Zavrieť

Porady

Vianočka

Pečiete ju niekto? Ak áno, tak sa pochváľte

Ozaj, akú muku používate (výrobca, označenie)?? Lebo už zo 2x sa mi "podarila" upiect tak hutná a roztečená placka, ale 2x aj normalna vianočka... Tak trochu zápasím s tým, že neviem akú mám múku hľadať na vianočku..

Pre inšpiráciu jeden recept, ktorý som nedavno odskúšal:

Čo potrebujeme: 750 g polohrubej múky, 100 g cukru, 150 g tuku, 4 žĺtky, 50 g droždia, 100 g mandlí, 100 g hrozienok, 3/8 l mlieka, 5 g soli, vanilínový cukor, 1 vajce, tuk na plech


Z trošky cukru, mlieka, 2 lyžíc múky a droždia si pripravíme kvások.
Vo vlažnom mlieku rozpustíme soľ, cukor, vanilínový cukor, tuk a nakoniec do neho zamiešame žĺtky.
Pripravenú zmes nalejeme do misy na preosiatu múku
a pridáme kvások.
Varechou suroviny zmiešame.
Cesto miešame dovtedy, kým sa nelepí na varechu.
Preložíme na pomúčenú dosku a ešte vypracujeme rukami. Cesto musí byť tuhšie a nesmie sa chytať rúk ani podložky. Takto pripravené cesto necháme asi 3 hodiny kysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 častí, z ktorých vytvarujeme rovnaké pásy.
Spodnú časť vianočky pletieme zo 4 prameňov, preložíme na vymastený plech (vyložíme papierom, aby sa cesto neprilepovalo – bude vysoké).
Chrbtom ruky s vystretými prstami urobíme do stredu copu ryhu, do ktorej nasypeme časť sparených mandlí a hrozienok. Do nej dáme ďalší cop upletený z 3 prameňov.
Znovu urobíme chrbtom rúk ryhu a nasypeme mandle a hrozienka.
Posledný diel cesta rozdelíme na polovičku a vytvarujeme 2 tenšie pramene, ktoré stočíme.
Mandľami a hrozienkami nakoniec môžeme posypať aj vrch vianočky.
Aby sa vianočka počas pečenie nerozpadla, prepichneme ju špajľou asi na 3-4 miestach po dĺžke.
Upletenú vianočku necháme ešte na plechu asi ¾ hodinu odpočinúť.
Nakoniec ju potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi 1 a ½ hod.
Po úvodnom 10 min. zapečení pri 220°C znížime teplotu na 180°C.
Pred koncom pečenia môžeme vianočku zakryť papierom na pečenie alebo alobalom.
Usporiadat
aninocka aninocka

aninocka je offline (nepripojený) aninocka

Vianočka s orieškami a hrozienkami je aj tu http://www.akosatorobi.sk/video/1706/vianocka-
je tam aj navod ako ju treba potom viazat.

Mnam
0 0
bnorika bnorika

bnorika je offline (nepripojený) bnorika

Má niekto osvedčený dobrý recept na vianočku, ktorá ostane aj na druhý deň mäkká?
Ďakujem za skoré odpovede, môžete priložiť aj fotky, budem rada!
0 0
Peggynka Peggynka

Peggynka je offline (nepripojený) Peggynka

mám svoj svet
http://varecha.pravda.sk/recepty/via...45-recept.html
A tu máš návod,ako ju zapliesť:
http://www.oetker.sk/oetker_sk/html/...7xujhc.sk.html
1 0
Peggynka Peggynka

Peggynka je offline (nepripojený) Peggynka

mám svoj svet
Aj táto je dobrá:
http://varecha.pravda.sk/recepty/via...12-recept.html
A ešte jeden:

http://varecha.pravda.sk/recepty/mas...54-recept.html
0 0
viktorviktor viktorviktor

viktorviktor je offline (nepripojený) viktorviktor

[QUOTE=
....Zkkatjaa ..... tych 500 gr bolo malo.
....Deane7 .....zdá sa mi to riedke, pridám trochu hladkej múky.[/QUOTE]

nie akú múku použiť (aj keď záleží na čerstvosti), ale použiť primerane množstvo, nemusí to byť zrovna to z receptu, a skús najskôr do penista vymiešať žĺtky s cukrom, múku zmiešať s kváskom, pridať vyšlahané žltky, zmiešať pridávať postupne vlažné mlieko podľa potreby, nakoniec pridať vajce, tuk, dobre vymiešať nechať kysnúť, pridať mandle, hrozienka, vymiešať (vmiesiť potrebný vzduch na kysnutie) a vytvarovať bábovku,

- špajdle sa dávajú a nechajú v pletenej dokladanej bábovke aby pri pečení držala tvar
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať