Baklažán - skvelý pre srdce aj pre mozog
Botanicky patrí baklažán síce medzi ovocie, ľudia ho však skôr vnímajú ako zeleninu.
Jeden kus obsahuje len 120 kJ, ale relatívne veľa vlákniny, draslíka, vitamínov skupiny B, mangánu a medi. Baklažán je teda výborná potravina nielen pre srdce, ale aj pre mozog. Silné antioxidanty obsiahnuté v šupke účinne chránia membrány nervových buniek a vitamín B1 podporuje tvorbu acetycholínu, ktorý prenáša signály z mozgu do svalov.
Baklažán je vhodnou potravinou aj pri liečbe zvýšeného cholesterolu, aterosklerózy, rakoviny, cukrovky, zápchy a hemochromatózy. Baklažán nemožno dlho skladovať, v chladničke vydrží len asi sedem dní, potom dužina tmavne a horkne.
Tip: Veľké plody nakrájajte, posoľte a nechajte takzvane vypotiť. Po chvíli z nich vytečie hnedastá horká šťava, ktorú zlejte. Malý baklažán takto upravovať nemusíte, potrite však plátky olejom, aby nezhnedli. Baklažán možno dusiť, piecť, smažiť, plniť.
Rýchla a chutná večera:
orestujte plátky baklažánu na olivovom oleji spolu s cesnakom a paradajkami, dochuťte bylinkami a posypte parmezánom.