Včera som piekla tieto chlebíky. Viem, cesto som nerovnomerne rozdelila, preto nie sú rovnaké. V pláne som mala dosiahnuť dobrú pórovitosť, preto som cesto už nechcela znova miesiť.
Suroviny: múka - pšeničná T650, pšeničná chlebová tmavá, ražná chlebová tmavá(spolu cca 600 g); semienka - ľan, slnečnica, tekvica, sezam; cca 300-350 ml vody, cca 20 g droždia, 2 KL soli, 1 PL octu, 1 PL oliv. oleja, 3 stredne veľké zemiaky uvarené v šupke
Cesto som chcela o niečo redšie ako zvyčajne(lepivejšie, ale vláčne, preto sa musí miesiť viac ako 10 minút, vraj až vtedy sa začne z múky uvoľňovať glutén) s tým, že po cca 1 hod. kysnutia som cesto priamo v mise premiesila od krajov do stredu(podobne ako technika stretch & fold; nájdeš aj na youtube), nechala znova podkysnúť a s odstupom cca pol hodiny 2x, rovnako ako predtým, premiesila. Na pomúčenej doske som cesto ostrým nožom rozdelila na 3 časti, už nemiesila, jemnučko vytvarovala do tvaru bagety a dala na plech, na ktorom som mala vytvarované také postieľky z papiera na pečenie, podobne ako forma na pečenie bagiet. Papier sa síce šmýkal ale voľajako som ho poprehýbala a keďže ešte nechala podkysnúť asi pol hodiny, cesto ho aj trochu vytvarovalo. Tú pol hodinu mi chlebíky už na pekáči kysli v sáčku do koša(nie použitom

), iný taký veľký som nemala. Utierka mi nestačila, ako som spomenula, mali mať čo najviac pór.
Rúru som vyhriala na 250 st. a po vložení cesta do rúry som teplotu hneď znížila na 230 st. Po cca 10 min. znížila na niečo cez 200 st. a na dno rúry hodila pár kociek ľadu. Po asi 15 min. ešte raz znížila teplotu na 200 st., chlebíky vybrala z postieľok a na tom istom horúcom pekáči ešte piekla cca 10 min. Z postieľok som ich vybrala preto, lebo som si všimla, že kvôli papieru na bokoch ostáva svetlejší pás. Nie že by to nebolo upečené ale nebolo by to chrumkavé.
Myslím, že sa mi prvýkrát podarilo dosiahnuť pórovitosť akú som už viackrát chcela, lenže nikdy to nebolo "ono". Aj chuť chlebíkov sa mi dobre podarilo vyvážiť, sú ozaj vynikajúce. Dúfam, že to nevyznie naduto, ale sama so sebou som bola veľmi spokojná.

Dobrý pocit.
Pred pár dňami som piekla grissini, keďže sú z chlebového cesta, myslím, že sa do témy hodia.