alabut Nejdem sa s tebou priecit, ty mas STN nastudovane, ja sa snazim pouzit logiku, ale rad by som poznal vysvetlenie ... preco? :-)
preco, to je tazke zhrnut jednou vetou :-)
jednak je to preto, ze kazda kupelna je ina, kadze potrubie ine, kazda voda ma inu vodivost. Vedel by si urcit nejake jednoduche a nespochybnitelne podmienky ako to delit systemom tu na 100% ano, tu na 100% nie.
Ja si to netrufam povedat, preto rozumiem poziadavke pripajat vsetko - nemoze nastat stav malo byt pripojene, ale nie je.
Dalej su to atmosfericke javy. Berme vodu teoreticky ako izolant, ok, ale pri napati 0,4kV. Ta ista voda, napatie dajme tomu 10000 kV a mame po izolante.
Dalej len detail, elektrostaticky naboj - stava sa, ze ked je nezemnena kupelna, tak dostavs "slehy" od vsetkeho coho sa dotknes.
Dalsia vec, rozdiel potencialov PEN, co si uz ty niekde tu pisal. Ci chces alebo nie, vsetko je niekde prizemnene, lenze mozno aj par km od seba. A nie je nula ako nula, takze mezdi tym mame napatie. Priklad: cinzakove kupelne, tam ked to odflaknes kludne namerias medzi vanou a bateriou radovo 10-20V. Co nie je vela, ale uz to citit. A co ak pride k dakej poruche a zhorsi sa to.
Preto vsetko v kupleni ma byt spojene na jeden bod. Tym padom niet rozdielu potencialov - niet prudu, nema co ublizit. Nas nezaujma absolutny potencial voci nejakej nekonecnej zemy, ale rozdiel potencialov v ramci tej jednej miestnosti. A preto to vsetko robime - aby bol nulovy.