JUDr. Jaromír Pavlík
UPOZORNENIE PRED ZADANÍM TÉMY:Založil som si s.r.o. v ktorej som sám spoločník a zároveň konateľ spoločnosti. Zároveň pracujem na TPP v inej firme. Chcel by som odpoveď na nasledovné otázky :
1. Ako konateľ firmy vybavujem pre firmu rôznu agendu a prácu. Je potrebné mať nejaký pracovný vzťah k s.r.o.
2. Či ako konateľ firmy môžem používať firemné motorové vozidlá napriek tomu, že nemám pracovno právny vzťah k firme.
3. Prevádzkujemne nepravidelne aj osobnú dopravu. Pýtam sa či môžeme zamestnať vodiča aj na dohodu o vykonaní práce keď doprava je vykonávaná nepravidelne. Ďalej či ja bez pracovného vzťahu k s.r.o ako konateľ môžem zastúpiť vodiča.
4. Či musím platiť odvody do SP a ZP keď som v TPP v inej spoločnosti.
1. Nie, stačí zmluva o výkone funkcie konateľa
2. Áno, v zmysle zákona o cestovných náhradách
3. Vodiča na DoVP môžte zamestnať, len ak ide o jednorazový "job". Nepravidelná doprava neznamená jednorazová, ak sa bude opakovať v nejakom časovom horizonte (napr. 1 roka), musí byť táto činnosť pokrytá pracovnou zmluvou napr. s nepravidelne rozvrhnutou pracovnou dobou. Konateľ s obchodnou zmluvou voči vlastnej firme nemôže zastúpiť vodiča, ktorý vykonáva túto činnosť v pracovnoprávnom vzťahu (ide o závislú činnosť). Musí uzavrieť so spoločnosťou pracovnoprávny vzťah, v istých prípadoch aj DoVP
4. Odvody do ZP a SP nie je potrebné platiť.