Zavrieť

Porady

konateľ - s.r.o

UPOZORNENIE PRED ZADANÍM TÉMY:Založil som si s.r.o. v ktorej som sám spoločník a zároveň konateľ spoločnosti. Zároveň pracujem na TPP v inej firme. Chcel by som odpoveď na nasledovné otázky :

1. Ako konateľ firmy vybavujem pre firmu rôznu agendu a prácu. Je potrebné mať nejaký pracovný vzťah k s.r.o.
2. Či ako konateľ firmy môžem používať firemné motorové vozidlá napriek tomu, že nemám pracovno právny vzťah k firme.
3. Prevádzkujemne nepravidelne aj osobnú dopravu. Pýtam sa či môžeme zamestnať vodiča aj na dohodu o vykonaní práce keď doprava je vykonávaná nepravidelne. Ďalej či ja bez pracovného vzťahu k s.r.o ako konateľ môžem zastúpiť vodiča.
4. Či musím platiť odvody do SP a ZP keď som v TPP v inej spoločnosti.
Usporiadat
m.hladka m.hladka

m.hladka je offline (nepripojený) m.hladka

som
1. Nie
2. áno
3. áno, áno?
4. Nie
ondrejvla ondrejvla

ondrejvla je offline (nepripojený) ondrejvla

Podstatné, že zatiaľ to viem... Ale zajtra už možno bude inak. ...viac
m.hladka
1. Nie
2. áno
3. áno, áno?
4. Nie
No ja by som k bodu 3/ povedal skôr nie, ako áno.
Počkáme, čo povedia mzdárky.
ajobs ajobs

ajobs je offline (nepripojený) ajobs

muž
JUDr. Jaromír Pavlík
UPOZORNENIE PRED ZADANÍM TÉMY:Založil som si s.r.o. v ktorej som sám spoločník a zároveň konateľ spoločnosti. Zároveň pracujem na TPP v inej firme. Chcel by som odpoveď na nasledovné otázky :

1. Ako konateľ firmy vybavujem pre firmu rôznu agendu a prácu. Je potrebné mať nejaký pracovný vzťah k s.r.o.
2. Či ako konateľ firmy môžem používať firemné motorové vozidlá napriek tomu, že nemám pracovno právny vzťah k firme.
3. Prevádzkujemne nepravidelne aj osobnú dopravu. Pýtam sa či môžeme zamestnať vodiča aj na dohodu o vykonaní práce keď doprava je vykonávaná nepravidelne. Ďalej či ja bez pracovného vzťahu k s.r.o ako konateľ môžem zastúpiť vodiča.
4. Či musím platiť odvody do SP a ZP keď som v TPP v inej spoločnosti.
1. Nie, stačí zmluva o výkone funkcie konateľa
2. Áno, v zmysle zákona o cestovných náhradách
3. Vodiča na DoVP môžte zamestnať, len ak ide o jednorazový "job". Nepravidelná doprava neznamená jednorazová, ak sa bude opakovať v nejakom časovom horizonte (napr. 1 roka), musí byť táto činnosť pokrytá pracovnou zmluvou napr. s nepravidelne rozvrhnutou pracovnou dobou. Konateľ s obchodnou zmluvou voči vlastnej firme nemôže zastúpiť vodiča, ktorý vykonáva túto činnosť v pracovnoprávnom vzťahu (ide o závislú činnosť). Musí uzavrieť so spoločnosťou pracovnoprávny vzťah, v istých prípadoch aj DoVP
4. Odvody do ZP a SP nie je potrebné platiť.
Naposledy upravil ajobs : 03.11.05 at 14:30
Jana Motyčková Jana Motyčková

Jana Motyčková je offline (nepripojený) Jana Motyčková

Ak budete ako konateľ dostávať odmenu, z tejto odmeny platíte odvody do ZP ako zamestnanec.
Martina123 Martina123

Martina123 je offline (nepripojený) Martina123

Chcela by som sa opytat, ye ked som teda konatel v s.r.o. firma odvadza za mna poistne , tak v programe mzdy a personalistika budem zaradena ko aky pracovny pomer? A nie som teda zamestnancom, len dostavam odmenu za vzkon fcie konatela.
KEJKA KEJKA

KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

audítor, účtovník, odborný poradca ...viac
neviem o je konštatovanie a čo otázka.
Konateľ môže byť zamestnancom firmy., ale môže poberať príjem na základe svojej funkcie.
Vždy však sa mu to bude riešiť ako príjem zo závislej činnosti.
A pracuje len pre sro alebo má aj iné príjmy?
Martina123 Martina123

Je s.r.o. a som konatelom. Nemam ziaden iny prijem. Dostavam len odmenu z vykonu fcie konatela. To znamena ze ak mam napr. odemnu 1000 SKK, tak odvadzam do zdravotnej a dan. Tento vztah spolocnosti a konatela by mal byt na zaklade zmluvy o vykone fcie konatela.
Ako uctovnik sa teraz pytam, ze ako mam tento vztah zadat do uctovneho programu mzdy a personlaistika. Nie je tam ziadna takto moznost pre konatela. Ako konatel nie som v pracovnom pomere spolocnosti. Chcela by som vediet ake presne sumy mi vychadzaju z odmeny konatela napr. 1000 SKK, ako sa to pocita. Pretoze v uctovnom programe mi to nvychadza tak ako by malo.
KEJKA KEJKA

aký máš MZDOVÝ program? lebo Kros-Olymp to rozlišuje.
Martina123 Martina123

Mam program MRP. Ak vies,ak mi prosim porad.
KEJKA KEJKA

no MRP neznášam a k tomu mzdy... verím, že tam nemysleli na túto možnosť. Asi to budeš musieť nejako obísť, ak sa dá.
Má ti to vypočítať odvod do ZP a daň.
Lenže ma napadá - ak nemáš iný príjem, tak ako to máš vyriešené s SP?
Každý musí byť predsa poistený aj na sociálke.

Lida
Každý musí byť predsa poistený aj na sociálke.
Nemusí.
S ostatným súhlasím
STRELEC STRELEC

STRELEC je offline (nepripojený) STRELEC

Martina123
Mam program MRP. Ak vies,ak mi prosim porad.
MRP, ako každý program, má svoje výhody a aj nevýhody. Jednou z výhod je, že je vysoko variabilný a že pre nastavenie rôznych osobitostí nepotrebujem zásah autora programu, ale si to urobím sám.
U konateľa:
Pôjdem na zoznam prac. pomerov, dám "opraviť" u prísl. konateľa - mzdové údaje (ostatné - potvrdím/nepotvrdím nezdaniteľné minimum).
Prejdem na kartu "poistné" a tu u konateľa upravím odvody do SP (ako nulovú povinnosť "zamestanca"=konateľa aj "zamestnávateľa"). Hotovo - bude nastavený.
Martina123 Martina123

Dakujem za zaujem pomoct. Sla som do pomerov, poistne a mam tam nastavenu len zdravotnu. Lenze ked dam vypocitat mzdu, vypocita mi inu dan. Napr. Odmena je 1000 SKK, dan by mala byt 182 SKK amne to hadze neustale 154 alebo 164 SKK. Zdravotnu mi pocita dobre. S tym mi viete pomoct?
Martina123 Martina123

Inak teraz uz tomu nerozumiem vobec. V polozke prehlad udajov mzdy mi ukazuje odvody do poistovni spolu 134 a ma tam byt len 40 do zdravotnej.
Martina123 Martina123

Dakujem Vam vsetkym za pomoc. VYSLO.
KEJKA KEJKA

somij
Nemusí.
S ostatným súhlasím
iste - nemusí. To je moje klasické skratkovité vyjadrenie.
Napísala som to v súvoislosti s príspevkom na ktorý som odpovedala.
Ak dospelý človek je ekonomicky činný, napr. konateľ sro. nie je poisten z iného dôvodu, v zásade by sa mala položiť otázka, či naozaj nemusí byť poistený v SP? neviem - len som nastolila problém.
Martina123 Martina123

To je v poriadku. Kazdy problem je dobry ak sa riesi. Moze byt, ze niekedy na nieco zabudneme a takyto dotaz pomoze. Ale v tomto pripade nie je potrebna SP. Mne len zle pocitalo dan. Uz je to v poriadku. Skutocne, ked sa zadefinuju ostatne polozky SP ako nulove, pocita to ako to ma.
lenkak lenkak

lenkak je offline (nepripojený) lenkak

Lenka
Stačí si len správne nastaviť program. A to sa dá aj v MRP. A vieš si ponastavovať aj sama, a nepotrebuješ k určitému nastaveniu programátorov.
Martina123 Martina123

A este som sa chcela opytat, ze ci na konci roka sa robi konatelovi rocne vyuctovanie z odmeny. A kto ho robi? Zamestnavatel?

Lida
iste - nemusí. To je moje klasické skratkovité vyjadrenie.
Napísala som to v súvoislosti s príspevkom na ktorý som odpovedala.
Ak dospelý človek je ekonomicky činný, napr. konateľ sro. nie je poisten z iného dôvodu, v zásade by sa mala položiť otázka, či naozaj nemusí byť poistený v SP? neviem - len som nastolila problém.
Nemusí .
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať