Zavrieť

Porady

Melóny

Vie mi niekto poradiť, či sa dajú zavárať melóny?! Máme nečakane bohatú úrodu žltých aj červených melónov, tak by som ich chcela zavariť na zimu, ale netuším, či sa to dá a ako. Ak viete, pomôžte.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Rozalka je offline (nepripojený) Rozalka

    Spoluvlastníčka "Prvého nitrianskeho medveďária" ...viac Rozalka
    http://www.porada.sk/t59343-melon.html

    ZEvina je offline (nepripojený) ZEvina

    šťastná babička dvoch vnučiek (od 21.9.2009 už troch) ...viac ZEvina
    Pamätám si ešte ako deviatačka sme mali raz na Vianoce melón. Nie zaváraný, ale zasádrovaný. Mamka injekčnou striekačkou naplnila vnútrajšok melóna koňakom (veľa sa tam toho nezmestí), a celý melón potrela sádrou. Chuť melóna si už veľmi nepamätám, len viem, že melón sa nepokazil.

    viktorviktor je offline (nepripojený) viktorviktor

    viktorviktor
    47 receptov v ruštine www.gotovim.ru/subject/ovoshy/arbuz.shtml

    tieto na prilepšenie

    500 g olúpaných jabĺk, 500 g žltej dyne, 2 hrušky, 1 citrón, trochu orechov, 0,7-0,9 kg cukru
    -ovocie narezať na kúsky, zmiešať všetko okrem žltého melónu a citrónovej šťavy, variť takmer do hotovosti, pridať melón (ten pridávame podľa zrelosti, aby sa nerozvaril) a citron, pred samotným koncom môžeme pridať vanilku (tiež podľ a zrelosti melónu, aby nebola prehlušená vôňa).
    Kúsky ovocia majú svoju typickú farbu, nálev tvorí želé. Dáme do pohárov a suchý „dunc“.

    2 kg červeného melónu, 6 ks čierneho korenia pre vôňu, 1 liter vody, 1 veľkú lyžicu soli, 2 veľké lyžice cukru, kyselina citrónová ½ malej lyžičky
    Melon narezať na kocky, pásiky, čokoľvek, zrnká môžeme vybrať, na dno pohára dáme korenie hore melon, zalejeme vriacou vodou, necháme postáť 20 minút, zliať a zopakovať.
    Pridáme kyselinu citrónovú, zalejeme vriacim nálevom (voda, soľ, cukor) uzatvoríme, prevrátime a zabalíme do deky.

    pinta je offline (nepripojený) pinta

    pinta
    Ak uchovať melón, tak iba sušením.Najskôr som bola skeptická, že z toho nič nezostane, keď som to začala sušiť, výsledok ma prekvapil.Ani jedno sušené ovocie mi tak nechutilo, ako práve vodový červený melón.A ak ho nezjete, vydrží aj do Vianoc.

    marjankaj je offline (nepripojený) marjankaj

    I am a man marjankaj
    ZuzanaŽ Pozri príspevok
    Vie mi niekto poradiť, či sa dajú zavárať melóny?! Máme nečakane bohatú úrodu žltých aj červených melónov, tak by som ich chcela zavariť na zimu, ale netuším, či sa to dá a ako. Ak viete, pomôžte.
    Neviem, či zoženieš také veľké poháre?

    osky je offline (nepripojený) osky

    osky
    mozno tei cukrove melony stoja za to,budu ako ananas,ked zavaris.ale cervene radsej zjedzte ved je horucava a su tak ovlazujuce,zdrave na odvodnenie,precistenie organizmu,len sa ich najedzte cerstvych do syta!nenic vitaminy,uzi si zivej vody ktoru v sebe maju,ta je priam zazracna na organizmus.naozaj.to plati i o uhorkach.a valstne o kazdom ovoci ale o melonoch obzvlast.
    co by som ja dala za to keby som si mohla dat kazdy den jeden cely melon,a riadne velky.nemusela by som ani varit.....

    Bionda je offline (nepripojený) Bionda

    som taká aká som Bionda
    Tie menej sladké som jedla ako zavárané na spôsob uhoriek- nebolo to zlé

    ZuzanaŽ je offline (nepripojený) ZuzanaŽ

    ZuzanaŽ
    A ako sa zavára ananás? Mám tie cukrové melóny pokrájať na kocky, dať do fliaš a zaliať sirupom (voda a cukor) ?
    Tie červené melóny malý zje, aj muž, ale žlté sú len moje. Tak by som si ich chcela naložiť aj na zimu.
    Voľakedy dávno som počula recept, kde sa pridával do každej fľaše nejaký alkohol, ale v tom čase som ešte nezavárala.

    kačenka je offline (nepripojený) kačenka

    kačenka
    Voľakedy, keď sme ešte poriadne neochutnali chuť ananásu, sa na tento spôsob zavárala tekvica a to tak, že sa nakrájala na kocky a do pohárov sa zaliala ananásovým džúsom a vodou, ale v akom pomere to si už nepamätám. Len viem, že tá tekvica mala potom ananásovú chuť, zobrala si ju z toho ananásového džúsu a to sme si dávali do šľahačky. Veď pred 20-30 rokmi sme ananás celý v obchode ani nevideli, boli len v plechovkách aj to len pre niektorých.

    betyna8 je offline (nepripojený) betyna8

    betyna8
    My dávame do tekvicového kompótu ananasovú arómu,nie džus
    Tu som našla aj recept
    TEKVICOVY KOMPOT - ANANAS

    Pokrajame tekvicu na uhladne kocecky a dame varit do vody s kyselinou citronovou. Na dva litre vody ide jedna lyzicka kyselky a varime asi tak 10 minut. Ked tekvica zmakne tak ju vyberieme a este teplu supsneme do poharikov do ktorych sme si dali-do kazdeho- 1 platok citrona , jeden klincek , maly ulomok skorice a teraz....10 kvapiek ananasovej aromy a 5 kvapiek citronovej aromy...miesto ananasovej sa moze dat aj pomarancova aroma.
    NALEV: na 1 kg cukru ide 0.5 l vody a 1 a 1/2 lyzice kyselky citronovej. Povarit zaliat tekvicu v poharikoch,zavriet a sterilizovat.
    Sterilizovanie: 80*C...30-40 minut
    90*C...15-20 minut
    100*C...8-15 minut
    Naposledy upravil betyna8 : 07.08.09 at 14:40

    Letko je offline (nepripojený) Letko

    ...letom-svetom... Letko
    ZEvina Pozri príspevok
    Pamätám si ešte ako deviatačka sme mali raz na Vianoce melón. Nie zaváraný, ale zasádrovaný. Mamka injekčnou striekačkou naplnila vnútrajšok melóna koňakom (veľa sa tam toho nezmestí), a celý melón potrela sádrou. Chuť melóna si už veľmi nepamätám, len viem, že melón sa nepokazil.
    Toto ma zaujíma. Vie niekto o tejto metóde viac? Alkohol sa dá na Vianoce alebo ešte pred zasádrovaním? Vydrží to naozaj od augusta do Vianoc alebo Silvestra?
    alaya1 alkohol sa vpichuje injekcnou striekackou este pred zasadrovanim. Ulozit do velmi chladnej pivnice, stopku nechat na melone. nam vydrzal az do Vianoc.

    maja je offline (nepripojený) maja

    maja
    Minulý rok som zavarila červený melón v sladkokyslom náleve (ako na uhorky) aj s feferónkou. Vzhľad pre niektorých bol odpudzujúci a chuť, škoda melóna .

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.