Zavrieť

Porady

Kapusta v kotlíku

Ahojte
vedeli by ste mi niekto poradiť na fajnovú kapustu uvarenú v kotlíku? Uvítam akékoľvek osvedčené rady a na čo si dať hlavne pozor pri jej varení. Ďakujem
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    kkaja je offline (nepripojený) kkaja

    kkaja
    Myslíš v kotlíku nad ohňom? My ju varíme rovnako ako na sporáku, ale táto krásne vonia po dyme. Pridáva to skvelú chuť.

    halali je offline (nepripojený) halali

    halali
    ano kkaja takú myslím, máš nejaké osvedčené triky aby bola fajnovejšia, teda ak môžeš napísať ako ju robíš ty. Ja doma robievam pre par osôb no a teraz potrebujem urobiť pre asi 10 osôb a nemám nejaký presný odhad na množstvá nevedela by si v tomto poradiť koľko čoho potrebujem?

    erzet je offline (nepripojený) erzet

    Dôchodca erzet
    Asi by sme mali ísť na skusy na záhorie na "Dni zelá". Či tam také volačo, tedy, v takém oném, kotlíku, nevará.

    kkaja je offline (nepripojený) kkaja

    kkaja
    halali Pozri príspevok
    ano kkaja takú myslím, máš nejaké osvedčené triky aby bola fajnovejšia, teda ak môžeš napísať ako ju robíš ty. Ja doma robievam pre par osôb no a teraz potrebujem urobiť pre asi 10 osôb a nemám nejaký presný odhad na množstvá nevedela by si v tomto poradiť koľko čoho potrebujem?

    Ja ti neviem, moja mamka ju robí tiež viac-menej od oka. Dá variť nepremytú kyslú kapustu aj s vodou a asi 1 - 1,5kg krkovičky aj s kosťou (aby sa rýchlejšie uvarila ju vykostí a poprekrajuje asi na 4 časti), kúsok údeného (1 balenie zo supemarketu), 2 páry dobrej údenej klobásky, 2 ošúpané celé cibule, 2-3 strúčky cesnaku, bobkový list, 2 kocky zeleninového bujónu, vody primerane. Keď je mäsko mäkké, nakrája ho na kúsky, zahustí dvoma najemno nastrúhanými väčšími zemiakmi, dochutí vegetou, ml.čiernym korením, majoránkou, mne chutí, keď pridá aj rajčinový pretlak. Po odstavení ešte prelisuje cesnak. No hádam som na nič nezabudla. Navaríme zo 15 litrov a čo sa nezje, dá do zaváracích pohárov, strilizuje a máme na horšie časy )).

    JarkaL je offline (nepripojený) JarkaL

    JarkaL
    Dať sterilizovať kapustnicu v zaváracích pohároch mi teda nenapadlo, aj keď u nás sa skoro nikdy nezvýši, vždy všetko pojeme alebo porozdávam švagrovcom, ale vyskúšam, je to dobrý nápad. Ako dlho to sterilizovať a ako dlho to vydrží?

    olybaba je offline (nepripojený) olybaba

    olybaba
    - uvarenu kapustnicu sterilizujem uz viacej rokov, stale sa vydari (1.den hodinu, 2.den hodinu) a vydrzi aj rok - kym sa nezje
    - takuto sterilizovanu nosia deti do zahranicia a verte, tam je to ozajstna pochutka

    JarkaL je offline (nepripojený) JarkaL

    JarkaL
    Ďakujem, švagrovci majú po chlebe, nabudúce vyskúšam vysterilizovať a nebudem rozdávať.

    wagner je offline (nepripojený) wagner

    wagner
    olybaba Pozri príspevok
    - uvarenu kapustnicu sterilizujem uz viacej rokov, stale sa vydari (1.den hodinu, 2.den hodinu) a vydrzi aj rok - kym sa nezje
    - takuto sterilizovanu nosia deti do zahranicia a verte, tam je to ozajstna pochutka
    Takto sme vždy sterilizovali zabíjačkovú kapustnicu a vydržala mi dva roky - totiž 1 pohár bol zasunutý za inou zaváraninou. Inak vydržala len pokiaľ sa nezjedla. A tiež som si ju nosila, keď som pracovala v BA.

    kkaja je offline (nepripojený) kkaja

    kkaja
    JarkaL Pozri príspevok
    Dať sterilizovať kapustnicu v zaváracích pohároch mi teda nenapadlo, aj keď u nás sa skoro nikdy nezvýši, vždy všetko pojeme alebo porozdávam švagrovcom, ale vyskúšam, je to dobrý nápad. Ako dlho to sterilizovať a ako dlho to vydrží?

    Dať do 7dl pohárov, zavíčkovať a my sterilizujeme 10-15 minút. Nechať vychladnúť v sterilizačnom hrnci. Ešte sa nám nikdy nepokazila, asi je to tou kyslou kapustou. A vydrží aj rok - ak vydrží. Je to výborné, keď na jar robíme na záhrade a neni kedy navariť .

    ludmilla je offline (nepripojený) ludmilla

    ludmilla
    Kapustu robím síce v hrnci (veľkom), ale dá sa aj v kotlíku, ale tá moja sa asi sterilizovať nedá. Tento recept som zdedila od bývalého šéfa pána primára a varieval ju vždy pre nás na silvestra. Varím ju tiež na silvestra a tradične ju potom s manželom rozvážame našim blízkym.

    Potrebujeme:
    kyslá kapusta (najlepšie domáca)
    1,5 kg údeného mäsa (stehno)
    2 kg karé
    6 - 8 klobás
    250 ml kyslej smotany
    sušené hríby, sušené slivky
    soľ, mleté -, čierne celé -, nové korenie, mletá červená paprika, bobkový list, rasca

    Do hrnca dám kyslú kapustu (domácu od mojej mamy - svokry ), pridám vodu, tak, aby bola asi 5 cm nad kapustou. Pridám údené mäso asi 1,5 kg, rozdelené na 4 časti, huby (sušené) , slivky (sušené) - asi 6 kusov, nové korenie, čierne korenie celé, bobkový list, mleté korenie a rascu. Soľ pridávam až po vyvarení údeného mäsa. V hrnci na cibuľke a mletej červenej paprike opražím asi 2 kg bravč. karé, nakrájaného na kocky -pridám potom do kapusty. Keď sú mäsá mäkké pridám asi 6 - 8 klobás nakrájaných na kolieska a povarím ešte asi 10 minút. Dochutím podľa potreby soľou. Kapustu odložím z variča primiešam 250 ml kyslej smotany, do celého množstva - na zjemnenie.

    halali je offline (nepripojený) halali

    halali
    Ďakujem za všetky super rady len sa ešte chcem opýtať ludmilla tie množstvá sú približne pre 10 osôb?

    ludmilla je offline (nepripojený) ludmilla

    ludmilla
    halali Pozri príspevok
    Ďakujem za všetky super rady len sa ešte chcem opýtať ludmilla tie množstvá sú približne pre 10 osôb?
    Robím ju v 10 l hrnci, hrniec býva plný, čiže aj 20 porcií . Kapusty dávam približne do 3/4 hrnca. Ako som písala v predošlom príspevku varím ju pre blízku rodinu.

    ludmilla je offline (nepripojený) ludmilla

    ludmilla
    Zabudla som len napísať, že keď je mäso mäkké, vareškou ho rozdelím na malé kúsky.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.