Zoltán Kovács Malá technická otázočka, po asi 15 priznaní k dani z MV. Mám pravdu, ak zamestnanec používa súkromné motorové vozidlo, pri ktorom nie je uvedený v TP ani ako majiteľ, ani ako držiteľ pre účely zamestnávateľa, že toto auto nepodlieha dani z MV? Podľa mňa pri tomto aute nevzniká povinnosť. (Inokedy mi je to jasné, ale teraz to pripisujem na "rováš" prepracovanosti, že nie som istý)
Za potvrdenie, alebo vyvrátenie budem vďačný.
Mi to nedalo tak som hľadala. Vieš že máš pravdu.
To je neskutočné.
Zavesím vyjadrenie DU aj s otázkou:
Otázka:
Zamestnanec je vyslaný na pracovnú cestu vlastným motorovým vozidlom, ale v technickom preukaze je ako majiteľ vozidla uvedený brat zamestnanca. Podlieha toto vozidlo dani z motorových vozidiel ?
Odpoveď:
Pre účely určenia daňovníka dane z motorových vozidiel podľa § 85 ods. 2 písm. a) zákona č. 582/2004 Z.z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov (ďalej zákon o miestnych daniach) je rozhodujúce, kto je ako držiteľ zapísaný v dokladoch vozidla.
Daňovníkom dane z motorových vozidiel je zamestnávateľ v prípade, ak vypláca zamestnancovi cestovné náhrady v zmysle zákona o cestovných náhradách za použitie motorového vozidla, v dokladoch ktorého je ako držiteľ zapísaný zamestnanec. Aby bol zamestnávateľ daňovníkom dane z motorových vozidiel, obe uvedené podmienky musia byť splnené súčasne. Ak zamestnávateľ vypláca zamestnancovi cestovné náhrady v zmysle zákona o cestovných náhradách za použitie motorového vozidla, ktorého držiteľom nie je zamestnanec, vozidlo nepodlieha dani z motorových vozidiel.