Zavrieť

Porady

Zamestnanie cudzinca

Prosím, prosím, potrebujem súrne poradiť!!!
Firma chce zamestnať občana z Maďarskej republiky, na pracovnú zmluvu. Čo treba okolo toho vybaviť? Mám na mysli - sociálne poistenie, zdravotné poistenie, môže si uplatniť daňovú úľavu? Skrátka kde všade ho mám prihlásiť, čo k tomu potrebujem, trvalé ani prechodné bydlisko nebude mať na území Slovenska, bude sem denne dochádzať do zamestnania.
Malo by to byť už od augusta, takže je to súrne, Ďakujem.
Usporiadat
Magma Magma

Magma je offline (nepripojený) Magma

Ako to bude od 1.9. so zamestnancom - cudzinec, ktorý je v hlavnom pracovnom pomere zamestnaný v cudzine, teda všetky odvody platí v zahraničí, myslím zdraotné i sociálne poistenie.U nás má vedľajší pracovný pomer.
A čo v takom prípade ak bude zároveň aj konateľom firmy s odmenou?
Pretože cudzinec ak platí ZP v zahraničí, už neplatí na Slovensku.. a sociálne poistenie?
Ďakujem za odpoveď
Magma Magma

Magma je offline (nepripojený) Magma

Nikto sa nevyjadrí??????????
jarkra jarkra

jarkra je offline (nepripojený) jarkra

zuzanaVA
prosim, vie mi niekto poradit ako postupovat pri zamestnani cudzinca z tretich statov, teda nie z EU, konkretne z chorvatska?

Zamestnanec sa tu zdrziava viacej ako 183 dni, ale nema pridelene RC. Ako postupovat? Co treba vybavit?

dakujem za vsetky rady a nazory
Aj ja mám podobný problém, potrebujeme rýchlo zamestnanať cudzincov z Ukrajiny, neviem ešte na ako dlho. Vie mi niekto poradiť, aký je pri tom postup?

Prosím. Je to súrne. Potrebujeme narýchlo pozháňať ľudí na jednu zákazku. Bohužiaľ, tí čo vedeli takú prácu vykonávať, odišli zá prácou do ČR alebo inde a u nás je ich teda nedostatok. Tí Ukrajinci sú v podstate jediné východisko.
Jogobela Jogobela

Jogobela je offline (nepripojený) Jogobela

Mohli by ste mi poradiť ohľadom zamestnania cudzinca?
Ako je to s daňou, s odpočítateľnou položkou a odvodmi?
Musí platiť všetko?
Chceme vo firme zamestnať cudzinca, potrebujem to zistiť dosť súrne.

ďakujem
ajobs ajobs

ajobs je offline (nepripojený) ajobs

muž
Jogobela
Mohli by ste mi poradiť ohľadom zamestnania cudzinca?
Ako je to s daňou, s odpočítateľnou položkou a odvodmi?
Musí platiť všetko?
Chceme vo firme zamestnať cudzinca, potrebujem to zistiť dosť súrne.

ďakujem
Najprv hľadaj na Porade, všetky otázky týkajúce sa tohto už boli zodpovedané.
ucetni_fantozzi ucetni_fantozzi

ucetni_fantozzi je offline (nepripojený) ucetni_fantozzi

rad by som otvoril tuto temu, nakolko prispevky su este z minuleho roka a neviem, ci su aktualne aj v tomto. hodili by sa mi ucelene informacie o suvisiacich povinnostiach pri zamestnani obcana CR na Slovensku... velmi pekne dakujem za odpovede skusenejsich...

konkretnejsie:
- povolenie na pracu?
- ohlasenie?
- ZP
- SP
- nezdanitelne minimum

zabudol som este nieco?
Denda Denda

Denda je offline (nepripojený) Denda

ucetni_fantozzi
rad by som otvoril tuto temu, nakolko prispevky su este z minuleho roka a neviem, ci su aktualne aj v tomto. hodili by sa mi ucelene informacie o suvisiacich povinnostiach pri zamestnani obcana CR na Slovensku... velmi pekne dakujem za odpovede skusenejsich...

konkretnejsie:
- povolenie na pracu?
- ohlasenie?
- ZP
- SP
- nezdanitelne minimum

zabudol som este nieco?
Zatiaľ na večerné čítanie priložený link:http://www.porada.sk/t15462-eurpske-...predpisom.html
Tatina Tatina

Tatina je offline (nepripojený) Tatina

Ahojte,

som tu dnes prvýkrát a vidím, že to tu super funguje.
Mám takýto problém: máme sesterskú firmu v Rakúsku, ktorá k nám dočasne pridelila pracovníka. Pracovník má so svojou firmou zmluvu o pridelení k nám. My máme zmluvu so sesterskou firmou, že k nám nastupuje. Mám urobiť aj zmluvu s týmto pracovníkom, v ktorej dohodnem podmienky zamestnania? Dane za neho budeme odvádzať tu na Slovensku ale odvody mu budeme odvádzať do Rakúska. Neviete ako to funguje? Aké odvody a kam sa platia? Čo so stravným? Máme mu dať stravné lístky ako našim zamestnancom? Čo s cestovnými náhradami? Niekto z vás písal, že mu ich máme preplácať. Mám ešte milión otázok, pretože som sa s takýmto prípadom ešte nestretla.
Ďakujem a prajem pekný deň.
martina1702 martina1702

martina1702 je offline (nepripojený) martina1702

Vie niekto poradiť, v prípade ak zamestnávateľ pre dopravu chce vykonávať dopravu v rámci územia Slovenskej rep. po ukrajinskú hranicu slovenským šoférom, a od ukrajinskej hranice v rámci ukrajiny Ukrajinským zamestnancom čo k tomuto treba a či je to možné?
elena74 elena74

elena74 je offline (nepripojený) elena74

ahojte poradaci...

po precitani tohto prispevku vas poprosim o radu lebo mam v tom zmatok a niekto skusenejsi mi hadam poradi, mam kolegu zaroven sefa-konatela , ktory je z CR,tu pracuje na TPP, plati odvody do ZP,SP a ma trvaly pobyt-na policii mu povedali ze iba trvaly pobyt moze mat na SK.Teraz mu v cechach automaticky zrusili trvaly pobyt tak sa pytam ci mu teraz mozem uplatnit danovy bonus?

Ked mal dva trvale pobyty tak mi auditorka povedala ze nema narok..

vopred dakujem za odpovede...
elena74 elena74

dobre rano poradaci.....

neviete mi poradit prosim?
kde by som si to mohla potvrdit ci mozem uznat danovy bonus?
dakujem..
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

elena74
dobre rano poradaci.....

neviete mi poradit prosim?
kde by som si to mohla potvrdit ci mozem uznat danovy bonus?
dakujem..
Podľa §33 Zákona o dani z príjmov odst 10, si DB môže uplatniť daňovník s neobmedzenom DP s trvalým pobytom na území SR.
elena74 elena74

dakujem...

ale predsa sa spytam aj ked podla §33 zakona o dani ma narok, jeho rodina zije v CR a on na Sk pobyva len 4 dni v tyzdni,ci mu skutocne DB mozem uplatnit...

vopred vdaka za odpoved...
Janiela Janiela

Janiela je offline (nepripojený) Janiela

jednoduchý človek, ako ostatní ...viac
Milí Poraďáci,
podelím sa s vami o dnešnú skúsenosť, s prihlásením cudzinca - konkr. občana z Poľskej rep.:
Registračný list na soc. poisťovni prijali bez rodného čísla, ktoré (ako mi bolo povedané) pridelí sociálna poisťovňa podľa dátumu narodenia. Takže máte ušetrenú korešpondenciu, príp. cestu Register obyvateľstva v B. Bystrici.
Uvidím, ako to bude na zdravotnej poisťovni a prídem s ďalšou skúsenosťou.
Pekný deň všetkým
katkaj katkaj

katkaj je offline (nepripojený) katkaj

Prosím Vás Poraďáci moji zlatí, potrebujem sa zorientovať v problematike zamestnania občana ČR. Občan ČR sa ide zamestnať na Slovensku. Dá sa tento človek zamestnať že by platil u nás len dane a odvody do SP a ZP by si platil v čechách ?
Hladám na porade ale viete ma nasmerovať aj na nejaké iné linky kde by som sa dočítala čo najviac vecí o tejto problematike?
Cmuk ďakujem už popredu za každú info
striebro1 striebro1

striebro1 je offline (nepripojený) striebro1

my zamestnavame obcana cr na zaklade zmluvy o vykone funkcie a odvadzam za neho iba dan zo zavislej cinnosti, zdravotne a socialne odvadza z pracovneho pomeru v cechach. na konci roka som mu vystavila potvrdenie o prijme a zrazenych a odvedenych preddavkoch na dan s tym, ze si danove priznanie urobi sam...je u nas ako konatel...teda to som mala na uvod napisat, neviem ci ti to pomoze...
katkaj katkaj

striebro1 Pozri príspevok
my zamestnavame obcana cr na zaklade zmluvy o vykone funkcie a odvadzam za neho iba dan zo zavislej cinnosti, zdravotne a socialne odvadza z pracovneho pomeru v cechach. na konci roka som mu vystavila potvrdenie o prijme a zrazenych a odvedenych preddavkoch na dan s tym, ze si danove priznanie urobi sam...je u nas ako konatel...teda to som mala na uvod napisat, neviem ci ti to pomoze...

Toto by mal byt človek na TPP a ževraj by sa nejako malo dať aby si SP a ZP platil priamo do čiech. Dostala som za úlohu to zistiť a kým sa zajtra obrátim na SP a ZP tak si chcem pozisťovať všetky údaje.
Čiže ten Váš konateľ má nejaký PP aj v čechách ? a tam si odvádza odvody? Vy mu zrážate len daň a nič viac ?
striebro1 striebro1

ano presne tak v cechach je normalne zamestnany na tpp, zrejme len minimalnu mzdu...na slovensku ani zdravotne nemusi byt poisteny ako ked je konatelom slovak, to vyplyva zo zakona o zdravotnom poisteni...je to tu na porade popisane....ja mu zrazam iba dan zo zavislej cinnosti...a do stvrtrocnych prehladov uvadzam ako zamestnanca...
ako by si platil v cechach odvody??? ako samoplatitel??? dobrovolne nezamestnany???? alebo ma v cechach tpp???
katkaj katkaj

striebro1 Pozri príspevok
ano presne tak v cechach je normalne zamestnany na tpp, zrejme len minimalnu mzdu...na slovensku ani zdravotne nemusi byt poisteny ako ked je konatelom slovak, to vyplyva zo zakona o zdravotnom poisteni...je to tu na porade popisane....ja mu zrazam iba dan zo zavislej cinnosti...a do stvrtrocnych prehladov uvadzam ako zamestnanca...
ako by si platil v cechach odvody??? ako samoplatitel??? dobrovolne nezamestnany???? alebo ma v cechach tpp???

no práveže tento môj prípad by bol zamestnaný len na slovensku, tak zisťujem čo nalahší a najvýhodnejší spôsob platenia odvodov a trochu sa desím tých vybavovačiek
striebro1 striebro1

nuz vela bude zavisiet o konkretnej osoby na uradoch...drzim palceky...))))
niekedy sa stane, ze clovek stretne velmi prijemneho ustretoveho uradnika a podari sa mu to vybavit so zdarnym koncom...)))
pre istotu este tu pohladaj na porade...iste sa tu take nieco uz rozoberalo...
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať