Stefan2005 Vidím, že ani vo vyššie citovanej téme, ani v tejto sa moje riešenie nepozdáva, hoci som sa odvolával aj na Finančný spravodaj.
Naposledy ešte doložím svoj názor aj citáciou z časopise DUO 10/2008, kde ing. Jana Bielená píše:
"Ak sa účtovná jednotka rozhodne o hmotnom majetku s obstarávacou cenou 30 000 Sk a menej a dobou použiteľnosti dlhšou ako jeden rok účtovať na účte 022, v účtovnej triede 0 – Dlhodobý majetok, platí na účely dane z príjmov zásada, že odpisy uplatnené v účtovníctve sú v súlade s § 17 ods. 1 a § 2 písm. i) ZDP aj daňovo uznaným výdavkom. Rovnako sa postupuje aj v tom prípade, ak sa účtovná jednotka podľa interného účtovného rozvrhu rozhodne ponechať účet 028. Vyplýva to aj z usmernenia Ministerstva SR č. 2634/2004-72 k zákonu č. 366/1999 Z. z. a k zákonu č. 595/2003 Z. z. uverejnenom vo Finančnom spravodajcovi č. 2/2004."
Je koniec koncom na každom, ako sa rozhodne, a aký postup použije. Ja svoj názor prezentujem nielen z praxe, ale i odvolávkami. Nie je mi známy žiadny predpis, ktorý by daný postup rušil, negoval. Ak niekto taký má, rád sa s ním zoznámim.
§2 i) daňovým výdavkom výdavok (náklad) na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov preukázateľne vynaložený daňovníkom, zaúčtovaný v účtovníctve1) daňovníka alebo zaevidovaný v evidencii daňovníka podľa § 6 ods. 11 alebo 14, ak tento zákon neustanovuje inak, §22 (2) Hmotným majetkom odpisovaným na účely tohto zákona sú
a) samostatné hnuteľné veci, prípadne súbory hnuteľných vecí, ktoré majú samostatné technicko-ekonomické určenie, ktorých vstupná cena je vyššia ako 1 700 eur a prevádzkovo-technické funkcie dlhšie ako jeden rok,
Štefan súhlasím s tebou, každý nech si urobí podľa seba.
Podľa zákona o dani z príjmov podľa týchto paragrafov hmotný majetok do 1700 €, ktorý budem účtovne odpisovať, by som nemal uplatňovať daňové odpisy. Neriešim účtovné odpisy. Tie si stanovuje účtovná jednotka sama. Ale daňové odpisy sú stanovené v zákone.
Ak by som bral podľa toho tvojho uvedeného vysvetlenia hmotný majetok nad 1700€, tak podľa §2 ods.i) účtovné odpisy by boli aj daňovým výdavkom? Potom načo by sa tu spomínali daňové odpisy?
V daňovom priznaní sa má zohľadňovať rozdiel medzi účtovnými a daňovými odpismi a účtovať o odložnej dani.
PS.
Podľa mňa tie usmernenia nie sú záväzné. Záväzné je to, čo sa píše v zákone, prípadne v predpisoch, na ktoré sa zákon priamo odvoláva.
Usmernenia iba poukazujú na možné riešenia. Neznamená to, že neexistujú iné možnosti.
Ja osobne dávam prednosť tomu, čo sa píše v zákonoch(aj keď sa mi to niekedy nepáči)
Samozrejme sa môžem aj mýliť, alebo mi niečo ujde. Preto uvítam odkazy na § príslušných zákonov. Nie nejaké nezáväzné usmernenia bez odkazov na príslušné paragrafy(niekedy neúplne citované,ako bolo aj v tomto prípade)
PS2:
Aj teraz som čítal, že došlo k zmene postupov účtovania opatrením MF/10531/2009-74 uverejnenom vo FZ č.5/2009 podľa ktorého pri hmotnom majetku do 1700€ obstaranom do 28.2.2009 sa pokračuje v pôvodnom odpisovaní.
Ale daňovo ho môže odpísať hneď.
§52g
(6) Pri hmotnom majetku, ktorého vstupná cena je 1 700 eur a menej, môže daňovník, ktorého zdaňovacie obdobie končí po 28. februári 2009, zahrnúť zostatkovú cenu v plnej výške do daňových výdavkov za zdaňovacie obdobie končiace v roku 2009 v daňovom priznaní podanom po 28. februári 2009 alebo pokračovať v začatom odpisovaní podľa § 27 alebo § 28.
To ho bude mať dvakrát v nákladoch? Raz zostatkovú cenu a potom v ďalších rokoch odpisy? To by snáď nemysleli vážne.