Ej, ťažko radiť. Je veľa takých, ktorí s funkciou kúpia aj rozum
a to je nešťastie nášho školstva.
Ťažko polemizovať o tom, že starosta je predsedom rady školy. Z etického pohľadu by nemal byť ani radovým členom. Neviem, koľko zamestnancov máte, či ste štandardná rada školy. Jediné východisko je snáď v spojení síl pedagogických a nepedagogických zamestnancov školy s delegovanými zástupcami rodičov. Táto skupina by mala mať spoločný cieľ. A využiť svoje práva v prospech školy (ak, pravda, ruka ruku neumýva, najmä starostovu...)
Jediné, čo môže riaditeľ robiť, aspoň toto mi napadá, je sledovať súlad rozhodnutí starostu (ako štatutára obce-zriaďovateľa) s platnou školskou legislatívou. A v prípade chýb na ne poukázať a žiadať nápravu (aj cez inšpekciu). Ale skôr mi to vychádza na začarovaný kruh - starosta má zrejme rozhodujúce slovo aj v obecnom zastupiteľstve, má rozhodujce slovo v školskej rade...myslím, že by tento starosta dokázal, v prípade "potreby", riaditeľa odvolať.
Vedel by som poukázať na konflikt záujmov...prísl. zákon hovorí "obec predkladá rade školy..." a pod. Neviem, na ktorej stoličke bude sedieť starosta, ak ako reprezentant obce bude niečo predkladať rade školy. Predpokladám, že ak sa stretáva "obec" s "radou školy", stretávajú sa najmä starosta s predsedom rady školy. U vás starosta so starostom. Aspoň ušetríte čas, také stretnutie môže potom prebehnúť hoci aj v kuchyni pani starostovej. Tomu sa hovorí smiech cez slzy. Ale skôr tie slzy, veď obec rozhoduje (okrem iného) aj o financovaní a hospodárení školy
Naozaj netuším, ako by tento fakt vyložil právnik. Poradíte sa?