Zavrieť

Porady

petržlenová vňať

Ahojte, "urodilo sa mi veľa petržlenu s krásnou vňaťou. Máte niekto skúsenosť ako konervovať soľou ? Zaujímal by ma pomer soli a vňate, prípadne či miešať, alebo vrstviť. Ako dlho to vydrží.
Sušená mi totiž nechutí a zamrazila som už, aj rozdala ....a ešte jej je stále dosť
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    robin1 je offline (nepripojený) robin1

    robin1
    AlenockaS Pozri príspevok
    Ahojte, "urodilo sa mi veľa petržlenu s krásnou vňaťou. Máte niekto skúsenosť ako konervovať soľou ? Zaujímal by ma pomer soli a vňate, prípadne či miešať, alebo vrstviť. Ako dlho to vydrží.
    Sušená mi totiž nechutí a zamrazila som už, aj rozdala ....a ešte jej je stále dosť
    Tak tento problémik som ja mala pred rokom a napadla ma jedna vec-urobila som z neho "pesto". Takže miesto bazalky som použila petržlen. Do mixéra som dala: petržlenovú vňať, olivový olej, slnečnicové semienka a soľ . Môžeš dať aj cesnak. Natlačila som to do čistých pohárkov a mám to na chladnom mieste. Je z toho celkom dobré polievkové korenie a dávam to aj do zemiakovej kaše.

    Stina je offline (nepripojený) Stina

    Stina
    Petržlenová vňať v soli

    2 pl petržlenovej vňate., 1 kl soli

    Mladú petržlenovú vňať umyťe a osušiť. Posekáme ju aj so stopkami a premiešame zo soľou. Všetko dáme do čistých fliaš a dobre uzatvoríme. Odložíme na chladné miesto. Vňať si môžeme aj zmraziť v rôzných nádobach a uložiť v marzničke.

    artuš je offline (nepripojený) artuš

    opica-škorica ;-)) artuš
    Ahoj, ja to poznám takto: umytú+usušenú+posekanú vňaťku vrstvíme do pohárov v pomere 3:1, čiže 3PL vňate zasypeme 1PL soli...tak stále dokola až pokým naplníme pohár (fľašu, čokolvek..) a zakončíme to vrstvou soli. Zatvoríme-odložíme .

    olybaba je offline (nepripojený) olybaba

    olybaba
    - petrzlenovu vnat umyjem, necham odkvapkat
    - listky oberiem zo stoniek
    - listky posekam, dam do mikrotenoveho sacka a zmrazim, v sacku po zmrazeni ostanu sypke a lakho sa daju pouzit
    - stonky zviazem do balickov a taktiez zmrazim (dam vyvarit do roznych polievok pre chut)
    - viacrocna skusenost a velka spokojnost

    Ježko je offline (nepripojený) Ježko

    Ježko
    olybaba Pozri príspevok
    - petrzlenovu vnat umyjem, necham odkvapkat
    - listky oberiem zo stoniek
    - listky posekam, dam do mikrotenoveho sacka a zmrazim, v sacku po zmrazeni ostanu sypke a lakho sa daju pouzit
    - stonky zviazem do balickov a taktiez zmrazim (dam vyvarit do roznych polievok pre chut)
    - viacrocna skusenost a velka spokojnost
    ...veľmi záujímavé...ja to robím presne tak isto už roky rokúce...neviem, či som to odkúkala ja od Teba alebo Ty odo mňa...pekný deň...

    AlenockaS je offline (nepripojený) AlenockaS

    stále sa učím AlenockaS
    v mrazničke už mám, chcela som skúsiť aj iný spôsob ale ďakujem za rady

    dušinka je offline (nepripojený) dušinka

    dušinka
    Naplním nadrobno nakrájanú vnať do tých malých misiek na tvorbu ľadu, teraz už mám aj tie silikónové, zalejem vodou, po zmrazení malé kocky vysypem do mikroténových sáčkov. Petržlenové kocky sa ľahko oddelujú. Keď chcem viacej ,tak vňať /aj stonky/ umyjem, nechám trochu usušiť na site, pozväzujem do kytičiek, zavesím do prievanu, usušené rozdrvím dlani a drvinu dám do flašiek - tak ako predávajú .
    Petržlenovú vňať môžeš aj usušiť:umytú a osušenú petržlenovú vňať rozložíme na papierom vystlaný plech a sušíme pri izbovej teplote, nie na slnku-zožltla by! Potom stačí pomrviť medzi prstami a nasypať do pohára. Takto je dobrá na posypanie varených zemiakov, dochutenie polievok a iných pokrmov, alebo ako prísada do domácej vegety.....

    wegamizi je offline (nepripojený) wegamizi

    wegamizi
    Uchovanie petržlenovej vňate
    Zelenú petržlenovú vňať si uchováte tak, že ju nadrobno posekáte, vložíte do pohára a premiešate so soľou v pomere 1:4

    ale najvýhodnejší spôsob konzervovania je mrazenie, lebo sa zachováva pôvodná farba, chuť, vôňa a vzhľad, ako aj najviac pôvodnej biologickej hodnoty. Pred zmrazovaním sa vhodne upravi, vloži sa do obalov a zmrazuje sa. Uskladňuje sa pri teplote -18 stupnov.
    Naposledy upravil wegamizi : 20.09.09 at 11:40

    DanielaSL je offline (nepripojený) DanielaSL

    Mama troch dospelých detí DanielaSL
    olybaba Pozri príspevok
    - petrzlenovu vnat umyjem, necham odkvapkat
    - listky oberiem zo stoniek
    - listky posekam, dam do mikrotenoveho sacka a zmrazim, v sacku po zmrazeni ostanu sypke a lakho sa daju pouzit
    - stonky zviazem do balickov a taktiez zmrazim (dam vyvarit do roznych polievok pre chut)
    - viacrocna skusenost a velka spokojnost
    Toto presne robím, okrem tých stoniek...ja som ich vždy vyhadzovala..., ešte že mám Poradu....a zajtra idem na svokrinu petržlenovú vňať...
    Ahoj všetci, petržlenovú vňať aj ja zamrazujem a neviem si bez nej predstaviť mäsovú polievku.
    chcem sa ale spýtať, či máte niekto skúsenosti s vňaťou z paštrnáku. je to vlastne akýsi bratranec petržlenu ale jeho vňať vôbec nevonia a aj inak vyzerá. nikde som nenašla info, že by sa z paštrnáku využívala aj vňať. všade píšu len, že sa spotrebuváva koreň a o vňati nič.

    DanielaSL je offline (nepripojený) DanielaSL

    Mama troch dospelých detí DanielaSL
    Ja by som skôr povedala, že paštrnák je bratranec mrkvy, lebo chuťou je skôr podobný ku nej ako ku petržlenu. Vňať nie je aromatická a preto si myslím,že sa nevyužíva. Ja ho napríklad nikdy nepoužívam miesto petržlenu, lebo nedá tú chuť akú očakávam, len zbytočne osladí vývar.

    http://www.tormas.sk/index.php/Pesto...nak-siaty.html

    Ančika je offline (nepripojený) Ančika

    Anna M Ančika
    Nie je to síce o petržlenovej vňaťke, ale mám krásny jemný kôpor, ktorý mi vzišiel z vysemenených rastlín. Včera som ho natrhala, nasekala ndrobno, natlačila do malého pohárika a zaliala octom. V chladničke mi vydrží do nového. Jediná chyba - nedá sa použiť napr. do nátierok ale iba do omáčky prípadne šalátu.

    DanielaSL je offline (nepripojený) DanielaSL

    Mama troch dospelých detí DanielaSL
    Ančika Pozri príspevok
    Nie je to síce o petržlenovej vňaťke, ale mám krásny jemný kôpor, ktorý mi vzišiel z vysemenených rastlín. Včera som ho natrhala, nasekala ndrobno, natlačila do malého pohárika a zaliala octom. V chladničke mi vydrží do nového. Jediná chyba - nedá sa použiť napr. do nátierok ale iba do omáčky prípadne šalátu.
    A preto je lepšie ho zmraziť . Je jemný, v momente je ako čerstvý a dá sa použiť všade. Akurát som ho minule mrazila aj ja.

    Ančika je offline (nepripojený) Ančika

    Anna M Ančika
    DanielaSĽ Pozri príspevok
    A preto je lepšie ho zmraziť . Je jemný, v momente je ako čerstvý a dá sa použiť všade. Akurát som ho minule mrazila aj ja.
    Neskúšala som. Bála som sa, že pre jeho silnú vôňu napáchne celá mraznička. Ale asi nie, keď to máš vyskúšané. Ešte v záhrade zostalo, pôjde teda aj do mrazničky. Ďakujem za tip.

    DanielaSL je offline (nepripojený) DanielaSL

    Mama troch dospelých detí DanielaSL
    Ančika Pozri príspevok
    Neskúšala som. Bála som sa, že pre jeho silnú vôňu napáchne celá mraznička. Ale asi nie, keď to máš vyskúšané. Ešte v záhrade zostalo, pôjde teda aj do mrazničky. Ďakujem za tip.
    Daj si ho do nejakej nádoby, ktorá je vhodná do mrazáku a uzatváratelná, nenapáchne ti nič.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.