kurzom NBS na SK potom od 1.1.2009 sa musí neštandardným spôsobou určiť výška mesačného odpisu.
apo