muchomurka
Ako nezisková organizácia poskytujeme služby vedy a výskumu, t. j. riešime výskumné projekty. Viete mi poradiť, či aj dotácia zo ŠR na riešenie projektu je predmetom DPH? Môžem to chápať ako dodanie služby za protihodnotu?
Tu by som odporúčala konzultáciu na DÚ, nakoľko ma dosť mätie pri posúdení správnosti predchádzajúcich odpovedí postup naznačený v § 22 ods. 1 ZDPH, kde sa hovorí, že do základu dane sa zahŕňa aj dotácia alebo príspevok, ktorý je priamo spojený s cenou tovaru
alebo služby. Z komentára k zákonu je zrejmé, že ak dostanem k výrobku (neviem ako by sa to dalo na aplikovať na vami poskytované služby, nakoľko to bližšie v zadaní otázky nie je uvedené) dotáciu a teda predávam ho zo stratou (alebo za cenu po zohľadnení dotácie), musím DPH počítať aj z prijatej dotácie. Dobré by bolo teda overiť si to ešte cez dostupné komentáre a tak ako som uviedla, doporučujem konzultáciu na DÚ.
A ešte tu vyvstávajú ďalšie otázky:
- či ste platiteľ DPH,
- aká je vaša činnosť,
- možno z akých zdrojov ste financovaní...
V zovšeobecnených informáciách na stránke DRSR som našla iba čiastočné vysvetlenie k príspevkovým organizáciám (iba ako východisko) a pohľadu na ich činnosť vo vzťahu k "zdaniteľnej osobe" podľa ZDPH:
http://www.drsr.sk/drsr/slovak/danov...ata/stan06.doc