Ahojte, mam dve otazky na Vas. Som laik
1. AK sa firma (s.r.o.) stala platcom dph od 1.4., tak je mi jasne ze danove sa bude podavat kazdy kvartal a ze vsetky tovary ktore sa na firmu nakupia tak sa mozu odpocitat od dph...cize ak nejaky predmet stoji 119eur, tak zaplatim eur uz len 100(resp tu dph si odpocitam v tom kvartali. to mi je jasne..
Ale na konci roka musim stale ako kazdy iny podat aj dan z prijmu 19%. Tuto dan som si ako neplatca vedela znizit o naklady..cize napr neplatila som 19%dane ale platila som napr len 12% dane.
No a moja otazka znie ci to funguje tak aj nadalej. Ak ano tak ta dan sa plati z tych zostavajucich 100eur tovaru?cize ak budem mat naklady napriklad 100% cize nebduem platit ziadnu dan z prijmu tak realne akoze zaplatim za tovar len 80% ked sa to tak vezme?
2. Druha otazka znie ze ak bola nejaky dolezity predmet na fungovanie firmy kupeny este pred 1.4. a je to dost drahy predmet a bolo by fajn si z toho odratat dph, tak ako sa to da urobit? Je na to nejaka normalna legalna forma? Napriklad predat to inej firme a potom to od nej kupit a pod.
Dakujem za kazdu radu a prepacte za formu otazok ale som fakt neznala v tejto oblasti
Dakujem a zelam pekny den