Nenašla som na Porade ešte tému z oblasti mnou uvedeného problému v jednoduchom účtovníctve.Uvádzam skutočnosti , ktoré možno pomôžu aj iným a zároveň prosím o odsúhlasenie .Budem uvádzať slovenské koruny .
Mám prípad - neuhradený záväzok z roku 1996. Na tento záväzok v roku 2000 bola začatá exekúcia .
Pohľadávka r.1996 183 650,10 SK
Úroky z omeškania od roku 1996 do roku 2008 činili 394 601,16 Sk
Trovy súdneho konania 7 344 Sk
Predbežné trovy exekúcie 80 000 Sk
V období 8/2008 prišlo k vyplateniu pohľadávky v hotovosti a zároveň k Dohode o odpustení časti DLHU .
Predmete dohody sa veriteľ a dlžník dohodli na spôsobe vysporiadania pohľadávky Veriteľa:
- pohľadávku vo výške 183 650,10 Sk v hotovosti
- úrok z omeškania 46 349,90 Sk
- súdne trovy vo výške 7 344 Sk
- veriteľ svojim podpisom aj potvrdil, že uvedené čiastky sa splatili zo strany dlžníka pred podpisom Dohody o odpustený časti dlhu .
Veriteľ v tejto dohode prehlásil, že zostatok dlhu vo výške 355 595,26 Sk dlžníkovi odpúšťa .Uvedená suma predstavuje výšku úrokov z omeškania .
Z pohľadu účtovníctva to riešim tak, že odpustenú výšku časti dlhu
355 595,26 Sk čo predstavuje vlastne úroky z omeškania interným dokladom zaúčtujem do príjmov OVZD - iný zdaniteľný príjem - uzávierkové operácie .Príjem zdaňuje na základe
Zákona o dani z príjmu a to konkrétne § 6
Príjmy z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti a z prenájmu
Na začiatok (5) Príjmom z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti je aj
a) príjem z akéhokoľvek nakladania s obchodným majetkom daňovníka,
b) úroky z peňažných prostriedkov na bežných účtoch, ktoré sa používajú v súvislosti s dosahovaním príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti,
c) príjem z predaja podniku alebo jeho časti (§ 17 ods. 11) na základe zmluvy o predaji podniku, 30)
d) výška odpusteného dlhu alebo jeho časti u dlžníka, ktorá súvisí a je dôsledkom nakladania s jeho obchodným majetkom. § 2 Základné pojmy Na začiatok
m) obchodným majetkom súhrn majetkových hodnôt, a to vecí, pohľadávok a iných práv a peniazmi oceniteľných iných hodnôt, ktoré má fyzická osoba s príjmami podľa § 6 vo vlastníctve a ktoré sa využívajú na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie týchto príjmov, o ktorých táto fyzická osoba účtuje alebo účtovala, 1) eviduje alebo evidovala podľa § 6 ods. 11; obchodným majetkom podľa tohto ustanovenia je aj hmotný majetok obstarávaný formou finančného prenájmu,
To znamená , že sa mu odpustený dlh premietne aj do základu dane. Vzhľadom k tomu , že SZČO to takto nemal v danom roku riešené prostredníctvom daňového priznania 2008 , tak podávam DDP .O tomto prípade mu účtovníčka vôbec neúčtovala a chcela by som to uviesť na správnu mieru .
SZČO v danom roku mal len príjem zo zamestnania a z podnikateľskej činnosti nevykazoval žiaden príjem , ani výdaj.
Ak to takto ukončím, tak to znamená , že SZČO bude musieť odovzdať do Sociálnej poisťovne Výpis z DP za rok 2008 a tým pádom bude musieť doplatiť aj odvody do SP .Nakoľko jeho príjem bude vysoko prekročený .Zároveň by sa mala riešiť aj Zdravotná poisťovňa .
Odsúhlasite mi tento spôsob, alebo som na niečo zabudla resp. sa mýlim ?.
Za každý príspevok ďakujem .