Zavrieť

Porady

Problémový syn

Dobrý deň,
obraciam sa na Vás s prosbou o radu. Viem, že tento text je hrozne zdĺhavý, ale chcel som čo najlepšie objasniť celú situáciu.
So svojou manželkou nežijem už vyše 10 rokov. Počas nášho manželstva sa nám narodili 2 deti - v súčasnosi má mladší syn 16 rokov a starší syn 22 rokov. Po dlhých rokoch, počas ktorých sme spolu s manželkou nežili, sme sa striedavo starali o svoje deti. Avšak manželka asi pred 4 rokmi podala návrh na rozvod. Po zdĺhavom súdnom procese nás nakoniec pred vyše 2 rokmi rozviedli. Avšak počas súdneho procesu sa situácia u nás doma od základu zmenila. Starší syn sa postavil na "stranu matky" a mladší syn na "stranu moju". Moja bývala manželka tvrdila, že som ju fyzicky týral, čo nakoniec bolo vyvrátené policajným vyšetrovaním a psychologickým posudkom a z pod obvinenia som bol oslobodený. Vtedy začali aj fyzické útoky zo strany syna na moju osobu, ktoré sa riešili trestnými oznámeniami, ktoré sme podávali jeden na druhého, ale vždy boli riešené len ako priestupok. Vtedy sa byt rozdelil tak, že jednu izbu si zobrala bývalá manželka, druhú izbu starší syn a tretiu izbu ja s mladším synom, ktorý mi bol zverený súdom do výchovy. Kuchyňu, kúpelňu a WC sme nechali spoločnú. Takéto spolužitie prebiehalo bez väčších problémov od rozvodu až doteraz, hádky boli čím ďalej tým zriedkavejšie, a fyzické útoky prestali. Avšak v súčasnosti stále rastie agresivita, zo strany staršieho syna. Agresívne správanie mal už predtým, ale nikdy nebolo také intenzívne. Je neustále podráždený a pripravený, kedykoľvek slovne útočiť. A obávam sa, že to nepotrvá dlho a zo slovných útokov sa stanú útoky fyzické. Z jeho strany sme neustále obmedzovaní, čo sa týka teda priestorov v byte - oni s ex-manželkou majú dve izby, my so synom iba jednu. Včera som si chcel "privlastniť" jednu skrinku v kuchyni, nakoľko on s ex-manželkou majú 5 skriniek - niektoré väčšie, niektoré menšie, a my máme len jednu. Chcel som to tak preto, lebo tam nemali príliš veľa vecí a tie by sa pomestili do ich zvyšných skriniek. Tak som sa dohodol s ex-manželkou a veci jej presunul do zvyšných skriniek, nijako nenamietala. Avšak dnes ráno prišiel starší syn a zamknutú skrinku vypáčil a dal si do nej naspäť všetky veci. Samozrejme, že na mňa začal slovne útočiť. Takéto obmedzovanie je z jeho strany pravidelné - z jeho izby by ho nevyhnal ani pár koní a všade má svoje veci - či je to kuchyňa, alebo kúpeľňa. A ja som v tomto absolútne bezmocný, čo ukazuje aj spomínaná situácia. Avšak najlepšie na tom je, že nepriespieva na nájomné. Viackrát som ho žiadal, aby prispieval jednou tretinou - veď predsa 3 osoby zárobkovo činné, každá z nich má jednu izbu, tak by mal platiť. Samozrejme to odmietol. Akákoľvek dohoda s ním o čomkoľvek je nemožná. S ex-manželkou je to podobné, ale niekedy urobí malý ústupok. V januári som podal návrh na súd, aby situáciu s bytom vyriešil a manželke odobral užívacie právo (dôvody, ktoré som uviedol sú na dlhšie). Byt nie je v našom osobnom vlastníctve, je družstevní a kupovali sme ho, keď sme už boli zosobášení. Samozrejme že pojednávanie v tejto veci je v nedohľadne, zatiaľ nebolo vytýčené, a len Boh vie, koľko celý proces ešte potrvá. No ale problém ktorý ma teraz trápi najviac - starší syn, za nájomné neplatí a platiť nechce, izbu uvoľniť nechce, z bytu sa vysťahovať nechce, uskromniť sa s priestorom v kuchyni nechce, je stále agresívny a podráždený a čakám, kedy začnú zase jeho fyzické útoky. Neviem čo mám urobiť. Rozmýšľal som, že ho písomne požiadam, aby spätne zaplatil peniaze za nájom, odkedy je zárobkovo činný a aby začal platiť nájomné. A ak by tak neurobil, že by som dal návrh na súd, aby aj jemu bolo zrušené právo na užívanie. Možno si poviete, ale veď je to jeho syn. Ale takýto syn, by bol aj pre vás, ako keby ani žiadny nebol a hanbili ste sa za to čo robí. Vodí si do bytu chlapov, s ktorými tu prežíva sexuálne radovánky, ktoré si musíme vypočuť my všetci. Nechcem vyhadzovať syna z bytu, ale takéto spolužitie je už neznesiteľné! Chcem aby čo najskôr odišiel. Nedalo by sa podať návrh na predbežné opatrenie, aby sa vysťahoval do času kým súd nerozhodne o jeho užívacom práve? Dá sa v takomto prípade argumentovať aj tým, že nezaplatil nájomné za niekoľko rokov? Ako by som mal postupovať? Ďakujem
Usporiadat
Katy a R Katy a R

Katy a R je offline (nepripojený) Katy a R

.. skúšala si to ... veď píšeš, že nie je už nezaopatrené dieťa .. teda presnejšie - Mária ti to upresnila
Naposledy upravil Katy a R : 16.05.11 at 22:51
destinydesti destinydesti

destinydesti je offline (nepripojený) destinydesti

"Odhlásiť osobu z trvalého pobytu môže vlastník domu alebo bytu. Samozrejme, nesmie ísť o vlastníka alebo spoluvlastníka. Takisto o manžela vlastníka alebo spoluvlastníka a taktiež o nezaopatrené dieťa vlastníka alebo spoluvlastníka,"
...
mas pravdu,pri nezaopatrenom dietati a manzelovi to neplati.
henrieta3 henrieta3

henrieta3 je offline (nepripojený) henrieta3

destinydesti Pozri príspevok
"Odhlásiť osobu z trvalého pobytu môže vlastník domu alebo bytu. Samozrejme, nesmie ísť o vlastníka alebo spoluvlastníka. Takisto o manžela vlastníka alebo spoluvlastníka a taktiež o nezaopatrené dieťa vlastníka alebo spoluvlastníka,"
...
mas pravdu,pri nezaopatrenom dietati a manzelovi to neplati.
dobry den,
mozem k tejto teme otazku? Moze mat moje dospele dieta u mna TP, ale nebyva tu, je na private, napr. s priatelkou, ale ma tu svoju adresu, s cim nemam problem, ale chcem ho odhlasit z evidencneho listu, aby sme neplatili za viac osob poplatky spojene s uzivanim bytu. Da sa to urobit, oznamim spravcovi, ze dieta sa ostahovalo, ale policajne tu zostane? dakujem za odpoved
avalik avalik

avalik je offline (nepripojený) avalik

henrieta3 Pozri príspevok
dobry den,
mozem k tejto teme otazku? Moze mat moje dospele dieta u mna TP, ale nebyva tu, je na private, napr. s priatelkou, ale ma tu svoju adresu, s cim nemam problem, ale chcem ho odhlasit z evidencneho listu, aby sme neplatili za viac osob poplatky spojene s uzivanim bytu. Da sa to urobit, oznamim spravcovi, ze dieta sa ostahovalo, ale policajne tu zostane? dakujem za odpoved
ano, ja som oznamila nasmu spravcovi pisomne zmenu poctu uzivatelov (dcera ma prechodny pobyt v zahranici) - vystavili mi novy zalohovy predpis, a zmeneny pocet uzivatelov zohladnili aj v rocnom vyuctovani
henrieta3 henrieta3

1Dara Pozri príspevok
ano, ja som oznamila nasmu spravcovi pisomne zmenu poctu uzivatelov (dcera ma prechodny pobyt v zahranici) - vystavili mi novy zalohovy predpis, a zmeneny pocet uzivatelov zohladnili aj v rocnom vyuctovani
dakujem, cize nepotrebuje spravca ziaden doklad, lebo nechcem, aby si kvoli tomu menil TP, chodi mu sem aj posta
avalik avalik

dakujem, cize nepotrebuje spravca ziaden doklad, lebo nechcem, aby si kvoli tomu menil TP, chodi mu sem aj posta
po mne spravca nechcel ziadny doklad. ked som sa telefonicky informovala, povedali mi, ze im staci taketo oznamenie aj emailom - zavolaj svojmu spravcovi, ten ti povie ci potrebuje aj iny doklad
henrieta3 henrieta3

a este by som sa rada opytala, kleslo vam to nieco?
avalik avalik

a este by som sa rada opytala, kleslo vam to nieco?

ano, o 20 € su mesacne zalohy nizsie
bupi bupi

bupi je offline (nepripojený) bupi

destinydesti Pozri príspevok
pre Maria27:No, to som vyriesila. Tiez som ho odhlasila ako uzivatela, co sa tyka pocet osob v byte, kvoli sluzbam. Ja mam ale stale problem zlikvidovat jeho "detsku" izbu a zacat ju uzivat ja sama a pod., je to aj psychicke, ale aj ma mata ten priklad, ze kedykolvek moze prist a zacat tu byvat. Ja som ho nevyhodila, mimochodom, ale skutocne sme sa rozisli v zlom a neviem si to predstavit zit spolu dalej. Tiez si ale neviem predstavit, ze by sa nastahoval k nasim - teda do "jeho" bytu, to by ich znicilo....
.
Mozu pozadovat vratenie daru pre hrube porusenie mravov, pozri si napriklad tuto temu
http://moje.hnonline.sk/node/3575
henrieta3 henrieta3

1Dara Pozri príspevok
ano, o 20 € su mesacne zalohy nizsie
Dakujem, idem to hned vybavit, pekny vikend...

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať