Zamestnanec je v tomto štáte najväčší chudák. Prv ako dostane mzdu, ho ošklbe sociálna a zdravotná posťovňa cca 12 % a potom následuje daňový úrad, ktorý ti zase ukrojí z tvojho príjmu 19 % a to hneď. Zamestnávateľ za teba zaplatí odvody vo výške cca 38 %. Ak sa s ním dohodneš, že pôjdeš na živnosť, tak ti môže z toho, čo na tebe ušetrí niečo pridať. V prvom roku podnikania budeš platiť odvody len z minimálnej mzdy, čo ťa vždy pri tvojom predpokl. príjme vyjde menej ako zamestnanca a do výdavkov si môžeš v nasledujúcom roku dať paušál vo výške 40%, bez preukazovania výdavkov, tým pádom nebudeš mať náklady na vedenie účtovníctva akurát za vypracovanie daňového priznania, ale to by si zvládol aj sám. Preddavky neplatíš celý rok, kdežto zamestnanec musí odviesť daň mesačne, platíš ju až do 31.3.nasledujúceho roka. Ak všetko čo zarobíš neminieš, ale nájdeš si vhodný spôsob investovania, peniaze ti zarobia ďalšie peniaze, z ktorých si pekne uložíš niečo na penziu a poplatíš dane.Väčší problém budeš mať v ďalšom roku podnikania s odvodmi ale to budeš riešiť až potom, keď to príde. Ak by si bol šikovný, tak môžeš ísť aj na preukázateľné výdavky. Takže ja by som neváhala a šla by som na živnosť, ale pozor na zmluvu s tvojim šéfom, musí byť dobre ošetrená, aby to nezaváňalo závislou činnosťou.
Naposledy upravil Monika1 : 04.11.05 at 09:54