fifi284 Ahojte, potrebovala by som poradiť, ohladne dedenia. Priateľová matka vlastní byt, ktorý nadobudla keď bola slobodná. Pred rokom sa vydala a mňa by zaujímalo, kto by v prípade dedenia mal právo na dedenie. Jej nový manžel, alebo deti - má syna a dcéru. Alebo by to bolo v nejakom pomere?? My by sme v tomto byte chceli bývať aj naďalej, poprípade už aj rodinu založiť pomaly, ale máme obavy, že ak by sa niečo stalo so "svokrou", tak by nás jej manžel mohol z bytu vyložiť. Je to tak, alebo manžel má nárok len na spoločne nadobudnutý majetok??? Mali by sme radšej ten byt prepísať na priateľove meno? Ak áno tak darovacou zmluvou alebo radšej kúpno - predajnou zmluvou???
Milá fifi, ak tomu dobre rozumiem:
- priateľova matka je zrejme vitálna a životaschopná žena, v podstate "mladomanželka", a Ty sa zaoberáš jej smrťou ?!
Za života sa nededí!!!
- bývate v jej byte, ktorý ona nadobudla ako slobodná - v podstate Vám zabezpečila bývanie - teraz zrejme žije so svojou novou rodinou...
- skúste sa postarať so svojím partnerom o svoje bývanie sami, nečakajte na ničiu smrť, úvery a možnosti pracovať vonku pre mladých predsa stále existujú - založte si "vo svojom" rodinu a nemusíš mať obavy, čo bude, ak sa niečo stane so "svokrou".
- mimochodom, tie deti - syna a dcéru má len "svokra" alebo sú to deti jej manžela?
- chceš aby sa byt prepísal na syna - Tvojho priateľa - čo by na to asi povedala Tvoja "švagriná"?
- BSM a veci s tým súvisiace Ti už ostatní vysvetlili, takže tu Ti nič "nehrozí". Ale bolo by zaujímavé vedieť, či táto otázka rovnako trápi aj Tvojho partnera, jeho sestru, manžela Tvojej "svokry" či ju samu...
- chceš sa v podstate uistiť a poistiť, aby byt, v ktorom bývate, zostal po smrti "svokry" /alebo ešte lepšie - za jej života/ len Vám, aby naprázdno obišiel jej zákonitý manžel aj Tvoja "švagriná"...
Aj keď sa Ti to nebude páčiť, ale uvedom si, že nemáš žiadny právny a už vôbec nie morálny nárok na majetok tejto rodiny. Alebo žiadaš o radu z ich poverenia? To sa mi nechce veriť.
No nedá mi to: Nech ma osud chráni pred takou "nevestou", ktorá ňou ešte ani nie je, a už si brúsi zuby na môj majetok, lebo inak si nemôže dovoliť založiť ani rodinu
. Kto chce, hľadá spôsoby, kto nie, hľadá dôvody.