kira
Vie mi niekto poradiť? Sme platci DPH,účtujeme vJÚ.Zamestnanec bol v Poľsku,kde kúpil náhradnú súčiastku do auta.Vystavili mu bloček o zaplatení, ako je to s DPH? Nakupujeme aj naftu v ČR a PL. Ako to zaúčtujem???Dík
Potrebné je aj zistiť si, či sa jedná o platiteľa DPH. Poľsko má v DPH osobitný systém (dvojaké registračné čísla) ... treba si podľa vyznačeného čísla na doklade overiť, či sa jedná o platiteľa DPH cez databázu DR SR.
Následné posúdenie intrakomunitárnej dodávky, by malo nadväzovať aj na súvisiace povinnosti vyplývajúce zo ZDPH a napr. súhrnný výkaz. Keď si to logicky zvážime, predajca nezahrnie predaj tovaru s daňou do tohto výkazu a teda nebude sa jednať o sledovaný obchod v rámci EÚ. To by bola prvá pochybnosť, ktorá by viedla k tomu, že sa nejedná o intrakomunitárne nadobudnutie tovaru.
Ďalšie pokračovanie úvah:
Intrakomunitárne dodanie tovaru je oslobodeným plnením dodávateľa v rámci únie, pričom na túto skutočnosť sa má odvolávať každá faktúra, ktorú zahrňujeme do samozdanenia a následného odpočítania dane. To tiež nie je splnené pri tomto nákupe.
Ďalšie pokračovanie:
Podľa komentára spolutvorcu zákona je intrakomunitárne nadobudnutie tovaru spojené s oslobodeným predajom v inom členskom štáte (DÚPP1/2005 str. 215) Uvádza sa tam, že intrakomunitárne nadobudnutie tovaru sa zdaňuje v prípade, ak predávajúci je registrovaný na daň vo svojom ČŠ a podľa ZDPH uskutoční dodávku oslobodenú od dane. V prípade nákupu s daňou sa nejedná o intrakomunitárne dodanie.
Záver:
Mám za to, že sa nejedná o intrakomunitárnu dodávku. A v prípade, že intrakomunitárne nadobudnutie sa viaže na intrakomunitárne dodanie, nemal by byť nákup s daňou intrakomunitárnym nadobudnutím.
Ďalšie pochybnosti:
§ 56 ZDPH hovorí o vrátení dane zahraničným osobám, ktoré nie sú platiteľom podľa nášho zákona a to z hnuteľného majetku a služieb, ktoré jej dodal platiteľ v tuzemsku. Z uvedeného mi vyplýva, že v prípade kúpy tovaru s daňou sa jedná o tovar dodaný v Poľsku a nie o tovar dodaný do iného členského štátu. Zákon to ďalej podmieňuje skutočnosťou, že nákup tovaru je určený na účely podnikania vykonávaného v zahraničí ... tieto podmienky sú splnené.
§ 17 ZDPH hovorí o mieste nadobudnutia tovaru. Tu nastáva situácia, že miestom by bolo tuzemsko, nakoľko tu sa končí jeho preprava. Ak by predsa len bol nákup posudzovaný ako nadobudnutie tovaru v tuzemsku, platiteľ by musel predmetný nákup samozdaniť podľa § 69 ods. 6 s tým, že mu nevznikne nárok na odpočítanie dane, nakoľko nemá faktúru (rozvádzam situáciu, keď doklad o hotovostnom nákupe nespĺňa náležitosti faktúry). Následne by došlo k dvojitému zdaneniu tovaru na území SR (mám za to, že ako argument nemožno použiť možnosť odpočítania dane v Poľsku ... to je iný predpis. V SR by dvojité zdanenie tovaru vzniklo.)