Kandizované ovocie
- 6 kg ovocia ( marhuľa, broskyňa, slivky, hrušky, višňa ...)
- 3 kg cukru
- 2.5 l vody
- uvaríme sirup z cukru a vody ,
- z povrchu zberáme tvoriacu sa penu
- ovocie zbavené šupiek a bez kôstok dáme do sirupu /pre zmäknutie ovocia a ľahšie odstránenie šupiek ovocie zalejeme vriacou vodou a ponecháme vo vode, tvrdšie do 10 minút, mäkšie do 2 minút/
- ovocie môžeme rozrezať na polovičky a namiesto kôstok môžeme vložiť jadrá z marhule, orech, pistáciu ....
- ovocie ponecháme v sirupe na 6 - 8 hodín ( na noc)
- potom ovocie po jednom rozložiť na sitko
- zvyšný sirup povaríme , odstránime prebytočnú vodu, potom sirup zovrieme a necháme vrieť na miernom ohni 15- 20 minút
- dať vychladnúť, nie na studeno, odznova položiť ovocie do sirupu
- robiť tak 4- 5 dni , ráno vybrať a večer vložiť
- potom vybrať ovocie a rozložiť na drevenú dosku, / prvé dni sušiť na slnku/ potom prikryť gázou a dosúšať v tieni alebo dosušiť v sušičke
- nakoniec preložiť do pohárov