jahodka30 Ahojte, tiež sa mi nazbieralo doma viac gaštanov ako zvládneme zjesť. Myslíte že sa dajú aj zmraziť a potom niekedy v zime po rozmrazení piecť??? Akebo je aj nejaký iný recept na ich uchovanie okrem pyré???
Surové nemôžeš mraziť, skúšal som to, po rozmrazení nie sú dobré. TReba ich buď dobre skladovať - v chladničke, vo vzduchotesnom obale, ale s malým vetraním, aby nevyschli. Občas je dobré ich z toho obalu vybrať a povrch vysušiť, aby nechytali plieseň.
Alebo ich uvariť, ošúpať a tak zmraziť. Potom z takého polotovaru môžeš robiť čokoľvek.
Ja som po uvarení a ošúpaní z nich robil gašt. pyré a gaštanový lekvár. Pyré som zmrazil a lekvár naložil do fliaš.
V surovom stave, pri dobrom skladovaní vydržia niekoľko mesiacov, ja som ešte v marci piekol gaštany, no čím ďalej, tým viac ich je medzi nimi hnilých.