Zavrieť

Porady

Odborná spôsobilosť...:?????

dobrý večer, mňa by zaujímalo: Je potrebná odborná spôsobilosť osoby, ktorá bude vlastníkom a aj zodpovedným v bare.../Musim byť vyučený v odbore kuchar-čašník?/.. Ja nemam ani prax v tomto odbore...tak neviem.... Budu na to pozerať na hygiene ,a aj keď si budem vybavovať na to živnosť -na živnost.úrade????

2.a podľa toho čo som si dnes čítal na porade.. neviem niekto píše tak, niekto zase inak.... Pri otvorení pizzerii je tiež potrebné aby bol majiteľ vyučený v tom odbore???? alebo nie????... Ved tam budem mať pracovníkov na to.. /kuchár a čašníci/hm???? čo vy na to???????
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    marina8 je offline (nepripojený) marina8

    marina8
    esenc Pozri príspevok
    dobrý večer, mňa by zaujímalo: Je potrebná odborná spôsobilosť osoby, ktorá bude vlastníkom a aj zodpovedným v bare.../Musim byť vyučený v odbore kuchar-čašník?/.. Ja nemam ani prax v tomto odbore...tak neviem.... Budu na to pozerať na hygiene ,a aj keď si budem vybavovať na to živnosť -na živnost.úrade????

    2.a podľa toho čo som si dnes čítal na porade.. neviem niekto píše tak, niekto zase inak.... Pri otvorení pizzerii je tiež potrebné aby bol majiteľ vyučený v tom odbore???? alebo nie????... Ved tam budem mať pracovníkov na to.. /kuchár a čašníci/hm???? čo vy na to???????
    pozri sa na www.zrsr.sk, v zivnostenskom zakone je priloha viazane zivnosti, kde je presne stanovene, ako a pri akych zivnostiach sa preukazuje odborna sposobilost
    majitel nemusi byt, ale musi mat zodpovednu osobu

    lenkak je offline (nepripojený) lenkak

    Lenka lenkak
    ale každý kto príde do styku k nebaleným potravinám musí mať Zdravotný preukaz a Osvedčenie na vykonávanie epidem. činností.

    bonboncek je offline (nepripojený) bonboncek

    bonboncek
    pripajam sa aj ja.. mam otazkuuuu....
    ,,majitel nemusi byt, ale musi mat zodpovednu osobu,,

    ...no tak ak majiteľ baru zamestná čašníčku/ktora je vyučená kuchar- časník/ bude to v poriadku????

    To ak mam obchodnú akademiu... nebude to stačiť??? ak budem prevadzkovať bar...?

    esenc je offline (nepripojený) esenc

    esenc
    Lenka, no to mi je jasné o tom zdravotnom preukaze a hyg.minime...
    no nechápem tomu...
    !! majitel nemusi byt, ale musi mat zodpovednu osobu!!
    takže to si musím ešte najsť aj nejaku osobu, ktorá bude na to spôsobilá, či ako?? ved vsetko vybavovať budem ja...

    pri tej reštaurácii.. nebude postačujúce ak budem mať v kuchyni spôsobileho kuchára na tie veci... a taktiež čašníčku na roznasanie jedál.. ved ja nechcem varit....a ani isť do styku s nebalenými potravinami...

    na základe toho ako som pochopil výrok mariny... to mi neschvália živnosť na to???? ak nemam školu???
    chcel by som vedieť, či isť do toho alebo nie....tak soryy.. dufam že neotravujem takymi blbymi otázkami....

    marina8 je offline (nepripojený) marina8

    marina8
    bonboncek Pozri príspevok
    pripajam sa aj ja.. mam otazkuuuu....
    ,,majitel nemusi byt, ale musi mat zodpovednu osobu,,

    ...no tak ak majiteľ baru zamestná čašníčku/ktora je vyučená kuchar- časník/ bude to v poriadku????

    To ak mam obchodnú akademiu... nebude to stačiť??? ak budem prevadzkovať bar...?
    ano vyuceny kuchar casnik bude zodpovedna osoba
    len raz som sa zamyslala nad tym,ze ta zodpovedna osoba musi byt v pracovnom pomere, pri dnesnej fluktuacii pracovnej sily, si neviem predstavit, ze by som tak dala niekoho cudzieho alebo aj znameho, ak s povadime tak co?
    vydumala som, ze asi by som to riesila ja ako majitelka tak, ze by som si sama urobila rekvalifikacny kurz a sama by som bola zodpovedna osoba a potom nech uz je zamestnany kto chce

    nerozumela som otazke o obchodnej akademii

    marina8 je offline (nepripojený) marina8

    marina8
    esenc Pozri príspevok
    Lenka, no to mi je jasné o tom zdravotnom preukaze a hyg.minime...
    no nechápem tomu...
    !! majitel nemusi byt, ale musi mat zodpovednu osobu!!
    takže to si musím ešte najsť aj nejaku osobu, ktorá bude na to spôsobilá, či ako?? ved vsetko vybavovať budem ja...

    pri tej reštaurácii.. nebude postačujúce ak budem mať v kuchyni spôsobileho kuchára na tie veci... a taktiež čašníčku na roznasanie jedál.. ved ja nechcem varit....a ani isť do styku s nebalenými potravinami...

    na základe toho ako som pochopil výrok mariny... to mi neschvália živnosť na to???? ak nemam školu???
    chcel by som vedieť, či isť do toho alebo nie....tak soryy.. dufam že neotravujem takymi blbymi otázkami....

    Prevádzkovanie živnosti prostredníctvom zodpovedného zástupcu

    § 11

    (1) Zodpovedný zástupca je fyzická osoba ustanovená podnikateľom, ktorej prostredníctvom zabezpečuje odborné vykonávanie činnosti počas prevádzkovania živnosti. Zodpovedný zástupca musí byť pri prevádzkovaní živnosti v pracovnom pomere k podnikateľovi; to neplatí, ak je ním za podmienok upravených osobitným zákonom28aa) manžel (manželka) podnikateľa alebo podnikateľov príbuzný v priamom rade alebo súrodenec, alebo ak ide o právnickú osobu, jej spoločník alebo člen a ak ide o obec, jej starosta.

    (2) Zodpovedný zástupca musí spĺňať všeobecné i osobitné podmienky prevádzkovania živnosti (§ 6 a 7).

    (3) Zodpovedný zástupca musí mať bydlisko na území Slovenskej republiky alebo iné oprávnenie na pobyt podľa osobitného predpisu28ab).

    (4) Zodpovedným zástupcom právnickej osoby nemôže byť člen dozornej rady, prípadne iného kontrolného orgánu tejto právnickej osoby. Zodpovedným zástupcom fyzickej osoby ani právnickej osoby nemôže byť osoba, ktorej bolo zrušené živnostenské oprávnenie podľa § 58 ods. 1 písm. d) alebo ods. 2 písm. a), a to počas troch rokov od právoplatnosti rozhodnutia o zrušení živnostenského oprávnenia.

    (5) Funkciu zodpovedného zástupcu nemožno vykonávať vo viacerých ako v jednej prevádzkarni. V opodstatnených prípadoch môže živnostenský úrad povoliť výnimku.

    (6) Ak je podnikateľom právnická osoba, je povinná ustanoviť zodpovedného zástupcu, ak prevádzkuje remeselnú, viazanú alebo koncesovanú živnosť alebo v prípadoch podľa odseku 8.

    (7) Ak je podnikateľom fyzická osoba, môže ustanoviť zodpovedného zástupcu, ktorého prostredníctvom bude živnosť prevádzkovať. Ak podnikateľ nespĺňa osobitné podmienky prevádzkovania remeselnej živnosti, viazanej živnosti alebo koncesovanej živnosti (§ 7) alebo nemá bydlisko na území Slovenskej republiky alebo oprávnenie na pobyt podľa odseku 3, je povinný ustanoviť zodpovedného zástupcu, ak tento zákon neustanovuje inak. Fyzická osoba musí tiež ustanoviť zodpovedného zástupcu v prípadoch podľa odseku 8.

    (8) Podnikateľ, ktorý má zriadených viac prevádzkarní ako jednu prevádzkáreň alebo združenú prevádzkareň (§ 17 ods. 2) a v nich prevádzkuje remeselnú živnosť, viazanú živnosť alebo koncesovanú živnosť, je povinný ustanoviť jedného zodpovedného zástupcu, prípadne viacerých zodpovedných zástupcov pre každú takúto prevádzkareň, ak nejde o podnikateľa podľa odseku 12; podnikateľ, ktorý je fyzickou osobou a spĺňa osobitné podmienky na prevádzkovanie živnosti (§ 7), môže úlohy spojené s výkonom funkcie zodpovedného zástupcu vykonávať aj osobne v jednej takejto prevádzkarni alebo za podmienok ustanovených v odseku 5 vo viacerých takýchto prevádzkarňach.

    (9) Ustanovenie zodpovedného zástupcu, ako aj ukončenie výkonu jeho funkcie oznámi podnikateľ živnostenskému úradu v lehote 15 dní. To neplatí pre podnikateľov uvedených v odseku 8.

    (10) Ak zodpovedný zástupca prestane vykonávať funkciu, musí podnikateľ v lehote 15 dní ustanoviť nového zodpovedného zástupcu. Do ustanovenia nového zodpovedného zástupcu môže pokračovať v prevádzkovaní živnosti, ak tým neohrozí život, zdravie
    a bezpečnosť ľudí.

    (11) Ustanovenie odseku 10 sa nepoužije, ak v živnosti pokračuje podnikateľ, ktorý je fyzickou osobou, má bydlisko na území Slovenskej republiky a spĺňa všeobecné i osobitné podmienky na prevádzkovanie živnosti.

    (12) Zodpovedného zástupcu netreba ustanoviť v prípade, ak podľa osobitného predpisu28b) možno odbornú alebo inú spôsobilosť preukázať iba dokladom vydaným na meno podnikateľa.



    § 38

    Pohostinská činnosť

    (1) Pohostinskou činnosťou sa rozumie príprava a predaj jedál a nápojov, ak sa podávajú na priamu konzumáciu na mieste (ďalej len "predaj na priamu konzumáciu"). Súčasťou oprávnenia na pohostinskú činnosť je aj s ňou spojený predaj polotovarov alebo doplnkového tovaru a predaj na priamu konzumáciu podľa odseku 2.

    (2) Pohostinskou činnosťou nie je na účely tohto zákona predaj na priamu konzumáciu

    a) nealkoholických a priemyselne vyrábaných mliečnych nápojov, koktailov, piva, vína a destilátov,
    b) zmrzliny, ak sa na jej prípravu použijú priemyselne vyrábané koncentráty a mrazené krémy,
    c) tepelne rýchlo upravovaných mäsových výrobkov a obvyklých príloh, ako aj bezmäsitých jedál,
    d) jedál, nápojov a polotovarov ubytovaným hosťom v ubytovacích zariadeniach s kapacitou do 10 lôžok.

    (3) Pohostinskou činnosťou nie je ani predaj na priamu konzumáciu po domácky vyrobeného vína a s ním spojený predaj sezónnych jedál na priamu konzumáciu, ak sa nevykonáva viac ako 4 mesiace v roku.




    Diel 1
    Remeselné živnosti

    § 20

    Remeselné živnosti sú živnosti uvedené v prílohe č. 1 zákona.

    Preukazovanie odbornej spôsobilosti
    § 21

    (1) Odborná spôsobilosť sa preukazuje výučným listom alebo iným dokladom o riadnom ukončení príslušného učebného odboru alebo príslušného študijného odboru


    § 22

    (1) Doklady o odbornej spôsobilosti uvedené v § 21 sa pre potreby tohto zákona nahrádzajú:
    a) výučným listom alebo iným dokladom o riadnom ukončení príbuzného odboru a dokladom o vykonaní následnej najmenej jednoročnej praxe v odbore alebo dvojročnej praxe v príbuznom odbore alebo
    b) vysvedčením o maturitnej skúške na strednej odbornej škole alebo na strednom odbornom učilišti alebo na gymnáziu s predmetmi odbornej výchovy alebo na nadstavbovom alebo pomaturitnom štúdiu v rovnakom odbore a dokladom o vykonaní následnej najmenej jednoročnej praxe v odbore alebo dvojročnej praxe v príbuznom odbore 31) alebo
    c) dokladom o ukončení strednej školy, ak nejde o prípady uvedené v písmenách a) a b) a osvedčením o získanom vzdelaní pre príslušnú živnosť v akreditovanej vzdelávacej ustanovizni31a) a dokladom o vykonaní následnej najmenej dvojročnej praxe v odbore alebo trojročnej praxe v príbuznom odbore alebo
    d) diplomom o absolvovaní vysokej školy v príslušnom odbore 31b) a dokladom o vykonaní následnej najmenej jednoročnej praxe v odbore alebo dvojročnej praxe v príbuznom odbore alebo
    e) dokladom o vzdelaní uvedeným . písmenách a) až d) alebo osvedčením o získanom vzdelaní v akreditovanej vzdelávacej ustanovizni a osvedčením o vykonaní kvalifikačnej skúšky pred skúšobnou komisiou alebo
    f) dokladom o vykonaní najmenej desaťročnej praxe v odbore, od ktorej ukončenia neuplynuli viac ako tri roky.

    (2) Praxou v odbore alebo v príbuznom odbore podľa odseku 1 sa rozumie skutočné vykonávanie príslušnej činnosti, ktoré je v súlade s týmto zákonom a osobitnými predpismi.

    (3) Kvalifikačnou skúškou podľa odseku 1 písm. e) sa overujú odborné teoretické vedomosti a praktické znalosti technických alebo technologických postupov, ktoré sa vyžadujú pri prevádzkovaní živnosti.


    (4) Skúšobné komisie na vykonávanie kvalifikačnej skúšky zriaďuje a ich členov na návrh Slovenskej živnostenskej komory vymenúva a odvoláva Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky. Členom skúšobných komisií je zástupca Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, Slovenskej živnostenskej komory, živnostenského spoločenstva v odbore a stavovskej komory v odbore, ak sú zriadené, a zástupca príslušnej strednej školy alebo vysokej školy.

    (5) Za vykonanie kvalifikačnej skúšky sa platí úhrada, ktorá zodpovedá nevyhnutným nákladom, ktoré sú s tým spojené. Úhrada, ktorú určí Slovenská živnostenská komora, je jej príjmom.

    (6) Podrobnosti o obsahu teoretických vedomostí a praktických znalostí, spôsobe vykonania kvalifikačnej skúšky a vydania osvedčenia o jej vykonaní ustanoví všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky.

    § 66h
    Uznávanie odbornej praxe
    (1) Konanie o uznaní odbornej praxe sa začína dňom doručenia žiadosti o uznanie odbornej praxe na vykonávanie živnosti zaradenej v prílohách č. 1 až 3 do zoznamov I až III Ministerstvu vnútra Slovenskej republiky. Žiadosť musí byť doložená dokladom o štátnej príslušnosti žiadateľa a osvedčením o charaktere a dĺžke činnosti vydaným príslušným úradom alebo orgánom členského štátu, a ak to tento zákon ustanovuje, aj dokladmi o vzdelaní.42a) Doklady musia byť predložené spolu s úradne overeným prekladom do štátneho jazyka.
    (2) Odborná prax nadobudnutá na území Slovenskej republiky sa preukazuje dokladmi o skutočnom a zákonnom vykonávaní príslušnej odbornej činnosti.
    (3) Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky potvrdí prijatie žiadosti do jedného mesiaca od jej prijatia a v potvrdení informuje žiadateľa o všetkých chýbajúcich dokladoch a vyzve ho na ich doplnenie v určenej lehote.
    (4) Ak Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky z predložených dokladov zistí, že sú splnené podmienky uvedené v § 66i, 66j alebo 66k, rozhodne o uznaní odbornej praxe, inak žiadosť zamietne.
    (5) Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky o žiadosti rozhodne do štyroch mesiacov odo dňa doručenia žiadosti.

    § 66i
    Odborná spôsobilosť pre živnosti zaradené v zozname I

    (1) Odbornú spôsobilosť pre živnosti zaradené do zoznamu I spĺňa osoba spoločenstva, ktorá vykonávala príslušnú činnosť nepretržite po dobu
    a) šiestich rokov ako samostatne zárobkovo činná osoba alebo v postavení manažéra42b) alebo
    b) troch rokov ako samostatne zárobkovo činná osoba alebo v postavení manažéra, ak súčasne preukáže, že pre príslušnú činnosť získala predchádzajúce najmenej trojročné vzdelanie alebo
    c) štyroch rokov ako samostatne zárobkovo činná osoba alebo v postavení manažéra, ak súčasne preukáže, že pre príslušnú činnosť získala predchádzajúce najmenej dvojročné vzdelanie alebo
    d) troch rokov ako samostatne zárobkovo činná osoba, ak súčasne preukáže, že vykonávala príslušnú činnosť v postavení zamestnanca najmenej päť rokov alebo
    e) piatich rokov vo vedúcom postavení, z toho najmenej tri roky vykonávala povinnosti technického charakteru a mala zodpovednosť za najmenej jedno oddelenie podniku, ak súčasne preukáže, že pre príslušnú činnosť získala predchádzajúce najmenej trojročné vzdelanie.

    (2) V prípadoch podľa odseku 1 písm. a) a d) nesmie byť vykonávanie príslušnej činnosti skončené viac ako desať rokov pred podaním žiadosti o živnostenské oprávnenie.

    (3) Ustanovenie odseku 1 písm. e) sa pre živnosť Pánske, dámske a detské kaderníctvo neuplatňuje.


    § 66j
    Odborná spôsobilosť pre živnosti zaradené do zoznamu II

    (1) Odbornú spôsobilosť pre živnosti zaradené do zoznamu II spĺňa osoba spoločenstva, ktorá vykonávala príslušnú činnosť nepretržite po dobu
    a) piatich rokov ako samostatne zárobkovo činná osoba alebo v postavení manažéra42b) alebo
    b) troch rokov ako samostatne zárobkovo činná osoba alebo v postavení manažéra, ak súčasne preukáže, že pre príslušnú činnosť získala predchádzajúce najmenej trojročné vzdelanie alebo
    c) štyroch rokov ako samostatne zárobkovo činná osoba alebo v postavení manažéra, ak súčasne preukáže, že pre príslušnú činnosť získala predchádzajúce najmenej dvojročné vzdelanie alebo
    d) troch rokov ako samostatne zárobkovo činná osoba, ak súčasne preukáže, že vykonávala príslušnú činnosť v postavení zamestnanca najmenej päť rokov alebo
    e) piatich rokov v postavení zamestnanca, ak súčasne preukáže, že pre príslušnú činnosť získala predchádzajúce najmenej trojročné vzdelanie alebo
    f) šiestich rokov v postavení zamestnanca, ak súčasne preukáže, že pre príslušnú činnosť získala predchádzajúce najmenej dvojročné vzdelanie.

    (2) V prípadoch podľa odseku 1 písm. a) a d) nesmie byť vykonávanie príslušnej činnosti skončené viac ako desať rokov pred podaním žiadosti o živnostenské oprávnenie.

    § 66k
    Odborná spôsobilosť pre živnosti zaradené do zoznamu III

    (1) Odbornú spôsobilosť pre živnosti zaradené do zoznamu III spĺňa osoba spoločenstva, ktorá vykonávala príslušnú činnosť nepretržite po dobu
    a) troch rokov ako samostatne zárobkovo činná osoba alebo v postavení manažéra42b) alebo
    b) dvoch rokov ako samostatne zárobkovo činná osoba alebo v postavení manažéra, ak súčasne preukáže, že pre príslušnú činnosť získala predchádzajúce vzdelanie alebo
    c) dvoch rokov ako samostatne zárobkovo činná osoba alebo v postavení manažéra, ak súčasne preukáže, že vykonávala príslušnú činnosť v postavení zamestnanca najmenej tri roky alebo
    d) troch rokov v postavení zamestnanca, ak súčasne preukáže, že pre príslušnú činnosť získala predchádzajúce vzdelanie.

    (2) V prípadoch podľa odseku 1 písm. a) a c) nesmie byť vykonávanie príslušnej činnosti skončené viac ako desať rokov pred podaním žiadosti o živnostenské oprávnenie.



    § 66l

    Predchádzajúce vzdelávanie pre príslušnú činnosť podľa § 66i až 66k sa preukazuje a) štátom uznaným vysvedčením alebo iným dokladom o predchádzajúcom vzdelaní nadobudnutom v členskom štáte, ktoré príslušná profesijná organizácia posúdila ako platné alebo
    b) dokladom o úspešnom skončení odbornej prípravy v nečlenskom štáte spolu s dokladmi členského štátu o uznaní odbornej prípravy na účely výkonu príslušnej činnosti a o trojročnej odbornej praxi v príslušnej činnosti na jeho území.

    § 66m
    Uznávanie odbornej kvalifikácie

    (1) Osoba spoločenstva, ktorá na vykonávanie činnosti zaradenej do zoznamov I až III spĺňa podmienky odbornej spôsobilosti vyžadované na vykonávanie tejto činnosti v inom členskom štáte, tieto podmienky však nezodpovedajú požiadavkám ustanoveným týmto zákonom alebo osobitnými predpismi Slovenskej republiky, môže požiadať Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, aby jej vedomosti a zručnosti doložené diplomami, vysvedčeniami o skúškach alebo inými dokladmi o spôsobilosti vydanými v inom členskom štáte porovnal s požiadavkami vyžadovanými osobitnými predpismi Slovenskej republiky.

    (2) Konanie o uznaní odbornej kvalifikácie sa začína dňom doručenia žiadosti o uznanie odbornej kvalifikácie na vykonávanie živnosti zaradenej v prílohách č. 1 až 3 do zoznamov I až III Ministerstvu vnútra Slovenskej republiky. Žiadosť musí byť doložená dokladom o štátnej príslušnosti žiadateľa a rozhodnutím o uznaní dokladu o vzdelaní42a) alebo kópiami osvedčení o odbornej spôsobilosti, ktoré umožňujú prístup k predmetnej profesii, a ak to tento zákon ustanovuje, aj dokladmi o odbornej praxi žiadateľa. Doklady musia byť predložené spolu s úradne overeným prekladom do štátneho jazyka.
    (3) Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky potvrdí prijatie žiadosti do jedného mesiaca od jej prijatia a v potvrdení informuje žiadateľa o všetkých chýbajúcich dokladoch.
    (4) Žiadosť, ktorá obsahuje iný doklad ako doklad o vzdelaní, predloží Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky na vyjadrenie Slovenskej živnostenskej komore, ktorá sa vyjadrí do troch mesiacov od doručenia žiadosti.
    (5) Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky
    a) rozhodne o uznaní odbornej kvalifikácie na vykonávanie živnosti,
    b) preruší konanie do predloženia dokladu o absolvovaní adaptačného obdobia42c),
    c) preruší konanie do vykonania skúšky spôsobilosti pred skúšobnou komisiou podľa § 22 ods. 4 alebo do vykonania skúšky spôsobilosti pred skúšobnou komisiou podľa osobitných predpisov42d),
    d) zamietne žiadosť.
    (6) Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky rozhoduje o žiadosti do štyroch mesiacov odo dňa doručenia žiadosti.

    [
    Naposledy upravil marina8 : 11.11.09 at 22:59 Dôvod: uf, tak som to zvladla:)))

    lenkak je offline (nepripojený) lenkak

    Lenka lenkak
    esenc
    Marína8 Ti zodpovedala úplne na tvoju otázku, plne s ňou súhlasím.

    esenc je offline (nepripojený) esenc

    esenc
    ďakujem milé poradkyne...

    asi sa prihlasim na ten rekvalifikačný kurz...lebo veriť v dnešnej dobe sa neda nikomu..
    a ešte.. to by mi stačil ten 3-mesačný kurz/čo som čítal v jednej téme/ na to aby mi schválili tú živnosť...??

    ešte razzz dakujemmm

    marina8 je offline (nepripojený) marina8

    marina8
    esenc Pozri príspevok
    ďakujem milé poradkyne...

    asi sa prihlasim na ten rekvalifikačný kurz...lebo veriť v dnešnej dobe sa neda nikomu..
    a ešte.. to by mi stačil ten 3-mesačný kurz/čo som čítal v jednej téme/ na to aby mi schválili tú živnosť...??

    ešte razzz dakujemmm
    vsetko zodpovedane v texte


    toto je z www.jaspis.sk

    Gastronómia - Kuchár
    Kurz sa skladá z teoretickej a praktickej časti. Teoretická časť prebieha zvyčajne počas 3 víkendov. Praktickú časť absolvujete v prevádzke čo najbližšie k miestu Vášho bydliska, kde budete pod dohľadom šéfkuchára samostatne pripravovať jedlá.

    Po absolvovaní kurzu budete vedieť samostatne pripraviť polievky, omáčky, mäsité a bezmäsité jedlá, jedlá studenej kuchyne, múčniky, šaláty, nápoje a iné špeciality.

    Kurz je veľmi vyhľadávaný, najmä ľuďmi, ktorí si hľadajú prácu v zahraničí a potrebujú sa preukázať osvedčením o odbornom vzdelaní.

    Takisto je tento kurz veľmi obľúbený u majiteľov reštaurácií alebo iných pohostinských zariadení, ktorí sa potrebujú preukázať dokladom o odbornej spôsobilosti pri založení živnosti (podľa Zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní, § 22) po splnení podmienok Slovenskej živnostenskej komory.

    Kurz je akreditovaný Ministerstvom školstva SR a po jeho úspešnom absolvovaní získate osvedčenie s celoštátnou platnosťou, ktoré slúži ako doklad o ďalšom odbornom vzdelaní. Osvedčením môžete preukázať Vašu odbornú spôsobilosť na Slovensku alebo v zahraničí, prípadne sa osvedčením môžete preukázať pri zakladaní vlastnej živnosti. Po absolvovaní kurzu môžete na základe získaného osvedčenia požiadať v zahraničí o udelenie pracovného povolenia.

    Rozsah kurzu:
    360 vyučovacích hodín

    topper1 je offline (nepripojený) topper1

    topper1
    Prosím Vás o radu, ak chcem otvoriť živnosť na penzión s reštauráciou, stačí mi živnosť: viazaná z prílohy č. 2 živnost. zákona a to:
    Ubytovacie služby v ubyt. zariadenia s prevádzkovaním pohostinských činnosti? Zahrna táto živnosť aj remeselnú živnosť -pohostinská činnosť a teda môžem poskytovať reštauračné služby aj neubytovaným hosťom ?

    V prílohe 2 je k odobrnej spôsobilosti uvedená požiadavka na vysokoškolské vzdelanie a dva roky praxe v odbore. Teda zodpovedný zástupca v reštaurácii môže mať akúkoľvek vysokú školu? Prax potom musí mať v odbore čašník? alebo kuchár? alebo v akomkoľvek odbore? A ak by mal zodpovedný zástupca výučný list, tak pre jeho činnosť zástupcu v reštaurácii by mal byť vyučený ako čo? kuchár, alebo čašník, alebo oba odbory? ďakujem

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.