Zavrieť

Porady

Domáci chlieb

Podelím sa s Vami s receptom na pečený domáci chlieb, ktorý som dnes u kamarátky skúšala a veľmi mi chutil.

1 kg chlebovej múky / ak nie je môže byť aj hladká /
10 dkg grahamovej múky
droždie 1 aj 1/4 kocky
1 čaj.lyžička sody bicarbóny
3 uvarené zemiaky /stredné - postrúhať /
2 PL octu
1 PL kmínu
1 PL soli
Postup : z 1 dcl vody a 1 PL cukru urobíme z droždia kvások.Zo všetkých surovín pripravíme husté cesto. Vo vandlíku ho miesime asi 20.minút. Necháme ho kysnúť asi 3/4 hod. Opäť ho na doske pregúľame a urobíme bochník na vymastený a hr.múkou vysypaný pekáč.Cesto na husto popicháme ihlicou a necháme ho opäť trošku podkysnúť.El.trúbu si dáme vyhriať na 210 °C bochník potrieme čistou vodou a dáme piecť. Keď je povrch trošku začervenalý stiahneme teplotu na 160°C a necháme dopiecť. Keď chlebík vytiahneme potrieme vodou. Môžem Vám povedať že je výborný !!!!!
Usporiadat
sabovka sabovka

sabovka je offline (nepripojený) sabovka

Soňurka Pozri príspevok
Skús si prečítať, mne sa odvtedy žiadny nepokazil
Nedá sa mi tu pripojiť súbor, tak to skúsim skopírovať tu:

Vlastní pečení chleba (Pečenie podľa p. Františka)
Protože mám řadu dotazů od začátečníků, kterým se buďto příliš nedaří a nebo hledají cestu k lepším výsledkům a složitějším receptům, začnu proto od začátku a zde se nemohu vyhnout tomu, abych nezdůraznil, že stejně jako v jiných činnostech i pečení chleba má svá pravidla a ty je třeba ctít a dodržovat (i přesto, že se mi to někteří účastníci diskusí snaží vyvrátit). Mám ale dost zkušeností na to, abych na svém tvrzení trval. Nikomu to ale nevnucuji a každý ať se chová svobodně, jak se sám rozhodne.
Nedoporučuji používat hotové směsi. Jsou dělány pouze pro velké zisky jejich výrobců a domnívám se, že jsou šizené především co se týče použitím jiných surovin, než by si chleba zasloužil. Používána může být nejobyčejnější mouka, která se přibarví barvivem, aby budila dojem tmavého chleba. Někde je to tak přehnané, až je to jednoznačné. Směsi jsou přitom většinou velmi drahé.
Pro úplný začátek doporučuji vyjít z nejobyčejnějšího bílého chleba, který je obyčejný použitými surovinami, ale vůbec ne výsledným chlebem. Vycházejme z toho, že v jednoduchosti je kouzlo a dříve lidé měli sice omezené možnosti, ale nebyli to žádní hlupáci a chleba byl pro ně základní potravinou.
Začnu první důležitou zásadou a tou je dodržení poměru sypkých a tekutých složek, z čehož vychází hustota těsta. Hned v úvodu se musím omluvit za to, že se mi budou někde základní pravidla prolínat a nepostupuji striktně za1., za2. ?.atd., ale bude to někde budit dojem chaosu. Chci ale ukázat na jejich vzájemné působení a ovlivňování a jinak to prostě neumím.
Co ovlivňuje hustota těsta a proč je tak důležitá? Pokud uděláte řidší těsto, bude lépe kynout, ale pokud se to přežene, nakyne tolik, že vzduch, který v chlebu kynutím zůstává a tvoří chleba nadýchaným v sobě neudrží a ten uniká, chleba zmenšuje svůj objem a projeví se to jeho propadáním a dostanete tzv. ušatý chleba (podle tvaru ukrojeného krajíce). Je proto důležité najít hranici, kdy je chleba nejvíce vykynulý, ale ještě nedochází k jeho propadání. To není jednoduché, ale dá se to vysledovat a po pár menších nezdarech se to snad podaří, i když nevylučuji ojedinělý nezdar i později.
Objektivní nakynutí těsta a jeho udržení i při pečení je základní snahou všech pekařů. Co ještě ovlivní kynutí těsta? Je to použití droždí, především jeho množství. Doporučuje se do pekáren převážně instantní droždí, já doporučuji s modrým ptákem na obalu (a to ne jen podle sympatií k tomuto symbolu, ale především kvůli dobrým výsledkům). Nezavrhuji ani použití klasického droždí v kostce a mám s ním též dobré výsledky. Musí se ho ale dát (stejně jako instantního) přiměřeně. Z toho vyhází další pravidlo, přiměřené množství droždí (ani málo, ani mnoho). Zase je třeba vyzkoušet. Vyjít z doporučení a zkusit nahoru a dolů a najít si hranici. Vždy je dobré věřit svému ověřenému, proti názorům druhých. Ještě k použití instantního droždí jedna poznámka. Někde jsem se setkal s upozorněním, že pokud se otevře sáček s instantním droždím, musí se obsah spotřebovat do 24 hodin. Je proto dobré po odsypání potřebného množství ihned sáček dobře uzavřít a takto lze načaté droždí použít i po delší době.
Vrátím se ale k prvnímu pravidlu a řeknu něco o základní sypké surovině a tou je mouka. Nyní je hodně druhů mouky a to nejen podle hrubosti, ale především druhu obilí, z kterého je semleta. Pro klasický chleba (neuvažuji specielní bílé chleby jako je Ciabbata a další) se používají zásadně hladké mouky. V některých receptech je uvedena hrubá, ale to vzniklo většinou špatným překladem cizojazyčných návodů k některým pekárnám. Nejlepší zkušenost mám s moukou z mlýna Korunka (nejsem jejich agent), je opravdu výborná a podle toho, co jsem slyšel od hlavního technologa tohoto mlýna (a snad i spolumajitele, na což usuzuji podle jeho mládí a stejného příjmení jako má majitelka). Tato mouka je i výborná podle obsahu minerálů. Nebudu zabíhat do dalších podrobností.
Dále dělíme mouku na celozrnnou, chlebovou a klasickou bílou. Celozrnná obsahuje veškerý obsah zrna včetně slupky, chlebová má odstraněnou vrchní tvrdou slupku, ale obsahuje obal zrna pod slupkou, normální mouka obsahuje pouze vnitřek zrna.
Podle použitého obilí popíšu jen ty základní, které používám já, i když některé jen občas.
Nejrozšířenější je pšeničná (je asi nejméně zdravá), dále žitná, špaldová, kukuřičná a další. Používám i semleté ovesné vločky. Špaldová obsahuje některé minerály, které v jiných moukách nejsou, je ale podstatně dražší. Již jsem psal, že žitná mouka je zdravější než pšeničná, ale trochu hůře kyne, chléb je trochu hutnější, ale na druhé straně prodlužuje jeho trvanlivost.
Pokud bych shrnul použití druhu mouky, tak záleží na tom, co od chleba očekáváte a zda chcete především zdravý chléb s dostatkem vlákniny a nebo vám jde jen udělat chutný a čerstvý nadýchaný chleba. Už jsem taky někde psal, že vždy jde o kompromis a člověk nezíská jedním rozhodnutím vše najednou, ale musí se rozhodnout z jakých nároků je ochoten ustoupit a které jsou pro něj důležitější. Tato hranice je u každého jiná a proto nelze říci, že tento a nebo jiný recept je nejlepší.
Tekutiny jen krátce. Používám od podmáslí, přes mléko, vodu až k pivu. Někdy přidám i jogurt, ale zde nejde o klasickou tekutinu, i když trochu hustotu ovlivní.
Koření taky krátce (ne že by nebylo důležité, ale každý si koření jistě dokáže zvolit a případně doplnit). Základem je sůl, kmín, fenykl, anýz a mohou být i další. Pozornost si zaslouží sůl a k tomu se váže mnou doporučované (a ne jen mnou) pravidlo, že sůl má být co nejdál od droždí, protože likviduje kvasinky. Bohužel bez soli se dělat chleba nedá a tak se snažíme, aby se droždí obalilo moukou co nejdříve a dostatečně, než se dostane do styku se solí. Proto se dává co nejdále. Nebudu se vyjadřovat, k názorům některých pisatelů do diskusí, že tam dávají suroviny náhodně a chleba mají taky dobrý. Mé tvrzení má racionální základ a berte to jako fakt. Mimo těchto základních surovin používám ocet (pro docílení lepší chlebové chuti, čímž částečně nahradíte složitější žitný kvas). Dále rostlinný olej (nejlepší je olivový). Také je dobré doplnit chleba různými semínky. Já používám nejvíce lněná, loupané slunečnicové, sezamové. Někdy přidám obilné klíčky, ovesné vločky v celku, otruby a lze i jiné doplňkové přísady. Zase je třeba vyzkoušet co vám chutná a přizpůsobit se i svým cenovým možnostem. Někdo přidává bramboru, bramborovou moučku, Solamil. Dá se přidat ledacos.
To by bylo asi k používaným surovinám a nyní se dostávám možná k tomu, co nejvíc očekáváte a to, kolik kterých surovin použít a neboli k vlastnímu receptu. Zde doporučuji vyjít z úplně základního a nejjednoduššího a to je bílého chleba z normální hladké pšeničné mouky. Napíšu základní postup a potom jak dál.
Já používám pro dávkování umělohmotný kelímek od nějaké pomazánky s obsahem 150ml. Dále kádinku, která mi zbyla ještě ze studií a má obsah 350ml, polévkovou lžíci a čajovou lžičku. Velikost vyhovuje pro dvojčlennou rodinu (kluci jsou už mimo domov), abychom nejedli starý chléb a peču takto cca každý třetí den. Pečivo dva roky nekupujeme.


Do pečící nádoby nalijte 350ml podmáslí (nebo jiné popisované tekutiny).

Na jednu stranu nasypte 5 odměrek hladké pšeničné mouky (na jeden kopeček).
Do kopečku udělejte malý důlek do kterého nasypete jednu vrchovatou lžičku popisovaného instantního droždí. Pokud chcete použít normální droždí, tak do něho dejte lžičku cukru a na něj rozdrobte cca polovinu kostky normálního droždí. Pokud použijete instantní droždí, cukr nedávejte.
Důlek opatrně zahrneme moukou.
Na druhou stranu nádoby dejte 1 vrchovatou lžičku kmínu, 2 lžičky soli, lžíci octa a 1 lžíci až dvě oleje.
Nastavte základní program a startem zapněte pekárnu.
V průběhu hnětení je dobré podívat se na hustotu těsta, která by měla být taková, že sice není po celé nádobě, ale zároveň není pouze ve formě hroudy namotané na metlách. Těžko se to popisuje, ale po pár pokusech to odhadnete. Je důležité, aby se těsto samo v průběhu kynutí rozběhlo po celé nádobě a pokud možno se mírně vyklenulo uprostřed. Pokud se vám při pečení nepropadne, je to přesně ta hustota. Nakonec vidíte, že je to vcelku jednoduché.

Většině lidí ale nejde o to, aby upekli normální chleba, který si mohou koupit, i když čerstvě vyndaný z pekárny je lepší než kupovaný, ale chtějí buďto zdravější celozrnný, s použitím dalších semínek a podobně.
Zde doporučuji nahradit některou odměrku obyčejné hladké mouky třeba celozrnnou žitnou moukou, semletými ovesnými vločkami, chlebovými moukami a podobně. Já používám po jedné odměrce popsaných druhů mouky a ještě přidávám žitný kvas. Nesmím ještě zapomenout, že místo základního programu je třeba nastavit program č.5 a to je tzv. celozrnný program. Pro začátek můžete velikost nechat střední i barvu kůrky střední.

Volbu použitých kombinací druhů mouky a jednotlivých jejich množství přizpůsobíte požadavku na chleba a chuť, což je třeba vyzkoušet. Každý je jiný a má i jinou chuť. Mělo by ale zůstat zachované množství celkem 5 odměrek.
Nelze doporučit zaručený recept, který bude chutnat každému a přitom splňoval všechny jeho požadavky. To ale snad ode mne ani nikdo neočekával. Pokud se nad tímto mým povídáním zamyslíte a dobře ho pochopíte, tak mi dáte snad za pravdu, že je zbytečné se po takovém univerzálním receptu pídit, i když i já se podívám rád do diskusí a zamyslím se nad nejedním zajímavým nápadem. To ale není nic proti ničemu. Nemyslím si, že mám patent na rozum, ale myslím, že jsem podstatu vystihnul.
Záměrně jsem se vyhnul žitnému kvasu, protože pokud bych vysvětloval jeho princip a i jeho výrobu s dalším použitím, tak to je na další kapitolu. Možná příště.
Tak s chutí do toho a nebojte se zkoušet a experimentovat. Jinak ale doporučuji zachovat základní pravidla a těch se držet.


Ještě krátce k používaným programům. U většiny pekáren je 10 téměř stejných programů, přičemž k vlastnímu pečení se jich využívá cca polovina. Nejlepší je podívat se do návodu, kde je popsáno jak který program funguje a jak dlouhé jsou jednotlivé cykly. U pekárny Professor je na poslední stránce návodu schéma jednotlivých programů, ze kterého je vše nejlépe vidět. Jinak základní program je vždy nastaven tak, že naběhne sám při zapnutí pekárny. Pokud chcete delší hnětení a též kynutí, používá se program č.5, který bývá označován jako celozrnný, protože u celozrnného pečení je delší hnětení i kynutí potřebné. Naopak rychlý program se používá u těsta, které velmi dobře kyne a často na delší program překyne a chleba se pak propadá. Zde je též dobré si vyzkoušet správné nastavení, protože (jak mám vyzkoušeno z diskuse) každému se daří jinak.
Hodně úspěchů přeje všem František.


Ja som si to vytlačila a dávam to všetkým, čo majú záujem. Dozvedela som sa všetko podstatné o pečení chlebíka.
Držím palce a prajem veľa úspechov a radosti pri pečení
tak som sa opäť ozvala. Skúsila som aj hotové zmesi z lidla atď., ale najlepšie funguje recept od p. Františka. Upiekla som v pekárni chlebík, ktorý sa síce nedopiekol - hoci bol nastavený na najtmevšiu kôrku - ostal celkom biely , dopiekla dom v elektrickej rúre - chuťovo vynikajúci, na druhý deň som s nadšením piekla opäť, celá natešená, že sa už konečne darí / po toľkých pokusoch, už mi bolo na zúfanie /, chlieb ani nevykysol, ani sa neupiekol a po cca 15 minútach ponechania v pekárni začal / samozrejme bez opätovného nastavenia/ miešací cyklis znova. Jednoducho úplne zblbnutý prístroj. Toto už bol úplný vrchol môjho snaženia, tak som prístroj zabalila a šla reklamovať do predajne, kde bol kúpený (nay).K prístroju som priložila aj popis všetkých závad (fotky som nepovažovala za potrebné ). CCa po 1 týždni som dostala odpoveď - prístroj je úplne v poriadku, preštudujte si podrobne návod na používanie. Z tohto mi vyplýva - som tak nemožná, že neviem čítať a používať jednoduché veci ? Mám istotu, že pracovník ani prístroj neodskúšal. Jednoducho , chcem len povedať, že recept od p. Františka je naozaj vynikajúci, len musíte natrafiť na správne fungujúci prístroj ( nemusí byť žiadna značka ), kamarátka má lacný ( nejaký polský ) funguje báječne. Ja sa nevzdávam , a budem si zastávať svoju pravdu v procese opätovnej reklamácie.
0 0
vema vema

vema je offline (nepripojený) vema

Ja si tiež myslím a aj som si myslela od začiatku, že prístroj nie je v poriadku. Ja mám tú istú značku a žiadny problém. Reklamuj a reklamuj.Držím palce.
0 0
sabovka sabovka

sabovka je offline (nepripojený) sabovka

Ďakujem za držanie palcov. Dám vedieť, ako to dopadlo. Veď taká značka moulinex - nie je možné , aby chlebík raz nevyšiel poriadne !
0 0
sabovka sabovka

sabovka je offline (nepripojený) sabovka

Tak som sa opätovne prihlásila, aby som oznámila, že prístroj som konečne úspešne vyreklamovala - prestal totiž fungovať úplne - len miešal do nemoty, a boli mi vrátené všetky finančné prostriedky. Ale sa priznám, že asi bude dosť dlho trvať, kým sa odvážim na zakúpenie takejto kuchynskej pomôcky.
Všetkým, ktorým sa pri pečení domáceho chleba darí - ticho závidím, ale zároveň držím palce, aby im stále vyšiel z prístroja chlebík ako lusk!
Príjemné pečenie !
0 0
alabut alabut

alabut je offline (nepripojený) alabut

Vsak piect sa da aj v el. trube.
0 0
Hypolites Hypolites

Hypolites je offline (nepripojený) Hypolites

tento receptik je mnam, dakujeme, tiez vypekam v pekarnicke co to da....
0 0
jozka56 jozka56

jozka56 je offline (nepripojený) jozka56

Vaše recepty sa mi páčia a sťahujem ich pre moju sestru, ktorá má domácu pekárničku. J
Naposledy upravil jozka56 : 17.05.08 at 12:43
0 0
S21 S21

S21 je offline (nepripojený) S21

viktoria Pozri príspevok
Ja mam pekáreň ETA Siesta. Mojím osvedčeným receptom na celozrnný chlieb je nasledovný:

500ml vody,
5 PL olivového oleja resp. 35 g masla
1 ČL soly
1 1/2 ČL kryštálového cukru
800 g múky - zmes
Zmes múky pripravým nasledovne: 360 g pšeničnej celozrnnej muky, pšeničné otruby (cca 2 PL), pšeničné klíčky (cca 1PL), ľanové semienká, sezamové semienka (môžu byť aj slnečnicové semienká, sojové vločky a iné.), zvyšok hladká múka. Na dochutenie ešte pridám trochu provensálskeho korenia (max. 1 ČL).
1 sušené droždie Dr. Oetker
Program 5 - celozrnný chlieb.

.
ahojte, skúšala som dnes tento chlebík a vykypel mi z nádobky, spadlo nejaké to cesto na spirálu a pieklo sa to tam.. všimla som si to až vtedy ked bol celý byt zadymený

čo to mohlo sposobiť?
0 0
DanielaSL DanielaSL

DanielaSL je offline (nepripojený) DanielaSL

Mama troch dospelých detí
Spôsobilo to to obrovské množstvo všetkého...
0 0
malalulu malalulu

malalulu je offline (nepripojený) malalulu

U nás chodil Ježiško a doniesol nám pekárničku, prvý chlieb sme chceli piecť zdravý a tak sme robili celozrný, tak , že sme pridali celozrnú múku,semiačka, chlieb sa aj celkom vydaril, len bol taký "pilinový ",potom sa aj rozsýpal. Má niekto osvedčený recept na "zdravý chlieb"?
Ďalšie chlebíky sme piekli biele a boli úplne super. Celkom sa mi to páči.
0 0
Rozalka Rozalka

Rozalka je offline (nepripojený) Rozalka

Spoluvlastníčka "Prvého nitrianskeho medveďária" ...viac
Nezabudli ste dať ocot? ten zabraňuje, aby sa chlebík "melnil".
0 0
malalulu malalulu

malalulu je offline (nepripojený) malalulu

A koľko toho octu na veľký chlieb? v žiadnom recepte, ktorý sme piekli, ocot nebol.
0 0
betka631 betka631

betka631 je offline (nepripojený) betka631

Ak nosíš nebo v sebe, nájdeš ho všade.♥ ...viac
Stačí 1 PL octu...závisí od receptu...skús si pozrieť overené recepty tu:
http://www.porada.sk/t97886-recepty-...u-pekaren.html
0 0
DanielaSL DanielaSL

DanielaSL je offline (nepripojený) DanielaSL

Mama troch dospelých detí
malalulu Pozri príspevok
A koľko toho octu na veľký chlieb? v žiadnom recepte, ktorý sme piekli, ocot nebol.
A keď miesto vody použiješ acidofilné, kefírové mlieko..nemusíš dávať ocot.
0 0
zdenka131 zdenka131

zdenka131 je offline (nepripojený) zdenka131

logopéd, psychopéd, pedagóg, večný študent, absolvent viacerých VŠ ...viac
Želám vám pohodový deň. Mám pekáreň Moulinex a neviem, ako sa nastavuje farba kôrky. Postupovala som podľa návodu- tam sa píše, že sa má rozsvietiť svetelná kontrolka. Mne sa však nič nerozsvietilo. neviem, či postupujem správne, alebo je chyba v pekárni. Prosím, poraďte mi. Ďakujem
0 0
vema vema

vema je offline (nepripojený) vema

zdenka131 Pozri príspevok
Želám vám pohodový deň. Mám pekáreň Moulinex a neviem, ako sa nastavuje farba kôrky. Postupovala som podľa návodu- tam sa píše, že sa má rozsvietiť svetelná kontrolka. Mne sa však nič nerozsvietilo. neviem, či postupujem správne, alebo je chyba v pekárni. Prosím, poraďte mi. Ďakujem
Na pravej strane máš tlačítko na určenie farby kôrky. Tým si nadstav farbu kôrky a nad tým tlačitkom je zapnutie programu. Keď budeš mať všetko nastavené / aký program, farba kôrky, váha/ tak zapneš tlačítko na spustenie programu, vtedy ti bude svietiť kontrolka, že pekárnička už pracuje. Veľa úspechov pri pečení.
0 0
malalulu malalulu

malalulu je offline (nepripojený) malalulu

Ja mám pekáreň ETA Siesta, ale tiež som minule maturovala a prišla som na to, že nie pri každom programe sa dá nastaviť farba kôrky.
0 0
ulukitkan ulukitkan

ulukitkan je offline (nepripojený) ulukitkan

tak ste ma namotali na tu domacu pekaren....ze idem do nay ....a idem si volajaku kupit...

pozeram po znacke moulinex.....pravdepodobne kupim tuto
MOULINEX OW 200030



dakujem vam za inspiraciu....a vyskusam aj tie recepty....potom dam vediet ci sa podarilo

ulukitkan
0 0
jana007 jana007

jana007 je offline (nepripojený) jana007

Krásne sa to všetko číta a mám chuť si kúpiť pekárničku. Pozerala som ETU Siestu. Kto má s ňou skúsenosti? Je v nej nejaký problém? Neviem sa dočkať nedele (dúfam, že sa dostanem do obchodu).
0 0
tina1 tina1

tina1 je offline (nepripojený) tina1

jana007 Pozri príspevok
Krásne sa to všetko číta a mám chuť si kúpiť pekárničku. Pozerala som ETU Siestu. Kto má s ňou skúsenosti? Je v nej nejaký problém? Neviem sa dočkať nedele (dúfam, že sa dostanem do obchodu).
Mam Etu Siestu, no neviem, ci nemam stastie na nu. Po reklamacii vanicky, z ktorej sa mi zodral teflon, na novej vanicke ma tie iste znaky ako predosla i ked si davam pozor, aby sa mi nedoskriabala. Predpokladam, ze ten teflon je nekvalitny. Taktiez mi nefunguje signalizacia. S porovnanim s pekarnou Bifinett, Eta slabsie pecie. V peci Bifinett je chlebik prepecenejsi.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať