problematika je dost rozsiahla- preto strucne:
1. miestna prislusnost- na konanie je prislusny vseobecny sud odporcu, ak nie je ustanovene v zakone inak
vseobecny sud- u fyz. osoby- sud, v kt. obvode ma fyz. osoba bydlisko
analogicky to plati pre pravnicke osoby (sidlo)
v obchodnych veciach- prislusny vseobecny sud, v ktor. obvode ma odporca sidlo, ak nema sidlo, sud, v kt. obvode ma miesto podnikania
z uvedeneho pravidla su vynimky- osobitna miestna prislusnost- ust. § 87- § 89 a Osp z.č.99/1963
V konkretnom pripade bude miestne prislusny sud, v ktorom ma Vas neplatic sidlo/ miesto podnikania.
O postupe sudu, v pripade nedostatku miestnej prislusnosti § 105 Osp.
2. K uroku z omeskania. Prednost ma vzdy dohoda zmluvnych stran, ohladom vysky uroku prip. inej formy zabezpecenia, pokial sa neprieci zakonu alebo ho neobchadza (napr. neprimerana vyska atd....)
Otazka nestoji podla mna tak ci staci faktura alebo zmluva. Zmluva totiz vznikne i v nepisomnej forme (ak zakon nevyzaduje pis. formu), ak sa strany dohodnu, na jej podstatnych nalezitostiach, kt. su uvedene v zakone. T,j, ak ide o kupu predmet, kupna cena, prevod vlastnictva k predmetu kupy. To v praxi znamena, ze z okolnosti pripadu (napr. objednavka, faktura, prevzatie tovaru) je mozne tvrdit i preukazat vznik zmluvneho vztahu a teda aj zavazku platit za tovar. - teda stacit moze aj faktura
K navrhu na platak teda treba dolozit vsetko z coho vyplyva zavazok dlznika, v praxi to byva najma faktura (prip. objednavka), pokus o zmier (nie je nevyhnutny). Problem moze byt ak sud na odpor platak zrusi a nariadi pojednavanie, tam moze byt dokazovanie, ak nemate pisomnu zmluvu podpisanu odporcom problematicke.
3. K uroku- ak nemate urok dojednany v pisomnej zmluve, odporucam uplatnovat len zakonny urok t.j. podla Obchodneho zakonnika resp. podla Obcianskeho zakonnika (ak ide o obcianskopravny vztah).