Ahojte priatelia poraďáci,
nasledodovný prípad je max. aktuálny a prosím Vás o vaše skoré postrehy, ponáhla to :-))
Potrebujem pomôcť s nasledovným problémom. Dňa 14.10.2005 som bol zamestnávateľom písomne upovedomený o zrušení môjho pracovného miesta a bola mi ponúknutá iná práca (o podradnosti ponúknutej prace sa tu radšej nebudem vyjadrovať). Ponúknutú pracú som dnes 19.10.2005 neprijal. Následne mi zamestnávateľ dal výpoveď pre nadbytočnosť podľa §63 ods. 1 pism. b) Zákonníka práce. Z výpovede vyplýva 2-mesačná výpovedná lehota, začínajúca 1.11.2005. Na túto výpoveď som obratom odpovedal formou Žiadosti o skončenie pracovného pomeru k dnešnému dňu, t.j.19.10.2005, pri čom som sa odvolal na ustanovenie §76 ods. 2 Zákonníka práce. Zamestnávateľ mi odmietol moju žiadosť prebrať, tak som ju ešte dnes poslal poštou, formou doporučenej zásielky. Zamestnávateľ pritom trval na tom, aby som ostal pracovať až do 31.12.2005, teda až do skončenia výpovednej doby. Konečne sa dostávam ku pár otázkam, ktoré sú mi nie sú jasné:
1.)Môžem dnešný deň považovať za deň skončenia pracovného pomeru?
2.)Môže ma zamestnávateľ nútiť, aby som u neho naďalej pracoval aj napriek tomu, že som mu podal žiadosť o skončenie pracovného pomeru ešte pred začatím plynutia výpovednej doby?
Ďakujem!