Zavrieť

Porady

Šípky

Ahojte chcel by som sa spýtať na to či sú šípky za surového stavu odtrhnuté z kríka alebo sušené jedle ? Môžem ich normálne jesť alebo je to škodlivé ?
Usporiadat
Watson Watson

Watson je offline (nepripojený) Watson

Samé povery, ale že v párkoch je pomleté už "bársčo" Vás netrápi. Ja keď sa idem prejsť v zime do prírody, tak vždy zjem zopár mrazom štipnutých šípok. Dužinu s kockami a ihličkami vytlačím a mám sladkokyslú prírodnú maškrtu. Zatiaľ sa mi nikde nič nezapichlo
1 0
syrik syrik

syrik je offline (nepripojený) syrik

petmar Pozri príspevok
Tie pichliačiky v šípkach sú asi dosť nebezpečné, my sme doma surové nikdy nejedli, vraj sa môže stať, že prejdú cez črevné steny do krvného obehu a zachytia sa v srdci - to už je iná škoda. Tiež sa hovorí že príliš veľa šípkových produktov nemajú jesť srdciari - pre toto ?!?
Ja ich radšej nejem, manželka pri zbieraní ich prežúva - nič nám (zatiaľ ) nie je. Čaju ale vypijeme šípkového veľa.
Pri lisovaní šípok sa má používať špeciálny postup, aby neprešli ani tie pichliačiky, popýtajte sa v Nemecku, tam majú na to strojčeky....
Srdciari by nemali piť šípkové produkty preto, lebo spôsobujú búšeńie srdca...
0 0
Heder Heder

Heder je offline (nepripojený) Heder

určite áno, a sú veľmi zdravé, zrelé sú až koncom jesene a v zime, zistíš to podľa toho, že už sú mäkké a dá sa z nich vytlačiť vnútro, keď to robíš, musíš ho tlačiť cez otvor, ktorý je na odtrhnutej strane a dávať pozor, aby sa koža nedotrhala a nevytlačil si aj pichľavú časť s jadierkami, ak totiž zješ túto, je to nepríjemné, lebo to pichá všade v ústach...
0 0
Antea Antea

Antea je offline (nepripojený) Antea

Šípky (latinský název pro toto léčivo je Fructus cynosbati) jsou plody růže. Mají vysokou hodnotu vitamínu C a A, obsahují i vitamíny K, PP, B1 a B2. Patří do čeledi růžovitých, což patřičně dokládají jejich pichlavé, svědění vyvolávající nažky, které jsou uvnitř. Šípkový keř uvidíte v plném květu na začátku léta, v červnu a červenci, plody se pak dostaví na podzim, obvykle během září.


[editovat] Využití v medicíně
Jejich příznivé působení popisuje už anglosaský herbář z 11. století, šípky bývaly nedílnou součástí lidového léčitelství.

Z plodů této rostliny připravíte oblíbený šípkový čaj, který je v zimním období cenným zdrojem vitamínu C. Z plodů lze vyrobit víno, šípkovou marmeládu a nebo sirup. Sirup se dříve vyráběl i z korunních plátků růží, pomáhal prý při horečkách a ledvinových chorobách. Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitaminu C jsou šípky nejlepším přírodním lékem proti paradentóze a onemocnění dásní.

Nejlepší období pro sběr šípků je po prvním mrazíku, kdy jsou plody nejsladší. Sbírat se mají vyzrálé a dobře vybarvené šípky bez stopek.

Po vyluhování čaje může jemné chmýří ze semen vyvolat svědění sliznic v ústech a v krku, proto by se ke scezení mělo použít co nejjemnější sítko.
Áno sú nepríjemné, ale nie, že prejdu do moču a tým do obličiek alebo do krvi. Uvedomte si aký je proces trávenia, nie je možné aby zostali neporušené. A nakoniec, príroda ich vymyslela na liečenie človeka nie na jeho škodu.
Naposledy upravil Antea : 09.07.09 at 08:37 Dôvod: doplnenie
0 0
Adriane Adriane

Adriane je offline (nepripojený) Adriane

Nejlepší období pro sběr šípků je po prvním mrazíku, kdy jsou plody nejsladší. Sbírat se mají vyzrálé a dobře vybarvené šípky bez stopek

Ja som si minulý rok v nejakom časopise prečítala a zapísala nasledovné: šípky sa majú zbierať v septembri-oktobri, majú byť tvrdé, lebo mäkké majú menej vitamínu C, majú sa sušiť pri teplote 70°C. Nemajú sa variť, lebo tým sa stráca vitamín C, majú sa namočiť do studenej vody na 1 hodinu a potom iba zohriať. Usušené šípky sa majú skladovať najviac rok. Toť vsjo z mojich múdrych poznámok. Tak teraz si vyberte, kedy sa vlastne majú zbierať
0 0
pavel9 pavel9

pavel9 je offline (nepripojený) pavel9

Dobrý deň,

súhlasím s tými, ktorí napísali, že varením sa jemné chĺpky, ktoré obaľujú zrniečka šípky zničia, resp. tak zmäknú, že nie sú škodlivé. Taktiež som pojedol mnoho aj s chĺpkami a nikdy som nemal žiadne problémy. A kde sa akože pozapichujú?

Prirovnávať ich vláknám azbestu je scestné.
0 0
vema vema

vema je offline (nepripojený) vema

Ja som sa pýtala môjho lekára kardiológa, či škodia šípky na srdce a tiež tie chĺpky z nich.Povedal, že šípky sú všeobecne zdravé a nestretol sa s prípadom, kedy by šípky škodili na srdce, alebo by vyvolali problém všeobecne.
0 0
mamka Danka mamka Danka

mamka Danka je offline (nepripojený) mamka Danka

alla66 Pozri príspevok
na nete som sa dočítala ...Kolegova babka bylinkárka tvrdi, že aj po precedení šípkový čaj obsahuje malé ihličky, ktoré sa zapichujú do ľadvín a je to nebezpečné.
To by museli najskôr prejsť cez črevo do krvi, zapichnúť sa do žíl a až potom do ľadvín čo je blbosť, lebo to by sa krvou mohli dostať tie pichliače všade aj do srdca či mozgu. Ale oni nie sú až také malé, aby sa dostali vôbec do krvi. A nie sú ani až také tvrdé, aby sa zapichli do steny žalúdka. Problém by mohli spôsobovať, len vredárom, alebo pri hemoroidoch, kde sa neodporúča jesť drobné semiačka jabĺk, malín, jahody, mak, sezam, ľan a pod.
0 0
zena zena

zena je offline (nepripojený) zena

Sušíte šípky celé, alebo polené a zbavené chĺpkov a jadier? Polenie je dost pracné a idem sa pokúsiť prvý krát sušiť šípky tak rozmýšľam čo bude lepšie
0 0
pavel9 pavel9

pavel9 je offline (nepripojený) pavel9

Ja osobne šípky po zbere urýchlene zbavím koncov zo stopiek a odstránim aj vršok po okvetí a prekrojím na polovicu a dám sušiť.

Nič iné nerobím, takže jadierka aj s chĺpkami ostávajú. A žiadne problémy ja osobne som nikdy s tým, že neboli odstránené jadierka a chĺpky nemal.

Jedol som pri zbere aj obsah tých zmäknutých, čiže bez jadierok, ale s chĺpkami a nikdy som nič vo svojom zdravotnom stave nezbadal.

(verím že stačí vám aj takáto odpoveď)
2 0
amon2 amon2

amon2 je offline (nepripojený) amon2

Raz na jar (vek asi 45) som si na ceste autom kúpil C-vitamin - bol so šípkami. Behom hodiny a pol, ešte počas jazdy, mi prudko začalo búšiť srdce, zadúšalo ma a mal som pichavú bolesť v oblasti srdca asi tak hodinu. Nevedel som si to vysvetliť. Po pár dňoch, som narazil na ten C-vitamín so šípkami a znova to isté. Opakovalo sa to zakaždým, keď som tabletku zjedol. Nenapadlo ma nič iné, ako podozrenie na tie šípky. Tak som krabičku odsunul. Znova sa ten kolotoč zopakoval na jeseň, keď som doma nemal iný C-vitamín. Potom viackrát v nasledujúcich rokoch. Nikdy tie príznaky, keď som to nezjedol. Dnes som si už istý. Raz som sa o tom zmienil doma a dcéra potvrdila, že má tie isté príznaky zo šípkového čaju a tiež z tých tabliet so šípkami. Na internete som sa o pár rokov neskôr na mnohých miestach dočítal, že šípky škodia na srdce a na arytmiu. Dokonca som našiel aj také miesta, kde tvrdia opak!!! Neverme teda hneď jednému textu v novinách alebo na nete! Ale ja mám v tom jasno ohľadne šípok. Ohľadne mechanických chĺpkov si myslím, že je hlúposť, že by sa dostali do tela. Keď som bol malý, tak sme doma často varili šípky na lekvár. Hrozne mi chutil, ale dnes sa už šípkam vyhýbam. Pred pol rokom som prestal piť kávu a začal som piť bylinkové čaje. Na moje prekvapenie som zistil, že z 9-tich druhov čajov, čo máme doma - všetky obsahovali šípky. V obchode sme zistili to isté. Zo sáčkových boli iba kamilkový (harmanček) a repík kóšer.
1 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Niektorí ľudia sú ako oblaky. Keď nevidím v debate ich nick, hneď je krajší deň. ...viac
amon2
Raz na jar (vek asi 45) som si na ceste autom kúpil C-vitamin - bol so šípkami. Behom hodiny a pol, ešte počas jazdy, mi prudko začalo búšiť srdce, zadúšalo ma a mal som pichavú bolesť v oblasti srdca asi tak hodinu. Nevedel som si to vysvetliť. Po pár dňoch, som narazil na ten C-vitamín so šípkami a znova to isté. Opakovalo sa to zakaždým, keď som tabletku zjedol. Nenapadlo ma nič iné, ako podozrenie na tie šípky. Tak som krabičku odsunul. Znova sa ten kolotoč zopakoval na jeseň, keď som doma nemal iný C-vitamín. Potom viackrát v nasledujúcich rokoch. Nikdy tie príznaky, keď som to nezjedol. Dnes som si už istý. Raz som sa o tom zmienil doma a dcéra potvrdila, že má tie isté príznaky zo šípkového čaju a tiež z tých tabliet so šípkami. Na internete som sa o pár rokov neskôr na mnohých miestach dočítal, že šípky škodia na srdce a na arytmiu. Dokonca som našiel aj také miesta, kde tvrdia opak!!! Neverme teda hneď jednému textu v novinách alebo na nete! Ale ja mám v tom jasno ohľadne šípok. Ohľadne mechanických chĺpkov si myslím, že je hlúposť, že by sa dostali do tela. Keď som bol malý, tak sme doma často varili šípky na lekvár. Hrozne mi chutil, ale dnes sa už šípkam vyhýbam. Pred pol rokom som prestal piť kávu a začal som piť bylinkové čaje. Na moje prekvapenie som zistil, že z 9-tich druhov čajov, čo máme doma - všetky obsahovali šípky. V obchode sme zistili to isté. Zo sáčkových boli iba kamilkový (harmanček) a repík kóšer.
Jééésus marihuana...až tak ? Pfúúúú...



P.S.:

Ale inak ? Dávaš v určitých vetách teda riadne býkoviny...
0 0
Terezia13 Terezia13

Terezia13 je offline (nepripojený) Terezia13

amon2
Raz na jar (vek asi 45) som si na ceste autom kúpil C-vitamin - bol so šípkami. Behom hodiny a pol, ešte počas jazdy, mi prudko začalo búšiť srdce, zadúšalo ma a mal som pichavú bolesť v oblasti srdca asi tak hodinu. Nevedel som si to vysvetliť. Po pár dňoch, som narazil na ten C-vitamín so šípkami a znova to isté. Opakovalo sa to zakaždým, keď som tabletku zjedol. Nenapadlo ma nič iné, ako podozrenie na tie šípky. Tak som krabičku odsunul. Znova sa ten kolotoč zopakoval na jeseň, keď som doma nemal iný C-vitamín. Potom viackrát v nasledujúcich rokoch. Nikdy tie príznaky, keď som to nezjedol. Dnes som si už istý. Raz som sa o tom zmienil doma a dcéra potvrdila, že má tie isté príznaky zo šípkového čaju a tiež z tých tabliet so šípkami. Na internete som sa o pár rokov neskôr na mnohých miestach dočítal, že šípky škodia na srdce a na arytmiu. Dokonca som našiel aj také miesta, kde tvrdia opak!!! Neverme teda hneď jednému textu v novinách alebo na nete! Ale ja mám v tom jasno ohľadne šípok. Ohľadne mechanických chĺpkov si myslím, že je hlúposť, že by sa dostali do tela. Keď som bol malý, tak sme doma často varili šípky na lekvár. Hrozne mi chutil, ale dnes sa už šípkam vyhýbam. Pred pol rokom som prestal piť kávu a začal som piť bylinkové čaje. Na moje prekvapenie som zistil, že z 9-tich druhov čajov, čo máme doma - všetky obsahovali šípky. V obchode sme zistili to isté. Zo sáčkových boli iba kamilkový (harmanček) a repík kóšer.
na tejto stránke je možné sa objednať na zistenie vzácnych alergií - medzi inými je aj na šípky
Vyšetrenie obsahuje:
Vajíčka – slepačí žĺtok, bielok
Ovocie – limetka, melón, rebarbora, dula, opuncia, granátové jablko, guava, brusnice, grapefruit, mandarinka, malina, brusnica, egreš, čučoriedky, ríbezle, černice
Ryby a morské plody – krevety, morský rak, ustrice, slávky, pangasius, úhor, čert morský, morský vlk, sépia, mušle, chobotnica, chňapáč červený
Korenie a bylinky – rakytník, bambusové výhonky, červené riasy, púpava, fenikel, hroznové listy, ibištek, ďatelina, chilli, aníz, koriander, kardamón, rasca, rasca lúčna, klinček, šafran, kandizovaná citrónová kôra, trebuľka pravá, nové korenie, biele korenie, borievky, kurkuma, kôpor, šalvia, levanduľa, žerucha, ligurček, saturejka, medovka lekárska, bobkový list, majorán, cesnak medvedí, zázvor, žihľava, Moluchia
Huby – shitake, hliva ustricová, kuriatka, dubáky, suchohríby
Čaj/káva/taníny – šípky, káva, čierny, zelený, roibos čaj, harmanček, triesloviny
Sladidlá – javorový sirup
Aditíva - E407, E413, pektín (E440), agar (E406), xantánová guma, agávový nektár, kyselina benzoová (E211), kyselina sorbová (E200), aloe vera
Plesne a kvasinky – aspergillus niger, candida albicans Zákernosťou IgG reakcie na potraviny je jej oneskorenosť. Často sa prejavuje niekoľko hodín až dní, v niektorých prípadoch až týždňov po požití problémovej potraviny, preto nemusí byť so zdravotnými problémami vôbec spájaná. Toto oneskorenie je spôsobené aj tým, že IgG potravinová alergia je charakterizovaná slabým zápalom, ktorý sa stáva symptomatickým, až keď prejde do chronického štádia, čo nastáva po opakovanom dlhodobom príjme problematickej potraviny, cca 2 – 3 krát za týždeň (kumulatívny efekt).
vyšetrenie stojí 200€
Vyšetrenie obsahuje:
Vajíčka – slepačí žĺtok, bielok
Ovocie – limetka, melón, rebarbora, dula, opuncia, granátové jablko, guava, brusnice, grapefruit, mandarinka, malina, brusnica, egreš, čučoriedky, ríbezle, černice
Ryby a morské plody – krevety, morský rak, ustrice, slávky, pangasius, úhor, čert morský, morský vlk, sépia, mušle, chobotnica, chňapáč červený
Korenie a bylinky – rakytník, bambusové výhonky, červené riasy, púpava, fenikel, hroznové listy, ibištek, ďatelina, chilli, aníz, koriander, kardamón, rasca, rasca lúčna, klinček, šafran, kandizovaná citrónová kôra, trebuľka pravá, nové korenie, biele korenie, borievky, kurkuma, kôpor, šalvia, levanduľa, žerucha, ligurček, saturejka, medovka lekárska, bobkový list, majorán, cesnak medvedí, zázvor, žihľava, Moluchia
Huby – shitake, hliva ustricová, kuriatka, dubáky, suchohríby
Čaj/káva/taníny – šípky, káva, čierny, zelený, roibos čaj, harmanček, triesloviny
Sladidlá – javorový sirup
Aditíva - E407, E413, pektín (E440), agar (E406), xantánová guma, agávový nektár, kyselina benzoová (E211), kyselina sorbová (E200), aloe vera
Plesne a kvasinky – aspergillus niger, candida albicans Zákernosťou IgG reakcie na potraviny je jej oneskorenosť. Často sa prejavuje niekoľko hodín až dní, v niektorých prípadoch až týždňov po požití problémovej potraviny, preto nemusí byť so zdravotnými problémami vôbec spájaná. Toto oneskorenie je spôsobené aj tým, že IgG potravinová alergia je charakterizovaná slabým zápalom, ktorý sa stáva symptomatickým, až keď prejde do chronického štádia, čo nastáva po opakovanom dlhodobom príjme problematickej potraviny, cca 2 – 3 krát za týždeň (kumulatívny efekt).

Vajíčka – slepačí žĺtok, bielok
Ovocie – limetka, melón, rebarbora, dula, opuncia, granátové jablko, guava, brusnice, grapefruit, mandarinka, malina, brusnica, egreš, čučoriedky, ríbezle, černice
Ryby a morské plody – krevety, morský rak, ustrice, slávky, pangasius, úhor, čert morský, morský vlk, sépia, mušle, chobotnica, chňapáč červený
Korenie a bylinky – rakytník, bambusové výhonky, červené riasy, púpava, fenikel, hroznové listy, ibištek, ďatelina, chilli, aníz, koriander, kardamón, rasca, rasca lúčna, klinček, šafran, kandizovaná citrónová kôra, trebuľka pravá, nové korenie, biele korenie, borievky, kurkuma, kôpor, šalvia, levanduľa, žerucha, ligurček, saturejka, medovka lekárska, bobkový list, majorán, cesnak medvedí, zázvor, žihľava, moluchia
Huby – shitake, hliva ustricová, kuriatka, dubáky, suchohríby
Čaj/káva/taníny – šípky, káva, čierny, zelený, roibos čaj, harmanček, triesloviny
Sladidlá – javorový sirup
Aditíva - E407, E413, pektín (E440), agar (E406), xantánová guma, agávový nektár, kyselina benzoová (E211), kyselina sorbová (E200), aloe vera
Plesne a kvasinky – aspergillus niger, candida albicans
stránka
https://www.laboratornadiagnostika.s...eny-a-koreniny
2 0
allgreen allgreen

allgreen je offline (nepripojený) allgreen

Mna sipky, teda tie chlpky hrozne skriabu v krku az mi je do kaslu. Preto si caj cedim na dva krat, najprv cez jemne sitko potom cez papierovu servitku.
0 0
vicktor vicktor

vicktor je teraz online vicktor

ja si myslim, ze normalny clovek (moja manzelka nie celkom suhlasi) ...viac
Ja necedim vobec a na zaver vsetko pozujem a prehltnem.
0 0
amon2 amon2

amon2 je offline (nepripojený) amon2

áno
Naposledy upravil amon2 : 15.03.19 at 00:04
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať