Očista podľa piatich elementov :
1. Prvok DREVO
orgány - pečeň a žlčník
posilňujúce a čistiace potraviny - obilniny špalda, pšenica, raž
zelenina - kyslá kapusta, brokolica, zelený šalát, kel aj ružičkový
tepelná úprava - naparovanie
chuť a farba - viac kyslá; zelená
2. Prvok OHEŇ
orgány - srdce a tenké črevo
obilniny - pohánka v kombinácii s kukuricou
zelenina - cvikla, čínska kapusta, mrkva, paštrnák
tepelná úprava - nasucho praženie
chuť a farba - jemne horká; červená
3. Prvok ZEM
orgány - žalúdok, slinivka brušná, slezina
obilniny - pšeno alebo ovos
zelenina - dyňa hokkaido, kapusta, cibuľa, karfiol
tepelná úprava - kratšie varenie do 10min.
chuť a farba - sladká; žltá
4. Prvok KOV
orgány - pľúca, hrubé črevo
obilniny - ryža naturálna alebo jačmeň
zelenina - zeler, petržlen, daikon (biela reďkovka), kaleráb, cesnak, jarná cibuľka tepelná úprava - dlhšie varenie nad 10min.
chuť a farba - pikantná; bledomodrá až biela
5. Prvok VODA
orgány - obličky, močový mechúr
obilniny - tmavá fazuľa alebo fazuľa azuki, prípadne pohánka
zelenina - mrkva, fazuľové struky, červené reďkovky
tepelná úprava - pečenie
chuť a farba - jemne slaná; tmavá až čierna
vidíme, ako pôsobia obilniny, zeleniny, dokonca aj tepelná úprava, chute a farby -energeticky ovplyvňujú naše orgány a tým celé naše telo. Tí ľudia, ktorí nejedli ešte takéto potraviny – obilniny, nech si na začiatku urobia v týždni jeden očistný deň daného elementu (napr. piatok) alebo každý deň jedno jedlo (napr. obed, či večeru) zložené z potravín určitého elementu. Ak už toto majú zvládnuté, môžu prejsť na 5dňovú očistu (jeden deň/jeden prvok). Začína sa vždy v pondelok od prvku DREVO. Celý týždeň sa nejedia žiadne iné potraviny okrem uvedených, žiadne sladkosti, ani tuky, oleje alebo ovocie. V priebehu očisty sa môžu konzumovať semienka (sézam, tekvica, slnečnica) ale maximálne 2 až 4 polievkové lyžice.
Takto by mal vyzerať jeden deň: uvarí sa 500g špaldy alebo raže, k tomu sa dá na tanier naparená brokolica a kyslá kapusta. Obilnina a zelenina je pokvapkaná jablkovým octom alebo citrónovou šťavou. Takéto zloženie jedla sa konzumuje celý deň v rôznych kombináciách so zeleninou z prvku DREVO.
Na druhý deň sa pokračuje prvkom OHEŇ, čiže sa uvarí pohánka s kukuricou v pomere 1:1, k tomu sa pridá napr. nasucho opražená mrkva s paštrnákom a opraženým sézamom.
Na tretí deň sa uvarí pšeno alebo ovos, k tomu sa tu môžu dať hrozienka a škorica (na sladko) alebo uvarené hokkaido, karfiol, či iná zelenina z tohto prvku, jemne to ochutiť Johsen Shoyu – sójovou omáčkou, ktorá keď je kvalitná, dodá sladkú chuť.
Štvrtý deň patrí prvku KOV, čiže sa uvarí ryža alebo jačmenné krúpy spolu s kari korením, k tomu zelená cibuľka alebo reďkovka, či kaleráb. Opäť sa všetko v priebehu dňa kombinuje v rámci prvku KOV.
Prichádza piaty deň a prvok VODA, kde na obličky a močový mechúr dobre pôsobí fazuľa, či pohánka. Uvarená fazuľa sa preloží napr. do jánskej misy, na vrch sa nakrája reďkovka, ochutí sa umeoctom a dá na 10 - 20 min. zapiecť do rúry.
Pri tejto očiste sú dôležité potraviny, ktoré sú uvedené v jednotlivých elementoch a tie sa môžu v rámci toho prvku ľubovoľne kombinovať. Takouto očistou sa prečistí a zharmonizuje všetkých 5 elementov a ak sme sa už rozhodli ju robiť, musíme ju dokončiť. Inak budú ostatné prvky - orgány trpieť, ako je to napr pri ryžovej kúre, kedy ryža čistí hlavne prvok KOV a iné orgány zasahuje len okrajovo. Po očiste 5.elementov máme krásne uprataný organizmus - celý 5 izbový byt a nielen jednu izbu. Myslime vždy na to, že čo do seba dáme, to nás tvorí a ovplyvňuje, lebo všetko, čo do tela vstupuje (jedlo, voda...), nás má vyživovať a zároveň čistiť, ale ak to nerobí, je to pre nás pomalý jed, na ktorý potom zomierame. Dnes ľudia nezomierajú na starobu, ale na chorobu. Dnes sa väčšinou nerodia zdravé deti, ale hneď po narodení dostávajú „nálepku“: je to alergik, astmatik, cukrovkár, celiatik....
Preto: „Jedlo by malo byť naším liekom a liek naším jedlom!“