Zavrieť

Porady

Auto v podnikaní

Dobrý deň,
prosim Vás neviem si dať rady

FO kúpila v októbri 2008 auto na leasing, od 1.6.2009 začala podnikať, auto používa neustále ../zapájanie Internetu..atď/

- v prípade, že by auto vložil do podnikania toho 1.6.09....
- musel by ho prihlásiť u policajtov, kde by mu uviedli v technickom..aj IČO?
- musel by spraviť novú leasingovú zmluvu na IČO?(stále má na FO)
- ako by si uplatnil odpisy a náklady?
- aká by bola vstupná cena?/ponížila by sa vstupná cena o splátky od októbra do mája?

alebo čo všetko musí podnikateľ spraviť ak vkladá auto do podnikania a aké všetky potrebné doklady a zmluvy musí predložiť svojej účtovníčke?

- v prípade ak by auto nevložil do podnikania a používal by ho na firemné účely,
- bude si môcť uplatniť náklady len podľa počtu najazdených kilometrov?
- musí viesť knihu jázd?v prípade že knihu jázd ale doteraz neviedol?

ďakujem velmi pekne
Usporiadat
Manual Manual

Manual je offline (nepripojený) Manual

jennka Pozri príspevok
Takze ak som dobre pochopila
1. bud si mozem uplatnit 80 % z blockov PHM a nemusim viest KJ
2. alebo si uplatnim spotrebu PHM + nahradu za km a vediem KJ

Ak by som sa rozhodla pre 1. pripad mozem tak urobit spatne od 1.1.2009
Ano správne. Si plátca DPH ?
Paula Paula

Paula je offline (nepripojený) Paula

jennka Pozri príspevok
Takze ak som dobre pochopila
1. bud si mozem uplatnit 80 % z blockov PHM a nemusim viest KJ
2. alebo si uplatnim spotrebu PHM + nahradu za km a vediem KJ

Ak by som sa rozhodla pre 1. pripad mozem tak urobit spatne od 1.1.2009

http://www.porada.sk/t123402-vydavky...lad-dr-sr.html
jennka jennka

jennka je offline (nepripojený) jennka

ano som platca DPH, ale auto nemam v majetku, doteraz som si uplatnovala 2. sposob. Ma to nejaky vplyv ohladne DPH?
Manual Manual

jennka Pozri príspevok
ano som platca DPH, ale auto nemam v majetku, doteraz som si uplatnovala 2. sposob. Ma to nejaky vplyv ohladne DPH?
Ešte jedna podstatná vec.
Paušál 80% je u áut zaradených v majetku firmy
Kilometrovné je pre autá nezaradené v majetku firmy
Ak si plátca DPH a mala by si auto v majetku firmy a uplatňovala by si 80% z PHL, tak tu ti nevzniká nárok na odpočet DPH z nakúpených PHL, pretože sa nevedie KJ a zákon o DPH hovorí o preukaznosti využitia PHL. A práve KJ sa preukazuje použitie PHL.
jennka jennka

dakujem,
ale momentalne mam zmetok ohladne DPH, aky to ma na mna vplyv?
Mala by som si podla tohto uplatnovat DPH z nakupu PHM?
jennka jennka

Takze este to zhrniem,
som platca DPH, auto nemam v majetku firmy,
tym padom budem postupovat 2. spôsobom, vediem KJ.
Dufam, ze s DPH z blockov PHM nic nerobim, alebo ano?
marjankaj marjankaj

marjankaj je offline (nepripojený) marjankaj

I am a man
jennka Pozri príspevok
dakujem,
ale momentalne mam zmetok ohladne DPH, aky to ma na mna vplyv?
Mala by som si podla tohto uplatnovat DPH z nakupu PHM?
Ak ide o vozidlo, ktoré nie je zaradené v majetku, bločky o nákupe PHL si nedávaš do účtovníctva a ani si neuplatňuješ DPH.
Manual Manual

jennka Pozri príspevok
Takze este to zhrniem,
som platca DPH, auto nemam v majetku firmy,
tym padom budem postupovat 2. spôsobom, vediem KJ.
Dufam, ze s DPH z blockov PHM nic nerobim, alebo ano?
Ano chápeš to správne, pri kilometrovnom = 2 spôsob nič s DPH nerobíš, bločky za nákup PHL použiješ na výpočet náhrady, preto si ich odkladaj
vjana vjana

vjana je offline (nepripojený) vjana

Ahojte ma niekto skusenost - auto - kamion - tahac + naves kupeny slovenskou firmou, ktora ho vyuziva na prepravu v zahranici. Auto na Slovensko prichadza len raz do roka na STK. V zakone je napisane ze auto, ktore sa pouziva na podnikanie v SR (§84) ods. 1. Firma ma silo v SR ale prepravu robi mimo SR. Tak ako sa z toho vysomarit
zuti zuti

zuti je offline (nepripojený) zuti

Prosím poraďte. Prevzala som účt.-platca DPH, kde je lízing auta. Keďže som nevedela, že je to M1, účtovala som mesačne DPH riadne a nie do výdavkov. Predpokladám, že teraz budem musieť tieto sumy preúčtovať do výdavkov a dať dodatočné daň.prizn.DPH. Uvažujem správne? ďakujem za vaše rady.
Anja111 Anja111

Anja111 je offline (nepripojený) Anja111

zuti Pozri príspevok
Prosím poraďte. Prevzala som účt.-platca DPH, kde je lízing auta. Keďže som nevedela, že je to M1, účtovala som mesačne DPH riadne a nie do výdavkov. Predpokladám, že teraz budem musieť tieto sumy preúčtovať do výdavkov a dať dodatočné daň.prizn.DPH. Uvažujem správne? ďakujem za vaše rady.
Áno.
lenkam68 lenkam68

lenkam68 je offline (nepripojený) lenkam68

A DDP podať za každý mesiac zvlášť.
bobo97 bobo97

bobo97 je offline (nepripojený) bobo97

Dobrý deň, máme zamestnanca - dohoda o vykonaní práce.
Tento zamestnanec využíva svoje osobné mot.vozidlo ne prepravu do zamestnania a späť. Má nárok na cestovné?
Je tento príjem oslobodený od dane?
hronka hronka

hronka je offline (nepripojený) hronka

Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať takúto vec: S.r.o.-čka v júni 2009 kúpila nové motor. vozidlo, kat. N1., čím vlastne nahradila staršie vozidlo, tiež kat. N1. Toto staré vozidlo sme k 31.8.2009 odhlásili z DÚ, ako vozidlo, ktoré sa už nebude používať na podnikateľské účely (kvôli cestnej dani). Automobil sa nám však doteraz nepodarilo predať, stále ho odpísané evidujeme v obchodnom majetku firmy. Moja otázka je: Keďže auto bolo odhlásené na DÚ, stačí keď zaplatíme cestnú daň do konca augusta 2009? A ako je to s povinným zmluvným poistením (PZP)? Pokiaľ auto nepredáme, resp. neodhlásime na polícii, PZP musíme stále platiť. Je to naďalej našim nákladom? Auto sa v skutočnosti naozaj nevyužíva, avšak je majetkom firmy.
Ďakujem...
hronka hronka

hronka je offline (nepripojený) hronka

hronka Pozri príspevok
Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať takúto vec: S.r.o.-čka v júni 2009 kúpila nové motor. vozidlo, kat. N1., čím vlastne nahradila staršie vozidlo, tiež kat. N1. Toto staré vozidlo sme k 31.8.2009 odhlásili z DÚ, ako vozidlo, ktoré sa už nebude používať na podnikateľské účely (kvôli cestnej dani). Automobil sa nám však doteraz nepodarilo predať, stále ho odpísané evidujeme v obchodnom majetku firmy. Moja otázka je: Keďže auto bolo odhlásené na DÚ, stačí keď zaplatíme cestnú daň do konca augusta 2009? A ako je to s povinným zmluvným poistením (PZP)? Pokiaľ auto nepredáme, resp. neodhlásime na polícii, PZP musíme stále platiť. Je to naďalej našim nákladom? Auto sa v skutočnosti naozaj nevyužíva, avšak je majetkom firmy.
Ďakujem...
Nevie mi, prosím, nikto odpovedať?
Janulana Janulana

Janulana je offline (nepripojený) Janulana

Ak má auto rok výroby 2003, kúpené bolo v roku 2008 a zaevidované do majetku SZČO bolo v roku v júli 2009. Môžem si ešte uplatniť odpisy? Od akého roku sa počíta, v ktorom som ho kúpila? Ďakujem
halimino halimino

halimino je offline (nepripojený) halimino

Matonela - ako si to vyriešila s tým autom? Je alebo nie je možné zaradiť ho do obchodného majetku?

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať