justafa este by ma zaujimalo co je to ta alikvotna ciastka,ako ju vypocitam? Neovladam tiez uctovnictvo, no chcela by som sa naucit. Ake sa najcastejsie pouziva vo firmach?jednoduche, alebo podvojne? nenajdem na internete niekde nejake zakladne informacie o vedeni si uctovnictva, vypisovani danych formularov, pocitani...?
Alikvotna čiastka je časť príspevku ( dotácie ) čo by si musela vrátiť v prípade nesplnenia podmienok daných UP.
Príklad : dostaneš
dotáciu 12 000 eur ( píšem tak aby sa to lahšie rátalo ) si zaviazaná zmluvou, že
24 mesiacov nezrušíš živnosť.
Ale niečo sa prihodí a ty
zrušíš živnosť po 8 mesiacoch. To znamená , že úrad práce Ti vyráta akú sumu si povinná vrátiť.
No a bajočko to vyzerá takto ....
dotácia / mesiace ´= čiastka za mesiac ( 12 000 / 24 = 500 eur za mesiac ) .
No a teraz vlastne som vyrátala, že dotácia na mesiac je vo výške 500 eur, a kedže si dostala 12 000 eur, a živnosť mala otvorenú 8 mesiacov tak si vynásobíš
mesiace * eur za mesiac = suma ( 8 * 500 = 4000 eur )
a uradu práce vrátiš rozdiel dotácie a sumy ... tj.
12000 - 4000 = 8000
eur
a to je vlastne
alikvotna časť ... teda časť zodpovedajúca nejakému obdobiu. Dúfam, že som to napísala zrozumiteľne.
A čo sa týka účtovníctva, myslím že bude pre teba oveľa jednoduchšie si nejakého účtovníka zaplatiť, lebo to je dosť náročné povolanie, pri ktorom treba stále študovať, učiť sa, a ty určite nebudeš mať čas sa tomu venovať popri organizovaní výstav.
Na dvoch stoličkách sa sedieť nedá. A navyše nie každý má talent na čísielka.