Tvarohový koláč s marhuľami
Suroviny:
1 kg tvarohu (4 ks Rajo tvaroh jemný hrudkovitý 250 g - modré balenie)
6 vajec
35 Dg cukru (dávam menej)
25 Dg masla
1 citrón
1 vanilkový cukor
20 Dg hrubá múka
1 pdp
marhule čerstvé alebo zavárané
Postup:
Maslo, cukor, vajcia, šťavu z 1 citróna vymiešame do penista. Potom pridáme do tejto zmesi postupne rozotretý tvaroh (ja nerozotieram, premiešam ho s metličkami v zmesi, ostanú viditeľné malé hrudky) a neskôr postupne hrubú múku s pdp. Hmotu nanesieme na vymastený a pomúčený (alebo papier na pečenie) vyšší plech (3 - 4 cm). Na záver poukladáme na cesto rozpolené marhule. Cesto je upečené, ak začne chytať povrch skaramelizovanú farbu. Môže sa pocukrovať.
Marhule ukladať asi takto, aby vznikol z každej strany okolo nej voľný priestor cesta. Ja ich ukladám šupkou dolu. Cesto samo o sebe je ťažké, ak by boli marhule poukladané tesne vedľa seba, mohlo by byť mokré. Či je hotové, skúsiť ihlou pre istotu.