Zavrieť

Porady

účtovanie výroby vína

vie mi niekto poradiť ako učtovať v podvojnom účtovníctve výrobu vína z vlastnej úrody, s.r.o. vlastní vinicu a z vlastnej urody vyrába víno, má 3 zamestnancov a tieto náklady počas roka : el. energia. mzdy, PHM, web stránka , etikety ,zátky, faše . ako mám zaúčtovať na konci roka vyrobené a uskladnené víno v sudoch vo vínnej pivnici je to už nejaký výnos 6xx ak sa predáva až v ďalších rokov , ako zaúčtovať jeho predaj v nasledujúcom roku, je potrebné robiť aj nejakú kalkuláciu ceny na 1 liter vína dakujem
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    a_je_to je offline (nepripojený) a_je_to

    a_je_to
    kjanina Pozri príspevok
    vie mi niekto poradiť ako učtovať v podvojnom účtovníctve výrobu vína z vlastnej úrody, s.r.o. vlastní vinicu a z vlastnej urody vyrába víno, má 3 zamestnancov a tieto náklady počas roka : el. energia. mzdy, PHM, web stránka , etikety ,zátky, faše . ako mám zaúčtovať na konci roka vyrobené a uskladnené víno v sudoch vo vínnej pivnici je to už nejaký výnos 6xx ak sa predáva až v ďalších rokov , ako zaúčtovať jeho predaj v nasledujúcom roku, je potrebné robiť aj nejakú kalkuláciu ceny na 1 liter vína dakujem
    Zodpovedanie otázky v celom rozsahu by žiadalo niekoľko strán. Ide o viacstupňovú výrobu s fázovými polotovarmi a výrobkami, /hrozno, mušt, burčiak...tiché víno.../ktoré sa prijímajú do zásob vlastnej výroby, oproti výnosom - zmene stavu vnútroorganizačných zásob /teda 122/612...123/613/. Pritom sa z každej fázy niečo predáva. Nezaobíde sa bez účtovania "A" zásob, aj keď nie je povinné, plánových kalkulácií a sledovania nákladov na každú fázu osobitne /výkony/. Inak si neviem predstaviť zodpovedajúce ocenenie zásob vlastnej výroby v každej fáze vo vlastných nákladoch. Hlavne zásob na konci roka. ktoré idú do základu dppo. Tie musia byť vyčíslené z celkových nákladov, znížených o vlastné náklady, ktoré sú už kryté predchádzajúcimi fázovými tržbami. Navyše výrobca vína musí byť registrovaný podľa § 15, zákona č. 104/2004 o spotrebnej dani z vína, ako podnik na výrobu vína a daňový sklad, pod dozorom colnej správy. To nároky na evidenciu zásob ešte zvyšuje a pribúda účtovanie a vykazovanie spotrebnej dane. Predaj 311/601+345+343 po predchádzajúcom vyskladnení 613/123. Skrátka, metodicky, aj obsahovo dosť náročné účtovníctvo. Ale....dá sa zvládnuť, ak výroba aj obchod dobre spolupracuje na evidenciách a vykazovaní vstupov, aj výstupov.

    účtovanie výroby vína

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.