Ahoj!
Ja som technik BOZP. V tomto prípade zamestnávateľ si zanedbáva svoje povinnosti začínajúc § 8, § 8a - 8e, pravdepodobne aj § 10 zákona 330/1996 Zb.
Kde § 8a, písm. c: je povinný zisťovať nebezpečenstvá a ohrozenia, posudzovať riziko a vypracovať písomný dokument o posúdení rizika.
§ 8a, písm. k: vydávať pravidlá o BOZP a dávať poky na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.
§ 8a, písm. m: zabezpečiť posudzovanie individuálnych fyzických možností zamestnanca pri ručnej manipulácii s bremenom - lekárske potvrdenie, že môže túto prácu vykonávať.
§ 8a, písm. s: písomne vypracovať koncepciu politiky BOZP ...
Takže, by som poradil, aby Tvoj známy upozornil vedenie písomne na uvedené nedostatky. V prípade , že sa niečo stane a toto nevykoná, tak bude tiež "popoťahovaný".
Tieto postupy chránia zamestnancov (nosenie OOPP), takže tvrdenie majstra z vedľajšej dielni je neodôvodnené a nepodložené. A naviac - nepoužívanie predpísanej OOPP sa považuje za hrubé porušenie pracovnej disciplíny! (nnno, v tomto konkrétnom prípade pracovnú disciplínu porušuje zamestnávateľ...)
Pošli mi názov zamestnávateľa a pošleme na nich inšpektorov práce a bude pokoj... hneď sa "ľady pohnú".
Aj Tvoj známy bude kľudnejšie spať...