....hm ...( pondělí
18. února 2013, 13:04 ) ...
Cukor? A prečo nie!
(Článok z magazínu XXXXX
2000/04(12)) Nové konzervancium našich sirupov Cukry (sacharidy) všeobecne sú len zložito viazané a usporiadané atómy uhlíka, vodíka a kyslíka. Niektoré z nich sú dôležitými stavebnými (napr. celulóza, chitín) a zásobnými (napr. inulín, glykogén, sacharóza, glukóza, fruktóza) látkami živých organizmov. Väčšinou však, ak hovoríme o cukroch v súvislosti s potravou, máme na mysli práve tie tri posledné. Už od detstva počúvame rady o tom, že nemáme jesť veľa sladkostí, pretože sa nám skazia zuby, budeme tlstí a celkove dopadneme naozaj biedne. Vskutku je na tom čosi. Ako každá minca má však i táto dve strany, tak ako každý jed môže byť liekom a naopak. Záleží na množstve. Nedávno moderná lekárska veda (konkrétne L. Erzas a J. Montenegro) potvrdila
starú ľudovú múdrosť, podľa ktorej cukor pomáha hojiť otvorené rany, ktoré sa nezrastajú alebo sú po chirurgickom zákroku zdrojom ťažkostí. Cukor potláča bakteriálne infekcie, bráni ich rozšíreniu a vytvára podmienky na hojenie kože. Efektivita cukru vo vzťahu k likvidácii infekcií sa vysvetľuje predovšetkým tak, že cukrový roztok má vysokú osmotickú aktivitu, a teda baktérie v ňom hynú. Navyše, cukor samotný má i určité pozitívne efekty. Niekto dokonca radí, využívať napr. cukrové klystíre na liečbu črevných chorôb, na čistenie čriev a na rýchlejšie hojenie vnútorných rán a jaziev.
....
....
P.S.:
.....Jesus Máriška ...

Teraz som si uvedomil , že môže dôjsť " kámoška "

, od témy sa následne odbočí a zopsuje na Pokec ....