Rád by som sa podelil aj o svoj osobný názor. Najskôr však záver k otázke zadávateľky:
Momentálne neexistuje právna norma, ktorá by zakazovala účasť vlastných detí učiteľa na šk. výlete a pod. Toľko legislatíva.
Pokiaľ ide o to, či áno, či nie...sú to všetko skôr len individuálne názory. Určite ovplyvnené aj predchádzajúcim legislatívnym stavom a tradíciami.
Sám som sa zúčastnil niekoľkých výletov a kurzov, na ktorých kolegyne mali svoje deti, zväčša menšie. Jednoducho nemali inú možnosť. Na jednej strane sa potrebovali postarať o vlastné dieťa, na druhej strane chceli svojim školským deťom dopriať výlet. Možno som mal šťastie zažiť kolegyne, ktoré nemali problém vnímať všetky deti ako "svoje". Nehovorím o zodpovednosti, veľakrát sa mi zdalo, že voči "svojim triednym" deťom sú úzkostlivejšie ako voči vlastným. Hovorím o tom, že ich vlastné deti boli organickou súčasťou celého tímu, bývali so školskými deťmi, na lyžovačkách boli riadnymi členmi družstiev. Bez akýchkoľvek výhod či bonusov. Od budíčka až po večierku.
Navyše som presvedčený, že aj pre dieťa učiteľky môže byť pohľad na svoju mamu v úplnej inej úlohe, na akú je navyknuté, obohatením. Vidieť mamu pri práci, pri organizovaní, pri rozhodovaní, vidieť a zažiť zodpovednosť svojho rodiča v inom prostredí ako v rodinnom, je určite bonus. A to nám už tvrdia aj psychológovia. Aha...rovnako to bude bonus aj pre učiteľa-rodiča. Možno s vedomím, že organizuje život nielen žiakom, ale spoločne s nimi aj vlastnému dieťaťu, odloží veľakrát autoritatívny a direktívny tón (pseudonáter zodpovednosti) a prežije skutočný VÝLET, RELAX, ZÁŽITOK.
Nuž, je to na nás
...mimochodom, u nás kolegyne a kolegovia za účasť vlastných detí platia tak, ako každý jeden účastník.