Ja som na to prišla sama (bez samochvály, nebolo mi zrazu dobre tri dni po sebe, grapy som jedla na raňajky pol hod. po liekoch, dala do súvisu), že grapy sa s liekmi na tlak neznášajú. Pri hľadaní príčiny som ako prvé info našla na akv.sk Bukovského. Náhoda.
Nerozumiem, prečo na to lekári pri predpisovaní liekov neupozorňujú sami, mala by to byť ich povinnosť, a rovnako lekárnici.
Odvtedy sú grapy u mňa na indexe. Pre istotu aj pomelá, ostatné citrusy nerobia problém.
Aj som to tu napísala, ale v tom množstve info sa to stráca.
"Dajte si pozor
"Zistilo sa však, že určité látky z grapefruitu blokujú dôležitý enzým CYP 3A4, ktorý sa nachádza v bunkách črevného epitelu a zabezpečuje vstrebávanie látok. Tento enzým spôsobuje aj rozklad niektorých liekov (určitého množstva prijatého lieku) a s týmto efektom sa pri dávkovaní liekov počíta. Takže ak je tento enzým zablokovaný, do krvi sa môže dostať až 3 – 5-krát viac lieku ako za bežných okolností. Vyššia hladina lieku môže následne spôsobiť okrem nepredvídaného zvýšenia jeho účinku aj vznik množstva nežiadúcich reakcií, ktoré sa bežne vyskytujú iba pri predávkovaní liekom.
Tento tzv. grepový účinok pretrváva 24 – 72 h po konzumácii grapefruitu alebo jeho šťavy. Nejde teda iba o to “nezapiť liek grepovým džúsom“"
Viac
http://www.akv.sk/index.php?option=c...=660&Itemid=30
Je však zaujímavé, že grapmi v súvislosti s liekmi sa dá znížiť ich množstvo, to píše v závere článku ako na to.
Mnohé medicíny sveta liečia stravou a nie liekmi, je to prirodzenejšie pre organizmus, mne sa niečo podarilo takto tiež.